Виж нощта в нова светлина


АЛОС е организация, която се занимава с неформалното образование на ученици от художествените училища. Тя работи активно с бъдещи млади артисти, за да им даде опита и самочувствието да се изявяват в една по-разнообразна среда, където да използват съвременните форми на изкуството при представянето на своята работа. Техните съвместни проекти често са ориентирани към разрастването на визуалната грамотност в нашето общество, както и към смяната в концепцията за градските пространства. В следващите редове Росица Маринова от център АЛОС разказва за участието в НОЩ/Пловдив 2016, какво е “light painting” и как публиката влияе върху съществуването и развитието на съвременното изкуство.


Какво да очакват от вас през този септември посетителите на “Нощта”?
Ще представим комбинация от дейности. Основен акцент ще бъде художествена инсталация, експонирана в градска среда на едно от тепетата. Тази инсталация ще се изгражда на място, така че целият творчески процес може да бъде наблюдаван. Имаме привлечени участници от различни художествени училища в страната, които под ръководството на двама арт педагози от център АЛОС ще изградят в рамките на двата дни светлинна инсталация. Петък и събота посетителите ще могат да наблюдават презентации на уъркшопи, които сме правили на различни места в страната за изграждане на инсталации и художествени намеси в градска среда. Тези прояви целят да привлекат учениците от художествените училища в една по-разнообразна среда, да мислят в посока на представяне на тяхната работа и да ползват съвременни форми на изкуство. Освен това ще тече и една презентация на подобни работилници, които сме организирали в рамките на последната година.

В програмата на НОЩ/Пловдив 2016 участвате и с презентация на проекта „Тъмна светлина“. Разкажете ни малко повече за него.
Dark Light Project е иницииран от четирима млади автори, ползващи интересната техника light painting. Водещият на проекта е Боян Бахрин, а в него участват д-р Венцислава Стоянова, Марина Стоянова и Ася Спасова. Творбите са заснети в София и представляват фотографии на локации в София, интерпретирани чрез light painting. Визуално е представена формираната сред младите хора представа за места от градската среда, определяни като комуникативни и социални пространства, наситени от времето с определена символика. Идеята на проекта е изваждането им от техния контекст и представянето им по нов начин, буквално в една нова светлина, тъй като се работи със светлината като изразно средство.

Light_painting_Nosht_New

Какво представлява техниката light painting?
Тази техника дава възможност на автора да използва различни източници на светлина. Например точков източник като най-обикновено диодно фенерче, което очертава треактория и това движение се заснема с фотоапарат на дълга експозиция като се запечатва цялото движение и спомена за движението в един кадър. Това позволява наслагване на образи, които реално не съществуват, временно се внасят в средата, запечатват се на снимка и могат да носят най-различно послание. Една от локациите в проекта „Тъмна светлина“ е пространството пред НДК. Идеята там беше да се акцентира на историята на мястото и в тази връзка екипът засне един емблематичен кадър, на който със светлина са изрисувани танкове и други военни атрибути, които да насочват към миналото на мястото. Тези образи позволяват препратки към отминали вече събития и позволяват смяна на концепцията за пространството и на контекста му.

Вашата организация се занимава с неформално образование на ученици от художествените училища по отношение на съвременните форми на изкуство като в същото време много целенасочено търсите контакт с публиката. Как тя реагира на вашите прояви и какъв е ефектът от намесите на център АЛОС в градска среда?
Нашата мисия е да създадем подходяща среда за изява и за работа на художници в България, а това е свързано с формиране на публики, с формиране и възпитание на подходящо отношение на публиката към изкуството, което в основата си е свързано с припознаването на едно нещо, че е изкуство. Като организация можем да се похвалим, че на места, които вече традиционно извеждаме ученици за работа в градска среда със съвременни форми на изкуство имаме много сериозна припознаваемост от страна местни общности и срещаме по-различно отношение. Едно такова обживяване на мястото води към себе си повече интерес от страна на публиката. Разбира се трябва да отбележа, че това не е резултат само на нашите усилия.

Каква е ролята на публиката за съществуването и развитието на съвременното изкуство?
Ясно е, че една творба ако не бъде представена пред публика тя всъщност не е изкуство.

Смисълът на творчеството не е толкова в задоволяването на собствени креативни потребности, колкото да провокира някаква реакция, да насочи зрителя към преосмисляне на творбата и на посланията, които тя носи

За нашата организация този контакт е много важен. Център АЛОС през последните години е развил специална методика за обучение по съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ (www.ps.alos.bg ) с учебни модули по лендарт, дигитална фотография, художествени инсталации и конструкции, видеоарт и други. Имаме един модул за кинетично изкуство, в който учениците създават такива творби, които да са функциониращи само след намесата на зрителя.

Означава ли това, че информираността и образованието по отношение на визуалното изкуство създава съвсем нов начин за осмисляне на реалността?
Много е важно формирането на визуална култура у съвременния човек, защото през цялото време сме атакувани от различни визуални послания, повечето от тях търговски, и за да може изкуството да присъства активно трябва много агресивно да се конкурира с тях. Визуалната грамотност е свързана с поведението в обществото, за едно нормално балансирано взаимоотношение в социален, емоционален и всякакъв друг план. Дори образованието по изкуство да не прави от всеки ученик автор, би могло да формира едни много по-образовани публики.

Alos_New

В този смисъл Нощ/ Пловдив е идеалният партньор в мисията на център АЛОС.
Чрез Нощта на музеите и галериите в Пловдив ние можем да стигнем до публика, която иначе ни е непосилно да привлечем. Това е една страхотна платформа и за нас като образователна организация и за учениците, които представяме. Нощта ни дава една безценна възможност да осъществим всичко това. Искам да завърша с една покана към публиката на Нощта. И двете вечери сме предвидили ателиета за рисуване със светлина. В тази работилничка всеки посетител може да се включи и да създаде собствена светлинна рисунка. Добре дошли са всички, които искат да експериментират с нас и да се забавлява.

Програма “Град и публични пространства” – 23 и 24  септември

Локация 52
Проект на АЛОС
Небет тепе

23 и 24 септември от 21:00 до 23:00 – Рисуване със светлина /работилница/
23 и 24 септември от 21:00 до 23:00 – Светлинна арт инсталация /инсталация/
23 и 24 септември от 21:00 до 23:00 – Тъмна светлина /презентация/
23 и 24 септември от 23:00 до 01:00 – Презентация на уъркшопи и художествени инсталации


Мина известно време откакто за първи път имах възможност да погледна Нощта отвътре, отвъд еуфорията и приказността на пловдивските музейни нощи, и да разбера колко дълга всъщност може да бъде една Нощ за нейните организатори. Любовта ми към изкуството във всички негови форми, най-вече към визуалните, и непрестанното любопитство, което ме кара непрекъснато да задавам въпроси, намери най-накрая място за изява тук в този блог. Така артистичното ми его спи съвсем спокойно всяка нощ, разбира се с две приятни изключения през септември.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg