ВИЗИЯ 12 – концептуализъм в настроение и цвят


Тази година фестивалът НОЩ/Пловдив ще се проведе на 23 и 24 септември. Това ще бъде неговото 12-то издание. Отрано си мислихме за благодатните препратки, с които можем да се заиграем в интро материалът, хвърлящ светлина върху акцентите от програмата през 2016-та (очаквайте го съвсем скоро!). Прехвърляхме наум 12-тата нощ на Шекспир, 12-те  маймуни на Тери Гилиъм, 12-те стола на Илф и Петров. Бяхме изпреварени в замисъла си обаче от Красимир Ставрев и Георги Лазаров, които още тук, в този пост, успяха да разкажат за забавната символика как са стигнали до създаването на финалната нова визия за фестивала след точно…12 работни варианта.

И така, представяме ви визуалната идентичност на НОЩ12 и нейните автори – графично студио PUNKT


За да запази последователността в поредното ново надграждане към цялостния облик на фестивала, визията на НОЩ12 стъпва върху най-отличителните елементи, изведени от студио PUNKT за изданието през 2015-та година – специално моделираният нощен шрифт и ярките цветове, избрани с умисъла за по-лесно ориентиране из отделните програми. От тези две отправни точки тръгват новите разклонения във визията.

image2_V4

„Различното сега ще е по-концептуалното и художествено представяне на добре познатите вече програми в НОЩта -“Клуб и култура”, “Музеи и галерии”, “Град и Публични пространства”, “Малката нощ” и черешката на тортата тази година – програмата “Отворени изкуства”, обясняват момчетата от PUNKT и допълват – “Надяваме се идеята ни да се хареса на широката публика, защото целта на организаторите, е и наша водеща цел.

Искаме да насочим всички многобройни посетители с всестранни интереси към правилните места. И да дадем на всеки един в НОЩта, това от което има нужда – култура, забавление, наука, разходка, а защо не и почивка.

Стискаме палци, концепцията, към която ще се придържаме вече втора година, да е все по-полезна и четлива за хората.“

Като най-интересно предизвикателство в настоящата визия, Красимир Ставрев и Георги Лазаров определят кубът, който обединява цветовете и програмите в една цяла форма. „Това е форма, която се разпада и обединява, пулсира и живее на различни черно-бели фонове. За нас ще бъде интересно как ще успеем да го направим и комунираме в печатните и онлайн материали. Иначе, да – доста е забавно, че след 12 работни варианта стигнахме до финалната визия за НОЩ12, която според нас и организаторите най-адекватно представя събитието за 2016.“

image4

На въпроса колко време им е отнело да избистрят новата визуална концепция, PUNKT отговарят, че процесът не може да бъде лесно конкретизиран, тъй като започва веднага след края НОЩ2015 и е съпроводен с раждането и отпадането на разнообразни идеи. Към брейнсторминга активно се включва и екипът на фондация „Отворени изкуства“, които са базовият организатор на фестивала. Красимир и Георги посочват, че за тях обсъжданията с  Фондацията винаги са били конструктивни, нахъсващи и положителни –

„В сила беше нормата „колкото повече, толкова повече.“

На всяка среща стигахме до все по-интересни идеи за брандинга на събитието и всички материали, свързани с него. Много се надяваме, че ще успеем да реализираме по-голямата част от идеите и те да стигнат до повече от посетители на НОЩта.”

image3

С показването на пунктуално яката визия за НОЩ12, официално режем лентата и започваме поредицата от материали в блога, чрез които поетапно ще ви превеждаме през програмата на фестивала за 2016-та. Оттук нататък очаквайте на сайта ни срещи и разговори с тазгодишните участници, представяне на селектираните проекти от различните тематични програми, интерактивни видеа с артисти, куратори, известни лица, фенове на НОЩ/Пловдив. Като за начало пък, ще ви подгреем със серия от фестивалните спомени и впечатления, които ни изпратиха някои от най-запомнящите се участници през изминалите години. Така задаваме ритъма на тази нощ, а от вас искаме само да се настроите да се забавлявате много. И да не ви е страх от дъжд (за какъвто тази година сме се договорили да няма). 🙂

view4

 

 


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg