Космонавти срещу астронавти


Улица „Отец Паисий 36“ е локацията, където ще бъдат показани работите на френския художник Максим Бондю, съпътствани с проучване спрямо бъдещ проект в „Кино Космос“. Като част от специалната „Кураторска програма“ на НОЩ/Пловдив, артистът от Франция ще представи компютърния експеримент „Дълбока война“ и освен това ще запознае публиката с идеята да се открие какъв е цветът на спомените от „Кино Космос“. Срещнахме се с куратора на френското участие в „Нощта“ – Емил Урумов, който разказва за характерния контекстуален подход на Максим Бондю, както и каква е разликата между това да презентираш проекти в галерийни пространства тип „white cube” и това да ги реализираш в рамките на фестивал, който дава сцена на нетрадиционните форми при интеракцията между публика и артисти.


Като начало – как се стигна до идеята за твоето участие в „Кураторската програма“ на „Нощ/Пловдив“ 2015?

Всичко започна по повод на едно мое посещение в Пловдив във връзка с галерия Sariev, относно изложбата “ BUSINESS, MODEL, SCULPTURE” на Стефан Николаев. Тогава се заформи разговор покрай следващото събитие в календара, което беше  „Нощта“. Общият контекст беше, че аз съм завършил цялото си образование, свързано с изкуствата във Франция, живея там и де факто имам по-добри наблюдения върху случващото се на сцената там, отколкото в България, и затова идеята беше да поканя френски артист, в съзвучие с международния формат на кураторската част от  „Нощта“.

Максим Бондю Снимка: Rasi Delgado

Максим Бондю
Снимка: Rasi Delgado

С какво те привлече работата на Максим Бондю?

Спрях се на френския артист Максим Бондю, защото неговата практика ми се стори удачна за контекста на „Нощ/Пловдив“, а и за мястото, което планирахме. С Максим сме работили заедно и преди. Знаех, че той има характерен контекстуален подход към нещата и се интересува по исторически и социологически причини от миналото и настоящето не само на България, но и на бившия Източен блок. В същото време, той не е запознат отвътре с българския контекст и ми се стори, че ще се получи интересно да се наблюдава как може да се развие един негов евентуален проект в „Кино Космос“, което се явява своеобразен паметник на културата през социалистическата епоха и в момента самото то се намира в центъра на дебат за собствено си минало и бъдеще.

На базата на казаното дотук да разбираме ли, че практиката на Максим Бондю често е свързана с аспекти от историята?

Да, но не само с историята, а и със социологията, точните науки, и понякога даже и със спекулацията с тях. Така например, проектът на Максим, който ще бъде представен по време на „Нощта“ в пространството на улица “Отец Паисий 36”, представлява компютърен експеримент с препратки към Студената война. На мястото ще бъде изложен екран с шахматна дъска, който ще позволява да се проследят движенията на два компютъра т.е на два изкуствени интелекта, които са опоненти и в хода на партията „еволюират“ и създават собствени бази данни. Една от входните точки на серията, от която тази инсталацията е част, е историческият  шахматен двубой между американеца Боби Фишер и Борис Спаски от СССР, който се провежда през 1972 година в Исландия и е възприет като някаква върхова точка в борбата между политическите свръхсили на Изтока и Запада. Този мач от самото си начало е бил свързан с толкова много идеология, че нито една от двете страни не е можела да си позволи да го изгуби. Затова и дълги години има съмнения за „психологическа война“ и обвинения за нарушения на шахматната етика при партията на Фишер и Спаски.

От тази идеологическа война ли изплува избора на заглавието за проекта „Deep War“, който ще видим на 11-ти и 12-ти септември в пространството на ул. “Отец Пайсии 36”?

Като куратор предполагам, че „Deep War“ („Дълбоката война“) е игра на думи, която води към супер компютъра на IBM „Deep Blue“, който през 1996 година играе и побеждава срещу световния шахматен шампион Гари Каспаров, превръщайки се по този начин в първата машина с изкуствен интелект, която постига победа в шахмата над действащ световен шампион. Оттам следва  и „Deep War” – дълбоката война с асоциациите към идеологическата, Студената война. Всъщност, в своята цялост, този проект на Максим има и още допълнителни елементи, които за съжаление не всички ще могат да бъдат представени тук в Пловдив, поради техническите трудности по тяхното транспортиране между Франция и България. Такива са да речем двете репродукции на креслата, върху които са играли Спаски и Фишер по време на шахматния си двубой. Максим се свързва с различни специалисти и ги изработва сам въз основа на информация, с която разполага за тях (едното например е от дървен материал, другото с по-модерен дизайн от 70-те години).

Другият проект на Максим Бондю в „Кураторската програмата“ също дълбае в история, но през призмата на личните спомени…

Да, проектът на Максим в “Кино Космос“ е с малко по-сложна артикулация, защото идеята е той да бъде реализиран на два етапа. Де факто, по време на тази „Нощ“ ще бъде първият етап по разучаването на контекста на мястото и започването на работата по продукцията на произведенията. Максим ще представи своя проект във формат конференция или дискусия. Ще се направи така наречената

call to memories” – анкета за спомени, в която хората ще могат да оставят свой собствен списък с филмите, които си спомнят, че са гледали в “Кино Космос”

от негово откриване до закриване му през 90-те. Впоследствие този списък ще бъде използван при следващата фаза на едно от произведенията на проекта, която ще е издирването на филмите под дигитална форма и извеждането на техния „среден цвят”. Това става като се съпоставят цветовете на всеки отделен кадър и излиза един доминантен цвят, който после ще се смеси с доминантните цветове от другите филми, за да се получи един-единствен цвят, който би бил „цвета на спомените“, ако се изразим така да се каже на езика на поетичния концептуализъм. Максим Бондю планира да проведе и един уъркшоп, който ще се случи в киното и ще е свързан с нещо като картографиране на пространството на сградата чрез снимки и съставянето на инвентар с описание какво има в тази сграда, която както вече споменахме в момента се намира в критичен момент – въпросите за нейното функциониране, желанието за превръщане й в културен център, но и липсата на финанси за това.

Емил Урумов Снимка: Станислава Велчева

Емил Урумов
Снимка: Станислава Велчева

 За теб като куратор какви са най-големите предизвикателства да курираш такива проекти, които няма да бъдат изложени в традиционна галерия, а ще боравят повече с пространствата и ще си взаимодействат с многобройните посетители на „НОЩ/Пловдив“?

По принцип в моята кураторска практика контекстът е много важна дума и във всичките си по-амбициозни проекти или изложби се мъча да мисля върху кураторските формати – върху това каква е ползата изобщо спрямо мястото и по-широката публика. Аз мисля, че

„Нощта“ е фокусна точка на вниманието към съвременното изкуство

и тя ме привлече с това, че при нея не се работи само с типичните галерийни пространства, а има желание да се представи изкуството в нестандартни локации. Това, особено както е в конкретния случай с „Кино Космос“, позволява човек да се занимае по-сериозно и чрез обществено взаимодействие, с тяхното минало и съществуващия контекст. Нещо, което да речем се постига по-трудно при абстрактното представяне в „white cube“ галерийно пространство.


Кураторска програма:

70. Дълбоката война

Куратор: Емил Урумов

Артист: Максим Бондю

Локация: ул. Отец Паисий 36

Дати, час: 11 и 12 септември, 19:00 – 01:00 ч

За Нощта френският художник Максим Бондю ще представи своята работа „Дълбоката война“ в изложбено пространство на ул. „Отец Паисий“ 36.

Освен с представяне на „Дълбоката война“ Максим Бондю ще се включи в Нощта с изследване, целящо създаванео на нови художествени работи, свързани с филмовата програма на кино Космос от откриването му през 1964 г. до затварянето му през 1999 г. Като ретинов остатък от екрана той ще се опита да дедуцира доминиращия цвят от филмите, които населението на Пловдив си спомня.

Ако желаете да дадете своя принос за разработката, моля, изредете всички филми, които си спомняте, че сте видели в Кино Космос и ги пратете на следния имайл адрес: ouroumov@gmail.com
 


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg