Проектът копЧЕТАТа на Вероника Цекова. Скритите таланти на писмената реч

Вероника Цекова. копЧЕТАТа от серията CDoupbles. Предварителна визуализация 2017.

Вероника Цекова. копЧЕТАТа от серията CDoupbles. Предварителна визуализация 2017.


Проектът копЧЕТАТа на Вероника Цекова е специално разработен за едно от най-популярните места за градски срещи – Копчетата. Върху симпатичните кръгли седалки, наредени на площада пред сградата на Община Пловдив, авторката ще визуализира нов подход към езика. Думите не седят бездейни, а тръгват от уста на уста, за да изрекат онова, което имат за казване. Неподозираните асоциации отварят езика, разприказват го, създават конкретна поезия. Остава да дойдем навреме за срещата със забързания фестивален град, да се огледаме за очакващите ни думи и да потърсим скритите таланти на езика да създава нови светове. Вероника е тук, за да ни преведе през приключенията на смисъла. Ето как става – с емоции, интелект и забава.


Разкажете ни малко повече за проекта „копЧЕТАТа”, който ще представите по време на „Нощта”?

„копЧЕТАТа” е конкретна поезия, игри на думи от сериите CDoupbles и SyllaBLEndings, които ще бъдат представени под формата на интервенция в публично пространство и перформанс/флашмоб публично четене.

CDoupbles (портманту от couples и doubles) са поредица от игри на думи, наричам ги и кратки разкази, всеки от които съдържа две или повече думи. Обикновено има основна дума, а втората се появява по различни начини в зависимост от дизайна на обекта, инсталацията, оформлението и типографията. SyllaBLEndings (портманту от syllable и blendings) са поредица от едностишия, отново игри на думи, всеки от които съдържа две (понякога и повече) думи. Значенията се създават чрез съвместното съществуване на думите във въображението на зрителите и зависят от провокираните асоциации.

Досега работих главно с английски и немски език и се радвам, че участието ми в „Нощта” ме подтикна да използвам и български. Включени са някои примери на английски от самостоятелната ми изложба по-рано тази година, но мнозинството са съвсем пресни и селектирани съобразно тазгодишното мото на „Нощта” ТУК НАВСЯКЪДЕ.

Избрали сте популярното пространство за градски срещи Копчетата. По какъв начин може да се създаде различно мислене за познати пространства чрез въвличането им в подобен проект?

креаКтивно

Докато хората чакат срещите си, могат ли да създават поезия? Как ще ги подтикнат към това провокираните асоциации?

Надявам се не само докато чакат и надявам се не само да създават.

Как?

приЛятно, чрез фантаВзиране към мислЕене и

бук

ви

ртуозност

Проектът визуализира един нов подход към езика като форма на комуникация и носител на съдържание. Как публиката на фестивала ще вземе участие в случващото се?

пубЛИЧНО.

На 15 и 16 септември в 18 ч. ще бъдат организирани инсталация в публично пространство и флашмоб публично четене с доброволци. Едно от предизвикателствата ще бъде да се произнесат две думи докато се прочита една.

Кои са избраните думи? Какви истории разказват?

АбсоЛЮТнИ, пРикАЗНИ, разЛИЧНИ, разпростРАНЕНИ, униКАЛНИ…

Има старо поверие, че ако човек изгуби копче, ще намери приятел или любим. Какво ще намери онзи, който дойде на срещата?

смът

на

слада

Вие сте първият български автор, представен от фондация „Отворени изкуства” в европейската платформа за изкуство в публично пространство In Situ. Какво да очакваме от това сътрудничество?

В In Situ представих проекта си FOOOOTBALLLL. FOOOOTBALLLL е ленд-арт инсталатция и групов перформанс, в който участват около 50 човека. В България е представян единствено в Пловдив през 2012 г., в рамките на проекта URBAN DREAMS/ Градски мечти с куратор Емил Миразчиев. Първата му реализация в рамките на платформата In Situ ще се състои на 9-ти септември 2017 г. в Марсилия, Франция. Има планове и идеи за представянето му и през 2018 г. Вълнуващо е отново и отново да се срещам хора, които приемат насериозно и ентусиазирано налудните ми идеи. Всяка реализация на този проект е много различна от предишните, носи различни предизвикателства и ме среща с невероятно количество и разнообразие от хора. Ученето няма край.

Вероника Цекова се дипломира като MFA (Магистър по изящни изкуства) от Dutch Art Institute, Енсхеде през 2001 г. През 2004–2005 г. участва в Транснационални Пространства, следдипломна програма на Фондация Баухаус в Десау. През годините Вероника участва в резидентни програми за артисти като BLACK SEA CALLING, Грац, MPRA в Познан, Art and Cultural Studies Laboratory, Ереван и KulturKontakt Austria във Виена. През 2010 година печели UniCredit стипендия за UNIDEE in Residence International Program, Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, Биела, Италия. Проектите и творби на Вероника са излагани в Neue Galerie Graz, Kunsthalle Fridericianum, Касел; Bank Austria Kunstforum, Виена; Mac/Val – Musee d‘art Contemporain du Val de Marne; Casino Luxembourg; Институт за Съвременно Изкуство, София; Археологически музей, Познан; Hilger BROTKunsthalle, Виена; designforum Steiermark в Kunsthaus Graz; Sofia Design Week и Designmonat Грац и др. Вероника Цекова е носител на множество престижни награди за дизайн и съвременно изкуство.


ПРОГРАМАОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА”

15, 16, 17.09.2017 г.

от 9:00 ч. на 15 септември до 18:00 ч. на 17 септември

КОПЧЕТАТА

Проект копЧЕТАТа на Вероника Цекова

/инсталация в публично пространство и флашмоб/

На 15 и 16 септември в 18 ч. ще се проведе флашмоб публично четене с доброволци.

 


„Нощта” е онова време-и-място на будност, което успява да пресъздаде най-концентрирано сегашната културна и чувствена идентичност на общността и да задоволи информационно-емоционалните потребности от изкуство и забавление на всеки един от нас. Блогът на НОЩ/Пловдив подрежда, рубрикира и каталогизира най-ярките маршрути за преход през събудения град. Ваня Георгиева е един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив, 2017 г.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg