Попитай „Нощта” Какво? Къде? Кога?


13 е особено число, около което се завихрят интересни митологии за тайнственост, кураж и неочаквани обрати. И то наистина е специално, защото стотици вдъхновяващи участници, партньори и доброволци за тринадесети пореден път ще влеят силните си енергии в идентичността на фестивала Нощ/Пловдив.

Локациите, където ще се разгръщат изложби, инсталации, концерти, представления, пърформанси, визуализации и site-specific проекти, надхвърлят 80, а общият брой на всички събития, които ще се реализират в рамките на НОЩ/Пловдив 2017, е повече от 120. Очакват ни три вечери, които ще преливат във фестивални дни с неочаквани разклонения на културния живот в града.

В цялото жанрово и тематично разнообразие има от всичко – нетрадиционни призми към традиционни изкуства, модерни технологии и интерактивни мултимедийни перспективи, любими места с променени перцепции за пространство и гидове, които предлагат непредвидими маршрути с алтернативни посоки на мислене.

За първи път фестивалът ще се състои в 3 вечери, от 15 до 17 септември, 2017. Артистичните проекти в официалната програма през 2017 г. ще бъдат разпределени в 4 програми, рубрика за малките посетители и специална юбилейна програма „Отворени изкуства” под мотото „ТУК НАВСЯКЪДЕ“, курирана от Владия Михайлова.

Ето и някои акценти, които още отсега попадат в светлините на „Нощта”.

„Музеи, Галерии, Ателиета“

За първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне отвътре в тези специфични работни пространства на изкуството. На 15 септември специално за „Нощта” ще бъдат отворени ателиета на Зеленото и Синьото училище на „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство” в Стария град. Дворът на „Академията” ще се превърне в клубна сцена и хост на редица специални гости. Ателиетата на ул. „Петко Каравелов” ще приемат посетители и в трите вечери на „Нощта”. В ателието на Моно Петра ще бъде представена последната книга и неиздавани ръкописи на Петър Манолов, а ателието на Атанас Хранов ще могат да посетят две групи от 15 привилегировани зрители с предварителни записвания. Побързай да си един от тях.

За първи път призоваваме публиката да вземе участие в артистичното съдържание на „Нощта” като подкрепи опазването на културното ни наследство в споделена отговорност и кауза. В рамките на кампанията на НОЩ/Пловдив, 2017 фестивалът и РЕМ-Пловдив, ще работят заедно по набирането на средства чрез crowdfunding кампания за реставрацията на 20 картини, част от фонда на музея.

Бъди и ти един от нас, включи се в кампанията, и дай шанс на важни картини да получат добър експозиционен вид, за да се представят в целия им блясък.

Зад вратите на трезора на ОББ” надничат уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници, мастилници и документи, свързани с банковото дело (Обединена българска банка чества 25 години от основаването си), които ще можете да видите в ремонтирано и неотваряно досега крило на „Регионален исторически музей”.

Очакваме и изложбата на известния американски артист Майк Буше в галерия „Сариев” с любопитство към поредната му творческа непредвидимост. Галерия „Резонанс” ще направи „Срещи в Пловдив” на артисти от Белгия, Швеция, Испания и България. В изложбеното пространство на „U P.A.R.K.” по идея на Камен Старчев и Йово Панчев правят прелюбопитна препратка към книгата и изложбата „Visions capitales”, чрез които Юлия Кръстева представя богатото взаимодействие на ритуал, мит и изкуство през темата на обезглавяването. Всичко идва от/на мястото, откъдето извира въображението.

Снимки: Емануел Антнонов/ Лина Кривошиева

Снимки: Емануел Антонов/ Лина Кривошиева

„Град и Култура” 

представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове и кинозали. На 15 септември на стълбите до сградата на БНТ ще се прожектира изпълнение на спектакъла „Дама Пика” на „Държавен куклен театър – Пловдив” на живо от Москва, където трупата е гост на международния куклен театрален фестивал „Рязанские смотрины”. На сцената на самия Куклен театър ще бъде представен „Theatrum Philosophicum” по новата книга на Боян Манчев „Облаци. Философия на свободното тяло” с включени текстове на Уилям Блейк, Ясуо Кобаяши и Футоши Хошино, който ще присъства на четенето в Пловдив. Интерактивните мултимедийни перспективи позволяват на артистичните сцени да се сближават по различни начини. И тази година в програмата се включват читалище „Алеко Константинов”, Арменския културно-информационен център и читалище „Шалом” (израелската линия в „Нощта” също е прелюбопитен сюжет).

Снимка: Емануeл Антонов

Снимка: Емануeл Антонов

„Публични пространства“

Тази година е възможно да осъществите виртуално пътешествие из някои от най-известните музеи в света, с помощта на глобалната платежна система Visa, която отново е партньор на „Нощта”. В централната част на града, в непосредствена близост до Римския стадион, можете да се снабдите с очила за виртуална реалност (VR), с които да надникнете в емблематични световни музеи и да съпреживеете иначе „далечни” художествени шедьоври. Притежателите на premium продуктите Visa Gold, Platinum и Infinite ще имат възможност да участват в турове из пловдивски галерии и арт пространства, а на 16 септември Visa ще озвучи стадиона с музика на живо.

В градските пространства на Пловдив ще се случат редица събития на открито – прожекции на селекция от късометражни филми на платформата „КинеДок” (Лапидариума в Стария град), интерактивно-сетивна инсталация на Небет Тепе, подготвена от Център Алос, представления на „Цирк де ла Люлин” из пространствата на града, мобилна книжарница на Илиян Любомиров „Думи на 4 гуми” (пл. „Марукян”), хепънинг „Колективно бъдеще” на Виолета Иванова и Фатма Нур Йозогул (пред „Малката библиотека”), съвременен пърформанс проект на Лили Джингин Лий в сътрудничество с „Театър Атом” (терасата на Стария град)…

„Клуб и Музика“

И тази година редица клубове ще се превърнат в сцени за артистични проекти. Любителите на музиката ще имат възможност да чуят безплатно концерт на „Фортисимо” на Античния театър на 16 септември. Не пропускайте и пърформанса „Българските принцеси“ на студенти на Мариела Гемишева в култовия пловдивски бар „Найлона”. Ослушвайте се какво предстои и в „Мария Луиза”, „Vintage House”, „Грамофон”, „Post-Culture Stage”, „Void” и „Фарго”. Съботната фестивална вечер (16.09) ще бъде подобаващо завършена с официално Absolut парти, което винаги държи „Нощта” на крака до сутринта. Усещанията са толкова силни, че направо ще ни изстрелят в „космоса”.

Снимки: Лина Кривошиева

Снимки: Лина Кривошиева

„Малката Нощ”

В следобедните часове на 15 септември до 21:00 ч. посетителите могат да се включат в събитието „По-близо до Космоса”, организирано от „Музей на авиацията”, където ще се приготви космическата храна. Вкусните изобретения ще бъдат дарени от музея и раздадени чрез томбола в края на „Детската архитектурна работилница – Космическа архитектура”, която ще се проведе на 16 септември в Ядрото на кв. „Капана”. В „Малката Нощ” ще има множество работилници (за графични печатни упражнения и иконописни техники, за изработване на книжки от рециклирана ръчна хартия с послания-мечти, полетели като балони в небето), изложби, постановки, уъркшопи, ателиета, интелектуални „надпревари”, игри и забави. В „Бар Отсреща” всички ще се повеселят със забавна математика, която търси връзки между геометрията и изкуството. Чисти сметки с добри приятели. А това е само началото…

Снимка: Емран Махмуд

Снимка: Емран Махмуд

Следете блога на „Нощта”, който представя събитията, които ви съветваме да не пропускате, защото по един или друг начин отразяват неповторимото от духа на тринадесетата НОЩ. Преглеждайте редовно и нашата фейсбук страница, където участниците в НОЩ/Пловдив, 2017 могат да бъдат прочетени и видени в най-интригуващи детайли. Фатално е само да пропуснете нещо.

„Нощта” е тук! Очаквайте още подробности съвсем скоро! Започваме!

 


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg