Между Пловдив и Париж с галерия “ВИА АРТИС”


Галерия ВИА АРТИС – “Крум Танчев” ще бъде една от ключовите локации на програмата “Нощта +” през тази година. Кокетното арт пространство на ул. Славянска 19 е избрало благодатния мотив за “Приятелство” в изкуството и живота, като той ще бъде разгърнат в изложбата “Между Пловдив и Париж”. Обърнахме се към Георги Танчев, който сподели още интересни детайли от участието на ВИА АРТИС в Нощ/Пловдив 2015


Via Artis 3Галерия ВИА АРТИС – „Крум Танчев“ отвори наново врати след няколкогодишно прекъсване – как тя започна да си възвръща своето запазено място в културната карта на Пловдив?

Освен разширеното пространство на галерията с две нива и градина, си възвръщаме позицията на важно културно средище чрез разнообразни стилове и автори от различни поколения, които съумяваме да съжителстват заедно.

Какво според вас позволява на Галерия ВИА АРТИС – „Крум Танчев“ да бъде едно от малкото места, които не са просто магазин за картини, а арт пространство с осезаем дух и мисъл?

Авторите представяни през годините са достатъчно доказателство за качеството и естетиката на галерия ВИА АРТИС и идеята й за представяне и запазване на пловдивския артистичен дух – Христо Стефанов, Георги Божилов – Слона, Любомир Самарджиев, Ален Роа, Ангел Василев, Васил Стоев, Вълчан Петров, Станимир Видев, Анастас Константинов…

Има ли събития, свързани с посланическата мисия на галериите като свързващ мост между творците и публиката, които ви липсват и ви се иска да се случват по-често в Пловдив и във ВИА АРТИС?

За да може публиката да открие своята галерия би трябвало да й се предложи повече съчетаване от изкуство.

Всяко арт пространство би могло да бъде център на няколко жанра едновременно

Превръщайки се в културно средище, а не само картинна галерия, това пространство може да представя музика, поезия, театър, фотография, танци наравно с изобразителното изкуство.

През този септември ще бъдете част от програма „Нощта +“ – какво планирате да се случва в галерията ви по време на “Нощ/ Пловдив” 2015 “?

Това, което ще се случи във ВИА АРТИС по време на “Нощ/ Пловдив” 2015 можем да определим с думата „приятелство”. Специален гост на галерията ще бъде френската художничка Ан дьо Колбер Христофоров, приела България за своя втора родина. Затова решихме да предложим на самата Ан да покани нейни български приятели и колеги съмишленици, с които тя е щастлива да общува в личен и творчески план. Избраниците на Ан, които ще гостуват също на галерията са три познати на българската публика имена: Никола Манев, роден в Чирпан и живеещ от дълги години в Париж, Вълчан Петров от Пловдив и Милена Йоич от София.

Изложбата „Между Париж и Пловдив” ще бъде официално открита на 10 септември /четвъртък/ от 19 часа

и ще очаква пловдивската публика в нощта на 11 септември 2015 г. Желанието на нашата галерия е тази френско-българска изложба да се превърне в традиция и ежегодно да представяме по един френски автор на пловдивска сцена.

Защо според вас културни фестивали като “Нощ-та”, които са насочени към общуване с изкуство в по-неформална среда, са ценни за опита на галериите, посетителите и формирането на сплотени арт общности?

Подобни културни фестивали са опит и богатство за всеки един от нас. Непринуденият достъп до всичко различно и ново като форма разширява усета и мирогледа на пловдивската публика. ВИА АРТИС ежедневно предлага артистичната си атмосфера в по-неформален вид поради местонахождението си извън идеалния и привилегирован арт център на града.

 


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg