Запази Нощта за Пловдив – 15, 16, 17 септември!


Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща този септември за тринайсета поредна година, за първи път в три вечери –15, 16, 17 септември.


Стартирала като „Нощ на музеите и галериите“ през 2005-а година по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (основатели на галерия SARIEV и фондация „Отворени изкуства“), днес НОЩ/ПЛОВДИВ е съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи културната карта на Пловдив. В последните години фестивалът събира аудитория между 40 и 60 хиляди души, като артистичните проекти са над 120, разположени на 60 – 70 локации в града под тепетата.

x1

Тази година организаторите ще избират от над 70 проектни предложения от всички сфери на изкуството – съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформнас и др., които да включат в НОЩ/ПЛОВДИВ. Съдържанието през 2017-та ще бъде разпределено по традиция в тематични подпрограми: Музеи, Галерии, Ателиета – като за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството; Град и Култура”представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали;Клуб и Музика“ – представя алтернативните клубни пространства в града;Публични пространства пък работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства; в Малката Нощ” по традиция ще бъдат включени събития за най-младата и будна аудитория.

x2

Специален акцент в НОЩ/Пловдив, 2017 ще бъде програмата „Отворени изкуства“ с мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. В нея организаторите, в партньорство с някои от най-активните международни културни институти и посолства, ще представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Корея и България. За първа година фондация „Отворен изкуства“ ще представи и артистичен проект, част от международната мрежа за изкуство в публични пространства IN SITU, на която е член от есента на 2016 г. По случай 10-годишнината на фондация „Отворени изкуства“ в програмата очаквайте и специална юбилейна изложба, в която чрез инсталации, произведения на изкуството, видеа, снимки и архиви ще бъдат представени някои от най-интересните проекти, артисти и дейности от България и чужбина, работили с „Отворени изкуства“ през последното десетилетие.

Повече подробности и детайли за цялата програма на НОЩ/Пловдив ще бъдат разкрити съвсем скоро.

А дотогава „Запази Нощта за Пловдив – 15, 16, 17 септември!”

Актуална информация за НОЩ/Пловдив следете на: www.night.bg и www.facebook.com/museum.night.plovdiv

НОЩ/Пловдив и тази година се подготвя в съорганизаторство с Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

За международната артистична програма събитието работи заедно с посолствата на Австрия, Израел, Финландия, САЩ и Индонезия, както и с Френски Институт България, Институт Сервантес, IN SITU.

Фестивалът има удоволствието да работи в партньорство и с Обединена Българска Банка, VISA, Absolut, MentorMate, EVN, ОФ „Пловдив 2019“  и др.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg