Петте най-високи точки на събития в „Нощ/Пловдив“


Проект на АЛОС на Небет тепе; сн. Емран Махмуд

5. Небет тепе. 207 метра надморска височина. Колкото са пластовете материална памет на този хълм, толкова разнообразни са „Нощните“ събития там. Дори и археолозите, които сега разкриват нови артефакти в южната му част, не са убедени дали знанията за него няма да бъдат далеч по-мащабни при предстоящото издание на Нощ/Пловдив. Най-хубавото е, че няма да сме принудени да съобразяваме проектите си с някакви бутафорни градежи, които все бяха отхвърлени реакцията на пловдивската общественост и застъпничеството на учени и архитекти, които държат на достоверността пред грандиозността.
4. Сахат тепе (a.k.a Данов хълм). 211 метра надморска височина. Този хълм е насечен от площадки и приспособими за какви ли не събития пространства на няколко нива, богат е на исторически и природни своеобразия, има за патрон, според официалното си название, Патриарха на българското книгоиздаване… Въпреки всичко това този хълм едва миналата година бе присъединен към мрежата от нощни локации (ако не броим лятно кино „Орфей“ в подножието).

сн. Атанас Куцев

3. „Альоша“ 244,5 метра надморска височина (234 м – Хълма на освободителите + 10, 5 м — паметника). Когато на 21 септември 2013 г. съветският воин на Бунарджика осъмна с пелерина и маска, никой не свърза феномена с „Нощта“. Акцията остана една от класиките на „хулиганите“ от Destructive Creation. Година по-късно те разказаха специално за блога на „Нощ/Пловдив“ как са осъществили технически най-трудната си мисия.
2. Изложбата „Природа“ на Недко Солаков–рисунки, направени на различни точки от обходените 147 километра планински пътища в Габровския балкан. Едно от местата е село Борики с надморска височина 548 метра, което със сигурност не е най-високата точка от прехода. Макар че публиката не пребиваваше непосредствено на изобразените локации, усещането бе близко до реалното присъствие. Благодарение на споделените в щрихи, текстове, легенди и знаци съзерцания и разочарования и благодарение мащабната фотография на Димитър Солаков с отбелязаните локации, усещането си беше „все едно си там“.
1. Демонстрационните полети с лека авиация; Музей на авиацията в Крумово; „Нощ/Пловдив“ 2014. Надморска височина 800 метра.


Следя отблизо "Нощите" от еуфоричния им старт преди повече от десетилетие до превръщането им в безспорното събитие на годината. Блогът на „Нощта” успя да стане стабилен ориентир , особено при силната прогресия в мащаба и разнообразието на модулите. Предизвикателство е да си съучастник в развитието на всичко това.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg