Предания за неизчерпаемата воля с галерия “Ромфея”


В тазгодишното издание на “Нощ/Пловдив“ ще ви представим един нов участник. Това е младият скулптор Николай Шекеров с псевдоним Калоники. На 11 септември, в галерия “’Ромфея”, той ще покаже своята изложба “Предания за неизчерпаемата воля”. Тя ще включва шест пластики, които хвърлят нестандартен и впечатляващ поглед върху културни феномени и сюжети, свързани с миналото и настоящето на България, Балканите и Европа. Повече за събитието и темите, от които е вдъхновено – разказва самия Калоники:_MG_7115_NewИзложбата, която ще представя в галерия “Ромфея” като част от програмата на „Нощ/Пловдив“ се казва “Предания за неизчерпаемата воля’’. Първоначално идеята беше да носи името “Легенди за неизчерпаемата воля’’, но прецених, че второто заглавие пасва по-добре и  е по-изчерпателно, тъй като ще представя 6 пластики и всички те имат една основна движеща линия – волята.

Една от най-интересните пластики се казва ‘’Автопортрет’’, но за  нея предпочитам да разкажа повече по време на самото откриване на изложбата, тъй като тя е много нетрадиционна. Втората скулптура е посветена на раждането на империята и представлява  Олимпиада – майката на Александър Македонски. Централно място в изложбата заема фигурата  “Император на българи и власи’’. Тя е повлияна от идеята за цар Калоян. Тази алегорична скулптора изразява завоеванията му във всяко едно отношение, тъй като неговите победи далеч не са само на бойното поле. Да – никой не може да отрече, че той е присъединил много територии към България, но според мен най-големи постижения Калоян бележи в полето на дипломацията. Освен това –  той е бил човек с много силна родова памет и аз искам да акцентирам точно върху това.

Император на българи и власи (1)Има още една работа в изложбата, която е  пряко свързана с цар Калоян – скулптурата с меча на владетеля, който сам по себе си е символ на победата. Интересното при него е, че той е по-различно изобразен от античните фигури, въпреки че като цяло в цялата ми изложба има една ясно доловима антична нотка – не просто, защото тази епоха ми харесва, а защото смятам, че тя е в основата на доброто изкуство и на високите стилове. Това е и едно от най-важните неща, които искам да покажа с моята изложба – че

античната основа дава възможност да се прави нещо много по-голямо и значимо

и то остава като по-трайно във времето. Наистина съм се опитал чрез тази изложба да дам един нестандартен поглед към сегашната ситуация.

Античността и Средновековието ме привличат преди всичко с културата, с ясните дефиниции на нещата. Смятам, че ние като творци и зрители можем да се учим от Античността. А в Средновековието за мен има нещо, което е много привлекателно и това е мъжеството. За съжаление, рицарство и кавалерство днес са категории, които са доста частично изразени.

В тази връзка мисля, че “Предания за неизчерпаемата воля’’ е много различна от всичко, което се показва до момента. Нека не звучи самохвално, но изложбата е по своему впечатляваща и аз съм убеден ,че всеки човек може да намери себе си в някоя от творбите. Много държах да е различна, защото като ходя по изложби забелязвам, че

в това, което наричаме съвременно изкуство се долавя някаква наслоена умора

която се вижда както в зрителите, така и в авторите. Всъщност, доста от произведенията, които класифицираме като модерно изкуство, не са нови, а вече са по на 100 години. Дори големите стилове като Ренесанс или Барок, които траят средно до 60,80,100 години – и те остаряват по тяхното време. Вече има абсолютно всичко – просто  то се пресъздава по различен начин. Затова и аз виждам класическото изкуство като феникс.

Програма за НОЩ/Пловдив 2015:

22. ГАЛЕРИЯ РОМФЕЯ
бул. Марица 83

19:00 – 01:00 – „Предания за неизчерпаемата воля“, изложба на Николай Шекеров – Калоники, скулптура

20:00 – 21:00 – Разговор с автора

 

 


Казвам се Теодора. От Пловдив съм, уча в СОУ ''Св. Патриарх Евтимий''. Обожавам изкуството и нестандартните неща. Занимавам се любителски с изработката на костюми и реквизити. Обичам да чета и да рисувам от време на време.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg