Богове, кабаре и разбъркани тайни


Две съседни галерии в Капана –  PLOVEDIV и Point Blank обединяват сили, за да потопят посетителите на НОЩ-та в света на митологията и Ренесанса, но пресъздадени през призмата на съвременния поглед. Пригответе се за стихия от шест различни проекта (сред които Drag Queen кабаре), чиито заряд ще ви тласне да разсъждавате и говорите за важни социални теми, докато се забавлявате и наслаждавате на изкуството.  

Срещнахме се с Алекзандра Кевин и Симеон Тодоров от PLOVEDIV, плюс Александра Димитрова от Point Blank, за да ги разпитаме в детайли какво ни чака на 23-ти и 24-ти септември.


След като през миналите издания на НОЩ/Пловдив галерия PLOVEDIV представи проекти, свързани с децата и мръсните думи, правата на жените, мъжете и рака на тестисите, тази година дебют ще направи инициативата „Mental Wealth”. Чрез нея ще се търси нов подход към информирането, помощта и провокирането на диалог, който да разчупи стигмата около психическите заболявания. За да се случи това, канадката Алекзанда Кевин е решила да представи селекция от свои картини, създадени специално за случая. Като артист тя забелязва, че много от произведенията по темата за психическото здраве са мрачни и не насърчават елемента на оздравяването. „С проекта „Mental Wealth” искам да покажа и двете страни на психическите заболявания – не само Преди и След, а пътуването и процеса на подобряване, защото той е постоянен за някои хора и не е нещо, което може да се излекува изведнъж с операция. Той е придружен от подкрепата, любовта и разбирането на хората около нас.“

Алекзандра Кевин Photo credits: Вера Хаджийска

Алекзандра Кевин
Photo credits: Вера Хаджийска

 Картините, които Алекс е подготвила, имат за цел да накарат публиката да говори и споделя свои преживявания и емоции. “Говоренето за психическите заболявания помага – не само споделянето един с друг, но и в обществото. Ние искаме да започнем този разговор, както и да предоставим информация и ресурси на хората, които се нуждаят и имат желание да научат повече по темата.” А как точно изкуството помага при психическите заболявания? Алекзандра обяснява, че в чужбина е доста разпространена арт-терапията, независимо дали гледате, създавате или говорите за изкуство. “Създаването на изкуство помага да се изрази чрез цветове, текстури и форми това, което не може да се каже с думи. Не е нужно да има обособена идея, защото тя зависи от перспективата на зрителя.” Алекзандра ще участва в НОЩ/2016 и с втори самостоятелен проект – изложба от фотографии със заглавието „Mythical Bulgarians”. Оригиналната хрумка тук е, че

Алекс е избрала да преобрази свои български приятели в богове, богини и митични същества от различни култури (египетска, древногръцка, келтска) спрямо прилики в характера и личността им

“Обичам фолклора и съм развълнувана да покажа как тези нормални хора, които за мен обаче са необикновени, ще изглеждат магически.”

Симеон Тодоров Photo credits: Вера Хаджийска

Симеон Тодоров
Photo credits: Вера Хаджийска

Симеон Тодоров от своя страна също е подготвил два фотографски проекта – по един в двете галерии. “Съединението прави PLOVEDIV” е серия от 25 портрета и 25 тайни. Снимките ще бъдат подредени на една стена, а на отсрещната ще присъстват всички тайни – разбъркани, искрени, анонимни, от най-тривиалните до много личните .”В Пловдив има толкова разнообразни етноси, толкова различни хора, сексуалности, възрасти и всички живеят мирно. Идеята на този проект всъщност е да покажем, че ние сме една общност и не е нужно да сме груби един с друг.” И тъй като споделянето ни прави съпричастни с другите и ни сплотява, посетителите на PLOVEDIV също ще имат възможността да се включат в проекта, като бъдат фотографирани и споделят своя тайна – запечатана в плик анонимно. Техните портрети и тайни ще бъдат добавени към изложбата постепенно, за да я обогатят.

Другият проект на Симо – “White Trash Saints” е  с по-хумористичен елемент. Той съпоставя настоящето с ренесансови творби. “Искам да задам въпроса кои са всъщност съвременните богове. Дали днес робуваме на консуматорството така, както навремето са робували на църквата? Идеята е, че реално ние сме бедняци, а сме си втълпили, че едва ли не сме богове и  трябва да бъдем тачени. Консуматорският свят ни е погълнал. Целта не е да предизвикваме скандали. Просто ще ни е интересно да видим хората какво мислят”, споделя Симо.  Някои от произведенията, чиито репродукции ще можете да видите са статуята “Пиета” на Микеланджело, “Тайната вечеря” на Леонардо Да Винчи и “Раждането на Венера” от Ботичели. До всяка възстановка ще има оригиналната творба, кой е авторът и защо се е превърнала във вдъхновение.

Александър Матюсън Photo credits: Симеон Тодоров

Александър Матюсън
Photo credits: Симеон Тодоров

От рисуване и фотография се прехвърляме и на музикална вълна с композитора Александър Матюсън, който съчетава предмети и звуци от ежедневието с класически инструменти, за да създаде своята уникална музика. Миналогодишното му участие в Нощ/Пловдив събира огромна тълпа в Капана въпреки дъжда, а тази година концертът ще е на закрито пространство, което засега  се пази в тайна. Музиката, която ще представи Матюсън, освен че ще има класически елемент, ще бъде и много експериментална.

За Нощ/2016 е подготвил произведения за роял с необичайна добавка към струните на инструмента

“Очакваме вълнуващи изненади от Александър Матюсън и приканваме младите хора, които до сега не са имали допир с класическа музика, да дойдат и да чуят концерта. Ще видят, че този тип музика не е както преди векове. Ще им бъде страшно интересно. Надявам се да ги изненадаме и заинтригуваме”, обяснява Симо.

Така стигаме и до последният, но не и по важност проект. За Александра Димитрова, Симо говори с много възхищение . Описва я като успяло, талантливо младо момиче, което не се страхува да поема рискове. Тя има собствена галерия Point Blank и в нея представя освен свои творби, и местни и чуждестранни артисти. Тази година Александра и Симо заедно организират проекта Drag Queen Cabaret, който е посветен на ЛГБТ обществото в България. Той следва стъпките на досегашните проекти на PLOVEDIV и Point Blank инициативи в подкрепа на гей правата. Идеята зад тези проекти обяснява Александра – “Кабарето възнамерява да разчупи ЛГБТ стереотипите и табутата в рамките на град Пловдив и България. В Пловдив няма достатъчно заведения и места, които да са насочени към ЛГБТ публиката. Като се вземе предвид, че Пловдив предстои да бъде Европейска столица на културата през 2019 година, считам че това трябва да се промени. До сега, заедно с PLOVEDIV, организираме проекти и събития, които да дадат началото на промяна в мисленето на хората, насочена към толерантност и приемането на нестандартната сексуална ориентация. Живеем в един глобален свят, където всички трябва да бъдем заедно обединени в различията си, а не потиснати от старите норми и комплекси на обществото.”

Александра Димитрова Photo credits: Личен архив

Александра Димитрова
Photo credits: Личен архив

Вдъхновението за Drag Queen Cabaret идва от риалити предването RuPaul’s Drag Race, чрез което всяка година се избира новата драг кралица на Щатите. Също така мотивацията на Алекс и Симо идва от техни  приятели гейове, които са малтретирани заради сексуалната си ориентация. Според двамата най-страшното е, че в България все още няма закон, който да защитава хората от хомофобията, а през 2016 година това е срамота.  Разказват още, че тях не ги е страх от хомофоби, искат да отстояват правата на ЛГБТ обществото и се надяват, че и други хора ще подкрепят каузата им.

Drag Queen Cabaret ще може да се види в галерия Point Blank, която ще бъде превърната в алтернативна театрална сцена с тежки червени завеси в стила на Червените фенери в Амстердам

Зад прозорците на галерията български драг кралици ще танцуват и пеят на плейбек (който желае може и на живо), а публиката ще наблюдава спектакъла отвън. “Надявам се, че занапред галерията ще бъде локация, където ще се организират подобни събития и театрални постановки. Смятам, че имаме нужда от такива събития в града и както ни учат древните гърци – театърът (макар и алтернативен) е много ценен за обогатяването на едно общество”, споделя Александра Димитрова.

Проектите на PLOVEDIV и Point Blank за НОЩ/2016 видимо залагат на социалния елемент, обучават  хората и провокират мислене и разговори по важни теми. “Напълно се отдаваме на тези инициативи, защото вярваме в тях. Най-важното нещо за PLOVEDIV като проект е, че той не е мой, а е на всички пловдивчани или хора от Пловдив, които се чувстват удобно в този град и искат да творят”, заявява Симо и подканва всички, които желаят да допринесат по някакъв начин за културата в града ни, да се чувстват свободни да споделят с PLOVEDIV идеите си и заедно да инициират нови проекти.

Програма “Клуб и култура” – 23 и 24 септември

Локация 33
PLOVEDIV
ул. Куртевич 3

23 Септември от 19:00 до 20:00 – Съединението прави PLOVEDIV /изложба/
23 Септември от 20:00 до 21:00 – Mental Wealth /изложба/    
23 Септември от 21:00 до 22:00 – Mythical Bulgarians /изложба/
24 Септември от 21:00 до 22:00 – Концерт на Александър Матюсън /концерт/   

Програма “Музеи и галерии” – 23 и 24 септември

Локация 18
Галерия Point Blank
ул. Кожухарска 6

23 Септември от 19:00 до 20:00 – White Trash Saints на Симеон Тодоров /изложба/    
24 Септември от 23:00 до 01:00 – Drag Queen Cabaret /танцов спектакъл/      

 


Казвам се Вера Хаджийска. Родена съм и съм израснала в Пловдив, което силно ме привързва към този прекрасен град. Фотографията е моята страст, но се интересувам от всякакъв вид изкуства. През юни 2014 година осъществих първата си самостоятелна фотографска изложба, а септември заминавам за Великобритания, да следвам висшето си образование по фотография. Освен да снимам, обичам да чета, пиша, пея и творя. В свободното си време водя личен блог и фотографски сайт, създавам подаръчни картички, ключодържатели и други ръкоделия. Харесва ми да споделям нещата, които ме вълнуват и вдъхновяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg