Димитър Коцев – Шошо – за “Великите лични открития”


Режисьорът Димитър Коцев-Шошо ще е гост в програма “Култура и клуб” на “Нощ/Пловдив”. В “Лъки – Дом на киното” той ще разкаже за киното като пътешествие. Срещата с него ще бъде непосредстено преди прожекцията на филмите “Добре дошли в Сао Паоло” и “24 вкуса от Неапол”. И двете творения са пъзели от истории, в които някои от най-забележителните съвременни режисьори представят усещанията си за тези места.


Много филми-омнибуси, посветени на градове, излязоха в последните години; фестивали основаха специални napoli_24рубрики за „пътешественическо“ кино. Очевидно е, че днес хората пътуват много повече, но само това ли е причината за големия интерес към такъв тип филми?

Хората винаги са искали да пътуват – по всякакви начини. Дори пътуването да се изразява в двучасов филм. Телевизията и интернет ни доближават до всяко място на планетата и ако не можем да стигнем там с краката си,

можем да го направим поне с очите и ушите си.

Конкретно филмите-омнибуси, посветени на градове, най-често са субсидирани от самите градове с цел популяризирането им като туристическа дестинация. Целта е, когато събереш пари за път и застанеш пред избора накъде да тръгнеш, подсъзнанието ти да те насочи в “правилната” посока.

Вие пътувате много. Познавате ли Сао Пауло и Неапол?
Не съм бил в нито един от тези два града и затова ще ми е още по-интересно да гледам филмите от специалната програма на 12-ти септември.

Тъй като сте и режисьор, и писател, и пътешественик, от какво се впечатлявате най-силно в този тип филми – от мястото, историите или начините, по които са разказани?
Със сигурност най-интересна ми е гледната точка. За всеки град по света човек може да си извади бързо и лесно информация, всякакви снимки, видеа. На практика това би трябвало да е достатъчно, за да добием пълна представа за всяко място по света. Но личният поглед на авторите на всеки подобен филм е уникален, незаменим и с това любопитен. Ето защо

гледната точка на авторите ме вълнува винаги най-силно.

Ако участвате в подобен проект, какъв ще е вашият филм – съзерцателен и забавен, както тези двата, или по-ексцентричен, като „Токио“ например?
Предполагам, че бих търсил като начало хора с интригуващи истории и чрез тях бих разказвал за града. Няма филм, който може да каже всичко за едно място, но можем поне да опитаме да разкажем историята на един или няколко души. Нещо подобно правехме преди години с предаването “Другата България”, макар и с доста малък бюджет и къси срокове за производство. Някои от историите, които заснехме тогава, си плачеха да бъдат превърнати в пълнометражни документални филми.

event_67730Как изживявате местата, които посещавате – като изследовател, като пилигрим…?
Обичам да ги изживявам като откривател. За света едва ли бих могъл да открия нещо, което никой никога не е виждал. Вече сме далеч от ерата на Великите географски открития. Но аз мисля, че ерата на Великите лични открития остава отворена за всеки и

всяка нова земя, на която стъпя, става мъничко моя.

Има ли пътешествия и в новата ви книга „Скарида“? Или там отново пътуванията са в по-мистични пространства?
В “Скарида” пътешествия няма – действието се развива изцяло в града. Но има мистика, има загадки, които се надявам да накарат читателите да попътуват в съзнанието си и да се забавляват така, както човек се забавлява, когато пътуването е приятно и с приятели.

Скоро в „Лъки – Дом на киното в Пловдив” стартира “Свободна киноакадемия Филипополис”, която ще запознава младите със стойностно кино. Ще гостувате ли като лектор?
С удоволствие приех поканата

да бъда лектор за “Свободна киноакадемия Филипополис”.

Сигурен съм, че в тази инициатива има огромен смисъл. Когато бях ученик всяка седмица ходех в тогавашното кино “Дружба” на така наречения Киноуниверситет. Тони Андрейков ни палеше за киното, за класическите филми. Там пожелах да се занимавам с тази професия и съм сигурен, че “Свободна киноакадемия Филипополис” ще роди бъдещи кино автори.

Посещавал ли сте „Нощ/Пловдив”?

За пръв път ще идвам на това събитие, но съм чувал чудесни отзиви за него от приятели, от хора, чийто вкус ценя. Всички те са имали само добри впечатления. Смятам да им се доверя.


КУЛТУРА И КЛУБ

12 СЕПТЕМВРИ

31. ЛЪКИ – ДОМ НА КИНОТО
ул. Гладстон 1

19:00 – 19:30 – Презентация и разговор с Димитър Коцев – Шошо
19:30 – 21:30 – Прожекция на серия от късометражни филми „Добре дошли в Сао Пауло”
21:30 – 23:30 – Прожекция на късометражни филми „24 вкуса от Неапол”


Следя отблизо "Нощите" от еуфоричния им старт преди повече от десетилетие до превръщането им в безспорното събитие на годината. Блогът на „Нощта” успя да стане стабилен ориентир , особено при силната прогресия в мащаба и разнообразието на модулите. Предизвикателство е да си съучастник в развитието на всичко това.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg