Плакати на „Личности, герои, вдъхновители”

Miles Davis – Marjan Dzin

Miles Davis – Marjan Dzin


Изложбата „Личности, герои, вдъхновители” на платформата за авторско плакатно изкуство „Плакат Комбинат” представя 30 авторски творби от водещи български артисти. В три поредни вечери (15, 16 и 17 септември) можете да намерите своя герой в Kanape – Vibrant Media (сред личностите, изобразени на плакатите, са Айнщайн, Елиас Канети, Джон Ленън, Майлс Дейвис, Леонардо Ди Каприо и много други). Анна Симеонова, героят на платформата, споделя вълнуващи детайли за изложбата и за работата в сферата на плакатното изкуство.


Откъде идва името на платформата ви?

Думата „комбинат” съдържа няколко конотации. Например – комбинирането на водещи български дизайнери, автори на плакати – в една артистична група от 40 човека. Комбинат, разбира се, е и дума, която се свързва с производство. В нашия случай ние „произвеждаме” качествени съвременни произведения. Тези произведения достигат до хора с вкус (след като са отпечатани висококачествено в лимитиран тираж), в тубуси, после се озовават върху стените в съвременни жилища или офиси. Това е „производството” на „комбината”, което в специални случаи достига до публиката и чрез изложби. Но, преди всичко, „Плакат Комбинат” е звучно и отличително име.

Изложбата ви за „Нощта” е на тема „Личности, герои, вдъхновители” – какво ви насочи към този избор?

Обществото ни има силна нужда от вдъхновяващи примери, от герои, на които да вярва, от личности, които са лидери, които могат да прокарват пътеки, които да ни променят за добро с идеите си.

Идеите на тези вдъхновяващи личности исках да достигнат още веднъж до хората, чрез средствата на плакатното изкуство. Ето защо

предложих на артистите от нашата платформа да работят върху личности, които ценят високо, личности, които самите те намират за смислени и вдъхновяващи. Резултатът са произведения, посветени на герои като революционерите в музиката Джон Ленън, Дейвид Боуи, Мадона, Майлс Дейвис, блестящи учени като Айнщайн, Хокинг, Чомски, Гутенберг, писатели сатирици като Марк Твен и Радой Ралин или пък последният носител на Оскар за главна мъжка роля Леонардо Ди Каприо.

А със своите чудесни плакати самите артисти от „Плакат Комбинат” се заявиха още веднъж като проводници на добри идеи.

Muhammad Ali – Stefan Chinof/ Miles Davis – Marjan Dzin/ Albert Einstein – Peter Chuchuligov/ Elias Canetti – Dimitar Traychev

Muhammad Ali – Stefan Chinof/ Miles Davis – Marjan Dzin/ Albert Einstein – Peter Chuchuligov/ Elias Canetti – Dimitar Traychev

Каква трябва да бъде една съвременна личност, за да се превърне в герой и вдъхновител?

Да бъде носител на градивна идея, която представлява съществена и смислена крачка напред за обществото.

Кои автори ще представят работата си в „Нощта”?

Милена Вълнарова, Димитър Трайчев, Надежда Комитска, Филип Бояджиев, Мариян Дзин, Люба Халева, Петя Савова, Стефан Чинов, Костадин Кокаланов, Николай Петров – GLOW, Петър Чучулигов, Камен Горанов, Светлин Балездров, Марио Иванов, Калоян Тошев, Максим Мокдад, Анна Симеонова.

Има ли плакати, които са създадени специално за фестивала?

Плакатите в „Плакат Комбинат” се изработват за платформата, която после ги предоставя на специални фестивали като „Нощта” в Пловдив.

Коя е таргет групата, към която се целят творбите ви? Какво искате да провокирате у хората чрез изкуството си?

Съвременни градски хора с добър вкус, с естетически критерии и култура, които биха оценили визуалния виц в нашите произведения и техните дизайнерски качества, така че да пожелаят да ги притежават.

Как решихте да се занимавате с плакатно изкуство, какво ви вдъхнови?

Анна Симеонова

Анна Симеонова

Винаги съм рисувала и кандидатстването ми в „Националната художествена академия” беше естествено. А „Плакат и визуална комуникация” ми се стори съвременна и интересна възможност да се реализирам като художник.

Кои са големите ви вдъхновители в плакатното изкуство?

Японците – Казумаса Нагаи, Шигео Фукуда и Ико Танакка. Учителят ми Иван Газдов. Също и човекът, който ме окуражи да кандидатствам Плакат, след като видя работите ми – Тео Ушев.

Има ли отличими български графични художници, които намират чрез плаката път към световната сцена?

Отговорът клони в абсолютна степен към да. Такъв артист, например, е Теодор Ушев, който завършва плакат в България и с този си талант пробива в Канада, след което се специализира в анимацията, за да стигне до номинация за Оскар. Друг световнопризнат плакатист е Люба Лукова, чиято работа е оценена от водещите световни институции, галерии и музеи с фокус дизайн. Тя живее, работи и излага изключително често в Ню Йорк. Проф. Иван Газдов също е световнопризнат автор, негови произведения могат да се видят в големите дизайн музеи по света, а наградите му са безброй.

Кое е най-трудното препятствие, с което сте се сблъсквали в работата си? А най-голямата мотивация, заради която си струва пречките да се загърбят?
Най-голямото препятствие беше самото начало – от художник да проявя смелостта да обединя професионални артисти и да менажирам работите им.

Мотивира ме възможността да променяме за добро критично лошата визуална среда около нас.


ПРОГРАМАГРАД И КУЛТУРА”

15, 16, 17.09.2017 г.

19:00 ч. – 01:00 ч.

KANAPE VIBRANT MEDIA
ул. Братя Пулиеви 1

Плакат Комбинат Личности, герои, вдъхновители.
Изложба с 30 авторски произведения на плакатното изкуство от водещи български артисти

 


Уча културология в СУ „Св. Климент Охридски”. Имам огромен интерес към културното ни наследство, в частност към архитектурните паметници на културата. Смятам, че всяка къща има своя история, която заслужава да бъде чута. Често се разхождам по улиците и снимам приказни сгради. Публикувам снимките в блога си, който е създаден специално по темата. Старая се да посещавам колкото се може повече рок концерти и театрални постановки, защото именно те ме карат да се чувствам истински жива.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg