Lilly Ilieva & The Minimum Quartet – джаз традиция и новаторство


„С поклон към традицията в магията на момента и с поглед към бъдещето на джаза” – това е мотото на иновативните традиционалисти от Lilly Ilieva & The Minimum Quartet,  които ще се впуснат в „Нощта” с концерт на 15-ти септември, от 21:00 часа пред клуб „Мария Луиза”.

Лили Илиева – име, което само по себе си е музика. Чуваш как топлият ѝ, кадифен глас се прелива в плътния бас, запълзява по нежните струни на китарата, отскача със звън от чинелите и полита заедно с воя на сакса. Обаянието на мига, на съвършения синхрон, въплътено във всеки един тон, поглъща онези, които я слушат. Сега тя е тук, за да разкаже за участието си във фестивала, който „среща традиционните изкуства с модерните перспективи”.


Ще издържи ли магията на момента под напора на вятъра на промяната? Как можем да я съхраним, за да стане тя част от бъдещето на джаза, макар и вече преосмислена?

Магията на момента би устояла на всички ветрове.

Защото, ако тя се случва, това означава, че съществува една химия между музикантите на сцената. Именно това се предава най-силно на публиката и според мен е най-въздействащо.

Новаторство в джаза винаги ще има. Това е една непрестанно развиваща се музика и не мисля, че съществува опасност от забравяне” на стандарта.

По-скоро бих разделила нещата. Новатори е имало и в зародиша на музиката, има такива и днес.

Вписва ли се по някакъв начин идеята, изразена в мотото на групата ви, в цялостната концепцията на Нощта?

Абсолютно! Всичко, което искаме, e да останем отворени към изкуството.

Да уважаваме традициите и да се учим от тях, но да посрещаме новото и различното. Фестивалът среща традиционните изкуства с модерните перспективи, което на практика е същото. 🙂

Какво ще представите пред публиката на фестивала? Как ще бъдат съчетани двете тенденции – традиционната и модерната, в изпълненията Ви?

Както вече споменах, джазът е постоянно развиваща се музика. Ние от „Минимум” също се стараем да се развиваме и

ще представим нашата авторска програма в комбинация с подбрани стандарти, аранжирани през нашия поглед.

Как се запознахте с The Minimum Quartet? Бързо ли достигнахте до момента на магията, до мига, в който усетихте химията между вас?

Пътят на голяма част от групата минава през Холандия, където сме завършили джаз образованието си. Събрахме се на родна земя преди около три години.

Именно заради общите виждания и вкус за музика започнахме да творим заедно, а химията се появи от самото начало. И до ден днешен смятам, че това е най-силното ни качество.

Опитът като вокален педагог повлия ли и ако да – по какъв начин, на усета за собствения Ви глас?

Започнах да преподавам активно по време на собствения си процес на обучение. За мен винаги е било невероятно интересно да изследвам гласа в целия му спектър.

Всичко е толкова индивидуално за всеки вокалист, което го прави още по-интересно за мен. Любимият ми момент е, когато след края на урока видя един инспириран човек срещу себе си. Това е невероятна награда! Що се отнася до мен, впоследствие много неща за собствения ми глас се изясниха.

Продължавам да се променям, да търся ново звучене… Предполагам, това е нещо нормално за всеки един артист.

Кой е бил първият Ви любим певец, превърнал се в модел за подражание?

Идоли имам много. Ще разкажа за първия вокалист, запалил ме по джаза – Ела Фицджералд. Спомням си деня, когато слушах запис на нейно соло. Казах си, че искам да мога да правя това, което правеше тя в онзи момент, каквото и да беше то. 🙂

Умението за импровизация, което, както знаем, e толкова ключово за един джаз изпълнител, природна дарба ли е, или би могло с течение на опита да бъде култивирано?

Всичко може да се научи, ако човек има достатъчно желание, мотивация и търпение. При някои просто се получава по-лесно, отколкото при други. 🙂

Какъв съвет бихте дали на младите изпълнители и меломани, за да могат да разграничават самобитната оригиналност от нарочното, изкуствено търсене на другост?

Хубав вкус за музика се възпитава бавно.

Обикновено изкуствената оригиналност си личи.

Може би ключът се крие в това да не спираме да бъдем любопитни към новото. Без предразсъдъци. Без очаквания. Просто отворени към музиката във всичките ѝ форми.

Лилия Илиева е джаз вокалист, композитор и педагог. Нейната страст към джаз музиката се появява през 2005 г., а три години по-късно тя печели второ място на Европейския конкурс за джаз вокалисти и специална награда на Вики Алмазиду. Получава своето джаз образование в Холандия, където нейни ментори са Дина ДиРоус (САЩ), Франсийн ван Туйнен (Холандия), ДжейДи Уолтър (САЩ). Певицата реализира концерти в Германия, Холандия, Испания и Италия, а в България се изявява с едни от най-именитите музиканти от българската джаз сцена. Авторският ѝ проект се нарича Bloom; лидер е на дуо проекта Bass’N Me, колидер на италианския проект Murr-Ma и колидер на Lilly Ilieva & The Minimum Quartet.


ПРОГРАМАКЛУБ И МУЗИКА”

15.09.2017 г.

21:00 ч. – 23:00 ч.

КЛУБ „МАРИЯ-ЛУИЗА”

„С поклон към традицията в магията на момента и с поглед към бъдещето на джаза”

Джаз концерт на Lilly Ilieva & The Minimum Quartet (Лили Илиева – вокал; Димитър Льолев – саксофон; Александър Логозаров – китара; Борис Таслев – бас; Борислав Петров – барабани)

/концертът ще се проведе на зелената площ пред клуба/

 

 


Казвам се Константин. Висок съм два без два и нося 51-ви номер обувки. Не, не тренирам баскетбол. Май това е най-важното, което мога да кажа за себе си, или поне винаги за това ме питат. И все пак да преминем към по-несъществената част: студент филолог съм в ПУ и същевременно взимам уроци по класическо пеене. Първото ми начинание се оказва на моменти стресово за мен, а второто е постоянно проглушително за околните. Харесвам Стайнбек и Достоевски, но мога само да се надявам, че те взаимно биха си допаднали. Същото важи и за Робърт Плант и Лучано Павароти. Не съм нощна птица и сега си давам сметка, че всъщност ранолегността ми е била истинският мотив да отида на „Нощта” през 2008 година по пижама, а не просто желанието да нося символа на фестивала.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg