90-ТЕ. НАЧАЛОТО НА МИТА: ЗДРАВКО ГУЛОВ


Една от най-обсъжданите изложби през годината – “90-те. Началото на мита” – ще има свое пловдивско издание, което ще стартира в “Нощта” в artnewscafe. В двете фестивални вечери предстоят и срещи с популярни лица от фокусираното в изследването десетилетие. Поредица от задочни срещи и спомени на хора от 90-те ще направим и в специална поредица в Нощния блог.

VM„90-те. Началото на мита” е проект за десетилетието на преход и промяна в начините на мислене, формите на успех и представите за култура. Той е проект за популярната градска култура, за отварянето към света, утопиите за свобода, опиянението от новите хоризонти и възможности и търсенето на различни модели на живеене между червеното и синьото, симулациите, мистификациите, наваксването, началата, амбицията, дрогата, жаргона, порното, парти културата, финансовите кризи и депресията, надеждите и устояванията. В него са показани някои от култовите места на десетилетието, които днес вече са легенди, като първия микс клуб „Спартакус”, най-продаваното лайфстайл издание на 90-те – сп. „Егоист”, пънк бара „Калното”, наследник на „Кравай” от 80-те, героични издания като „Ах! Мария”, ентусиастки проекти като „Витамин Б” и безспорни звезди като списанието „Камикадзе”, излязло само в три броя. След галерия „Васка Емануилова” в София, изложбата предстои да се открие в рамките на “Нощ/Пловдив” в artnewscafe. Какъв е Пловдив през 90-те? Помогнете ни да го видим и да си спомним през вашите очи. Пишете ни с отговори на въпроса: Кои бяха за теб лицата, местата, събитията и/или феномените на 90-те? Можете да се свържете и с куратора на проекта Владия Михайлова (vladiya@gmail.com) и/или да ни изпратите снимки до 15 септември.


ДНЕС В ДЕВЕДЕСЕТАРСКАТА РУБРИКА НА БЛОГА ТЕ СРЕЩАМЕ С:

ЗДРАВКО ГУЛОВ, музикант и създател на XRaydio: По кръчмите се слушаше някъв стилов миш-маш от иначе несъвместими и откровено противоположни течения

Какви бяха за теб 90-те? Каква музика, “лайфстайл”, компания, места са били ценни за теб? От днешна гледна точка, как би определил ценностите, зад които си заставал? Кое беше важното, какво за теб бе различно и спрямо какво, кое си приемал за свое?
Не мисля, че може да съм няква представителна извадка за някъв 90те типаж. 90те в България, поне в първата си половина все още нямаха ясна идентичност. Трябваше да се наваксва за изгубените десетилетия и по кръчмите се слушаше някъв стилов миш-маш от иначе несъвместими и откровено противоположни течения. Пънкари се напиваха с хипари и метъли. Плюс тва, тея определения бяха относителни, щото все още беше прекалено рано да бъдат подкрепени с някъв лайфстайл. Всичко опираше само и изключително до тва кви групи харесваш. Буквално живеехме в един клуб “PSS” като в някъв балон надалеч от целия кенеф около нас. И понеже нямаше много места, на които да се избяга, всички аутсайдери идваха там.

Имаше някъв комунален пиниз тогава. И някъв ококорен сладък наивитет. Поне в началото. После естествено ни налази цинизмът. Ма тва е нормално

Та да върна. Те тоя стилов миш-маш си ми остана. Ако си пуснеш радиото www.xraydio.net ше го видиш тва в действие.

P.S. И като се замислиш целия generation x беше така. Гръндж мръндж и т.н. Тва поколение беше компилация от предишни времена. Така всички и поколения след тва. Живеем в пост модерни времена, нали майна.

Кога замина? Какви очаквания имаше тогава? Имаше ли нещо конкретно в българската ситуация, което те провокира да напуснеш? Как оценяваш нещата сега?
Отговорът е лесен и кратък. Не ми се ходеше в казарма да си губя времето в простотии. И избягах. И после трябваше да изчакам да стана на 30, за да не ме търсят повече. Ама на 30 вече бях пуснал корени навън и не се прибрах до сега. И сеа живея между две държави. Нямам впечатления върху ситуацията в момента. Имам късмета да мога да продължавам да си живея в моя балон.

Програма “Култура и клуб”, 24-ти септември

Локация 38
artnewscafé
ул. Отец Паисий 38

24 Септември от 19:00 до 01:00 – 90-те. Началото на мита /изложба, разговор/
Куратор: Владия Михайлова; разговор с гости по темата за 90-те

 


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg