Humans of the Night 2015: Мария, доброволец към #НОЩ11


Разговорът ми с Мария започна с думите: “Можеш да ме питаш каквото поискаш, не се притеснявам от нищо.”

“Не се притесняваш от нищо?”

“Историята е много дълга. Когато бях на 18, реших, че не ми се живее вече в България. Тогава с най-добрия ми приятел заминахме за Дания – хванахме си куфарчетата, Терминал 2 и кацнахме в Копенхаген. Там живях 2 години и половина. След това градът ми стана малко тесен и реших да отида в Германия, където прекарах 6 месеца. Не беше моето място. За кратко се върнах в България. Следващата ми дестинация беше Гърция, където живея сега.

Цялото това обикаляне е супер, но идва момент, в който трябва да избереш едно определено място, което да наречеш дом. Това ми липсва в момента. Датчаните имат един израз “хюге” – да се събереш с близки хора и да си релаксвате заедно. “Хюге” е заложено в тяхната култура, тази дума дори няма превод на други езици. Може би затова чувствам Копенхаген като свой дом – откакто се изнесох през 2012, съм се връщала 5 пъти – просто, за да се почувствам вкъщи.”


Humans of the Night 2015 е общ проект на Humans of Plovdiv и Нощ/ Пловдив

Още истории вижте в сайта на Humans of Plovdiv

или във Facebook


Humans of Plovdiv е вдъхновяващ социален проект. Фото блог, където всеки ден се публикува по един портрет и историята зад него. Реални хора. Реални истории.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg