Филипополис: галерия-музей в Нощта


Семейство Малецови открива Арт галерия-музей “Филипополис” през 2003. Идеята за комплекса се ражда с покупката на живописната къща на Хаджи Алеко в Стария град. Съградена през 1865 година в духа на западноевропейския стил на неокласицизма, къщата е една от първите в стария Пловдив, а през 1983 година  е обявена за паметник на културата. Семейство Малецови са убедени в архитектурната  и културна стойност на къщата и след като я купуват, търсят най-доброто приложение за една толкова специална сграда. Решават, че къщата е изключително подходяща, за да изложат в нея своята колекция и да направят достъпни за обществеността едновременно шедьоврите на българските майстори и  филигранната архитектура на  сградата.

Във връзка с експозицията  г-н Малецов споделя, че да си колекционер на произведения на изкуството в България не е задължително трудно. Необходими са, разбира се, любов и усет към изкуството. Семейство Малецови винаги правят избора на картините заедно. Ориентират се  главно към старите български майстори. Разбира се, за да се колекционират стари майстори, са необходими и  дълбоки познания  в живота, творческия път и периодите на дадения автор.  За господин Малецов един от най-привлекателните творци е Цанко Лавренов. Причините за това са много: споделената страст на семейство Малецови  и автора към стария Пловдив, задълбоченият му творчески път и рядкостта на картините му.

Колекционерът споделя, че  музеят и галерията се съчетават без особени трудности под един покрив. Основното в къщата е музеят на втория етаж, където се помещава постоянната изложба. Голямата колекция от картини, които семейството притежава,  му позволяват  да разнообразява експозицията и  често да радва гостите си с различни експонати.  Долният етаж  на сградата е зает от галерията, където се организират временни  изложби на избрано съвременно българско изкуство. В Нощта на музеите и галериите 2010 посетителите в галерия Филипополис ще имат възможност да се насладят на творчеството на известния пловдивски художник Иван Поповски. С тази изложба се чества 85-годишнината на автора, а изложените 39 картини са едни от най-доборите му работи от петдесетте  години  досега. В Нощта гостите на галерията ще могат да се срещнат с господин Поповски лично и да получат отговор на въпроси относно творчеството му и юбилейната му експозиция.

Като цяло участието в Нощта на музеите и галериите е огромно удоволствие за семейство Малецови. „По време на инициативата  през галерията и музея минават повече хора, отколкото за цяла година. Виждаме щастливите лица на тълпите, които буквално нахлуват в галерията, жадни да се потопят в света на изкуството!” – споделя господин Малецов. За собственика са впечатляващи  емоциите, които буди изложбата у гостите и потребността на хората от естетика и изкуство. Господин Малецов пожелава на организаторите на мероприятието да работят все така напористо и да се радват на нови идеи и хрумвания, а на гостите да не спират да търсят допир с изкуството. „Прави ни огромно удоволствие хората да разгледат галерията и музея и да оценят труда ни” – заключва господин Малецов.

Интервю от: Райна Бояджиева

ПРОГРАМА, 24 септември

ФИЛИПОПОЛИС
ул.Съборна 29
тел: 032 622963
www.philippopolis.com

19:00 – 20:00 Премиерно изпълнение на части от „Меса за мира” от Карл Дженкинс – хор Евмолпея с ръководител Рада Славинска

19:00 – 01:00 Постоянна експозиция живопис на стари майстори (ет.2) – Димитър Казаков-Нерон, Владимир Димитров-Майстора, Атанас Овчаров, Владимир Рилски, Данаил Дечев, Дарена Георгиева, Кирил Деспотов, Генко Генков, Димитър Киров, както и картини на  Михаил Лалов, Иван Кирков, Иван Стратиев, Иван Поповски, Ангел Пачаманов, Александър Терзиев и други.

19:00 – 01:00 Изложба живопис с отбрани картини на Иван Поповски (Пловдив) (ет.1)

19:00 – 21:00 Среща-разговор с художника Иван Поповски.

Иван Поповски е роден 1925 година в град Кнежа. Завършва Живопис в Национална Художествена академия. Негови учители са проф.Илия Петров, проф. Панайот Панайотов, Бруно Кордати и Иван Христов. От 1960 е член на Съюза на българските художници.

Твори в областта на композицията, портрета, пейзажа и натюрморта. Притежава награда за живопис I-ва и II-ра степен „Кирил и Методий” – Пловдив, Втора награда живопис на Националната изложба на учителите, Награда „Пловдив” за художник на годината през 2001. Работи като преподавател по изобразително изкуство.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg