НОЩ/ПЛОВДИВ, 2015: Кураторска програма – 11 и 12 септември


Наред с вече традиционните програми „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ и „Малката нощ“,  Нощ/Пловдив стартира специална кураторска програма своеобразно продължение на предишни проекти като „Ритуали на обичайното“ (2012, куратор Вера Млечевска) и „Тъмната страна на нощта“ (2014, кураторски колектив от фондация „Изкуство дела и документи“).

Основна цел на програмата е да представя различни погледи върху съвременното изкуство и да предоставя свободно пространство за експерименти и нови идеи в специфичния контекст на Нощта – ограниченост в само една или две вечери, многохилядната публика и динамичната атмосфера.

Първото издание на програмата ще включи четири проекта на кураторите: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив). Четирите проекта ще се състоят на локации от Алтернативна карта на Пловдив (проект на фондация „Отворени изкуства“).


69. АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА

Куратор: Арън Мултън

Художници: Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стърлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер, Джен Уест

Локации: галерия SARIEV Contemporary, кино „Космос“, улица „Отец Паисий“, различни тайни локации из града

11 септември – 30 октомври, 2015

АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА е проект, представящ артисти от Калифорния, чиито художествени практики ползват аспекти на ритуала, суеверието, алхимията и магията. Изложбата има формата на теория на конспирацията като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременното изкуство. Създадена за Нощ/Пловдив 2015г., изложбата се случва, както в белия куб на галерия Sariev Contemporary, така и с намеси в градска среда, пръснати из целия Пловдив.

Изложбата е се осъществява с подкрепата на посолството на Съединените американски щати в София, България. Специални благодарности на следните хора, които подкрепиха изложбата: Алекс Маршал, Михаил Лари и Скот Мъри, Джеймс Линдън, Перес Проджектс, Диляна и Спас Русеви, Сам и Даян Стюарт, Синтия Шварц и Робин Сийгъл, Линда и Крейг Мултън, Мете и  Асгер Мултън

 

70. Дълбоката война

Куратор: Емил Урумов

Артист: Максим Бондю

Локация: ул. Отец Паисий 36

Дати, час: 11 и 12 септември, 19:00 – 01:00 ч

За Нощта френският художник Максим Бондю ще представи своята работа „Дълбоката война“ в изложбено пространство на ул. „Отец Паисий“ 36.

„Дълбоката война“ е компютърен експеримент, създаден съвместно с технолога Джулиън Грифит. Два, работещи независимо от един от друг, изкуствени интелекта се противопоставят на шахматната дъска. Първоначално познаващ само правилата, без бази данни, изкуственият интелект еволюира и „пораства“, събирайки опит във връзка с паметовата структура. Това отваря прозорец към непредсказуемо и интуитивно поведение. По време на своето съществуване, всяко от тях различно заради първата партия (единият в отбрана, а другият в нападение), те създават собствени бази данни. Способностите за учене поставят експеримента в един широк времеви хоризонт, където възможностите са големи. Замислен като отзвук на прословутата партия Дийп Блу срещу Каспаров през 1996г., където за пръв път суперкомпютър се оказва способен да победи гросмайстор по шахмат, работата поставя въпроса за пробуждането на съзнанието и духа на машината.

Освен с представяне на „Дълбоката война“ Максим Бондю ще се включи в Нощта с изследване, целящо създаванео на нови художествени работи, свързани с филмовата програма на кино Космос от откриването му през 1964 г. до затварянето му през 1999 г. Като ретинов остатък от екрана той ще се опита да дедуцира доминиращия цвят от филмите, които населението на Пловдив си спомня.

Ако желаете да дадете своя принос за разработката, моля, изредете всички филми, които си спомняте, че сте видели в Кино Космос и ги пратете на следния имайл адрес: ouroumov@gmail.com

 

71. Човешко, твърде човешко

Куратор: Владия Михайлова

Участници: Фани Футеркнехт (артист) и Урсула Пробст (куратор, артист)

Локация: зала „Лотос”, ул. „Христо Г. Данов”, 34

Дати, час: 11 септември, соло пърформанс „Меко движение” на Фани Футеркнехт със звук на живо от Ангел Симитчиев, 21:00 – 21:25 ч., 23:00 – 23:25 ч.

12 септември, 20:00 – 21:00 ч. разговор с Фани Футеркнехт и с кураторката Урсула Пробст върху условията на съвременната ситуация на човека и човешкото.

„Меко движение” е соло пърформанс, част от по-голям проект „Това не е романтичен проект”, който се занимава с характера на емоциите и с начина, по който те влияят върху  възприемането на света. Щастие, гняв, увереност, любов, тревога – целият спектър на емоционалността, се разглежда като система от взаимовръзки, чрез която „аз” (субектът) установява връзката си с другия или другото. В центъра е съвременният човек, пребиваващ едновременно в състояние на дистанция от света и от самия себе си. Неговата/нейната скованост е въплътена в изкуствения, пластичен, виртуален свят, в който е поставен/а. Той/тя е заобиколен/а от предмети и обстоятелства, които не винаги разбира и които могат да изглеждат близки или далечни, заплашителни или привлекателни, или пък уязвими като самия субект.

* Размисълът върху условията на съвременната ситуация на човека и човешкото ще продължи и през втората вечер на Нощта, 12.09. от 20:00 до 21:00 ч., когато заедно с художничката и кураторката Урсула Пробст ще се дискутира върху работите на Фани Футеркнехт и други пърформанси и автори, които поставят сходни въпроси.

 

72.  Още тук. На Архипелага на Метеорите

Куратор: Стефка Цанева

Артисти: Ани Васева, Георги Шаров, Боян Манчев и Леонид Йовчев (група „Метеор“)

Локация: Младежки Дом, Балетна зала, ул. Авксентий Велешки № 20

Дата, час: 11 и 12 септември, 19 – 01 ч

Още тук. На Архипелага на Метеорите

Ани Васева, Георги Шаров, Боян Манчев и Леонид Йовчев от „Метеор“ ще подложат театралната си практика на крайно сътресение (типично за тях), за да я лишат от физическо присъствие и да я трансформират в многоизмерен и многогласен пейзаж. Промяната на агрегатното състояние се осъществява без загуба на енергия. Ексцесивните ритми, демоничното упорство в търсенето на невъобразими техники на мисълта, езика и телата, обуславящи работата на „Метеор“, са „още тук“, в населеното с фантастични форми пространство на архипелага на метеорите.

„Метеор“ е група съмишленици с непостоянен състав, която работи със сценични, визуални и текстови художествени и критически форми. Част от нейното ядро са Ани Васева (автор на текстове, режисьор, теоретик, костюмограф и сценограф), Боян Манчев (автор на текстове, драматург, теоретик), Леонид Йовчев (актьор, съавтор) и Георги Шаров (графичен дизайнер, сценограф, фотограф и музикант).


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg