Един жив град, град на надеждата и на креативността


Радио – Пловдив е един от дългогодишните приятели на Нощта. Срещаме Марин Данев, Програмен директор на Радио Пловдив, за да ни каже повече за това как се подготвя институцията да посрещне Нощта.

Радио Пловдив е както участник в Нощта на музеите и галериите, така и медиен партньор на събитието. Как дойде идеята за участието на институцията? Какво цените в Нощта като неин партньор?

МД: Радио Пловдив е медиен парньор на на Нощта на музеите и галериите от нейното раждане, а вече втора година и участник в нея. Ще „завъртя” въпросите и ще започна с втория. Смятам, че страхотната идея на страхотната Веси Сариева за Нощта е кауза за Пловдив! За разлика от много други идеи, тази беше реализирана, и то блестящо, пак от ВЕСИ! Нощта е едно от най- прекрасните събития в културния календар не само на Пловдив, но и на България. Събитие, пълно с много енергия и изключително мощен позитивен заряд. То показва в рамките на едно денонощие Пловдив такъв, какъвто искам да бъде непрестанно – ЖИВ град, град на надеждата и на креативността, на щастието и  младостта! Затова и идеята за участие беше естествено продължение на желанието, не само моето, а на екипа на цялото радио, да стане част от този по-истински и по-добър свят. Поне за една нощ, а тази година и  за две…

Като посетител в Нощта, какви са най-ярките спомени, които сте запазили?

МД: Най- яркият спомен е споменът на споделеното щастие… Нощ, пълна с приятели, един град, който не заспива и, разбира се, превъзбуда от усещането, че крайният български индивидуализъм не е непобедим! И още – красота, хармония и съвършенство в цвят, щрих, пластика, звук и мого градски шум!

Тази година участието на БНР – Радио Пловдив е действително богато: изобразително изкуство, съвременна скулптурна инсталация, аудио-видео инсталация. Може ли да ни кажете нещо повече за избора на артистите, които ще бъдат изложени в радиото в Нощта, за тяхната работа?

МД: Мога, но бих предпочел да спестя част от тази информация, за да бъде изненадата и удоволствието от нея още по-голямо. Само ще спомена – не пропускайте сградата на Радио Пловдив. Още пред нея ще ви посрещне „Китайският вентиратор” на Румен Рачков. В неговия полет, може би,  ще уловите част от живеенето в България в годините на прехода – манипулация, подмяна на ценности и неизменния щемпел „MADE IN CHINA”. Във фоайето на Радио Пловдив, което вече близо две години дава възможност на пловдивски галерии да представят свои автори, ще бъдат подредени картини на Ирена Ганчева, абсолвент от АМТИИ-Пловдив . Нейната изложба живопис  „Хората и градът”, която стана възможна благодарение на галерия „Аспект”, е нещо, което трябва да се види, най-малко заради експресията на цветовете и силата на техния вътрешен емоционален заряд, който присъства на платната на Ирена. И още – в Първо студио на Радио Пловдив най- естествена ще е срещата на звука и визията, на класическото и модерното. Това е „Трептене /пространство/ структура, пърформанс за класическа китара, компютър и видео-на-живо, Петко Танчев /видеоинсталация/, Петър Петков /китара/. Всъщност става дума за един любопитен синкретичен опит,  концерт за класическа китара, в който тялото на изпълнителя е обект, пространство и екран. Музикалното изпълнение генерира видео образи в реално време, които са в непрекъсната интеракция със звука и китарата. Трептенията на струните създават ново аудио-визуално пространство, което става видимо в силуета на музиканта…но това наистина трябва да се види и чуе!

Какво отразяване на Нощта ще има в ефира на Радиото?

МД: Радио Пловдив не е спирало да говори за Нощите, а за тази Нощ слушателите ни вече знаят и от нашата интернет страница www.radioplovdiv.bg. Ще има не само новини, интригуващи интервюта с вас, организторите на този така приятен феномен, но разбира се, и с участниците и със посетителите на Нощта. И то във всички предавания на Радио Пловдив, както и, разбира се, в националните програми „Хоризонт” и „Христо Ботев”.

И последно, имате ли специфично послание, което да отправите към читателите на блога и посетителите на Нощта?

МД: Нека излязат отново от домовете си и изпълнят улиците на Пловдив… Атмосферата на този град, на тази Нощ, пълна с настроение, щастие и цветове е онази визия, която Пловдив  трябва да постигне и съхрани в ежедневието си, за да го превърне от „град за завръщане” в добър град за живеене!

Интервю от: Дончо Христев

ПРОГРАМА КУЛТ. И КЛУБ, 25 септември

РАДИО ПЛОВДИВ – КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР
ул.Дондуков 2
www.radioplovdiv.bg

19:00 – 01:00 „Хората и градът”, изложба живопис на Ирена Ганчева (Пловдив) –представя галерия Аспект

20:00 – 21:00 Среща-разговор с Ирена Ганчева

Ирена Ганчева е абсолвент в АМТИИ Пловдив. В „Хората и градът” тя създава образи и възприятия чрез експресията на цветовете.

18:00 – 01:00 „Полет с китайски вентилатор” – инсталация на Румен Рачков (Велико Търново)

Чрез инсталацията авторът представя своето виждане за случващото се в България през последните години – подмяна на ценности, манипулация, обречени мечти и илюзии. Така, според Румен Рачков, докато си мислим, че летим, всъщност ни върти един Китайски вентилатор.

21:00 „Трептене” – пърформанс за класическа китара и видеоинсталация на Петко Танчев и Петър Петков (Пловдив)

Трептенията на струните създават ново аудио-визуално пространство, което става видимо в силуета на музиканта. Прожекция позволява новото пространство да бъде постоянно преструктурирано.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg