Аспекти на художника като млад


Трендафила Трендафилова от Варна е победителката в конкурса за млад автор на галерия „Аспект“, чиито финалисти бяха представени по време на официална изложба, част от програмата на НОЩ/Пловдив 2015. Тази година талантливата художничка ще покаже в рамките на фестивала своята самостоятелна изложба „Фигуративен ambient“ (Състояние Небе), както и пърформанс с авторска музика в стил „synthcolor“ (електро-акустично вокално изпълнение). Домакин на събитието, разбира се, ще е галерия „Аспект“, а нейната директорка Олга Петрова се съгласи да ни разкаже с какво Трендафила е впечатлила журито и как се готвят да посрещнат „Нощ-та“ на адрес площад Стефан Стамболов 1А.

Галерия „Аспект“ участва в НОЩ/Пловдив още от самото създаване на фестивала през 2007-ма година. Съдържанието, което тя ще представи тази есен е своеобразно продължение на инициатива за отличаването на млади автори, стартирала през 2015-та. Тогава, навръх „Нощ-та“, бе открита изложба, от която жури в състав: Олга Петрова – директор на галерия „Аспект, Галина Лардева – изкуствовед, Светла Москова – изкуствовед, Недко Итинов – художник и Илия Желев – художник, определи трима номирани, две поощрителни награди и големият победител.

„Работите на Трендафила са много приятна комбинация между абстрактност и конкретика“

, разказва за избора Олга Петрова и прибавя – „Нейната живопис се отличава с едно хубаво чувство за цвят и свежест, което изпъкваше на фона на другите участници в конкурса за млад автор.“

27-годишната Трендафила Трендафилова завършва живопис в Художествената академия в София. Разностранните ѝ интереси не се изчерпват само в рисуването, но намират отзвук и в областта на композирането на електронна музика и писането на стихове. Според Олга Петрова, въпреки младата си възраст, творбите на Трендафила носят усещането за един завършен творец, който е открил своя стил. „Тя е изключително обещаващ артист и също толкова креативен човек и затова съм сигурна, че в представянето на изложбата „Фигуративен ambient“ и придружаващия пърформанс ще има редица приятни изненади за публиката“, прогнозира галеристката.

Идеята за програмата, която ще се представи в „Аспект“ през НОЩ/Пловдив 2016 е изцяло дело на Трендафила като се очаква нейните картини, музика и текстове да превърнат вечерта в хипнотична симбиоза от изкуства и багри. А когато се интересуваме дали творбите на младата художничка ще бъдат навсякъде из галерията, Олга Петрова отговаря положително: „Да, изложбата на Трендафила ще бъде експонирана във всичките ни зали – тя има въображението и емоцията да обхване пространството.“

Програма “Музеи и галерии” – 23 септември

Локация 19
Галерия Аспект
пл. Стефан Стамболов 1А

23 септември от 19:00 до 00:00 – Фигуративен ambient (Състояние Небе) на Трендафила Трендафилова/изложба/
23 септември от 21:00 до 22:00 – Пърформанс на Трендафила Трендафилова /пърформанс/.
В проявата си Трендафила изобразява и материализира със средствата на живописта определен тип музикално звучене посредством идеята за хармоничност и синхронизация между звук, цвят и форма, присъстващи в нейните картини.   


Живея и дишам чрез изкуството. Във всичките му форми и проявления. И думите имат своето дихание. Аз съм поезия. Имам какво да ви разкажа за НОЩ-та.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg