„Проект Т – с интимността на фотографията срещу рака на тестисите


Българите не умираме поради много причини. Имам предвид физически. Или ни убиват, или се самоубиваме. Или отиваме при грешния лекар, или изобщо не ходим. Може би е някаква част от чисто балканския ни манталитет и чар да се поставяме над болестите, над смъртта. Знаем, че това се случва, но не и на нас. Няма начин. Мислим, че не ние зависим от тялото, а то от нас. Може и да е така, не знам. Но от всичко това накрая остава просто една статистика, а тя казва следното: над 2000 мъже умират годишно от рак на простата и още толкова от рак на тестисите.


Симеон Тодоров от галерия pLOVEdiv и канадската фотографка Алекзандра Кевин са решили да се борят срещу тази статистика по време на тазгодишната „Нощ/Пловдив”. Един от основните им проекти е фотографско-образователният „Проект Т”. Той търси отговор на въпроса за свенливостта на мъжете относно голотата им, като е обвързан с информация за рака на тестисите. Тази изложба се явява и своеобразно затваряне на цикъла, започнат преди години от галерията с проекта „Мечка” с участието на Ани от “Антибиотика” и свързан с децата и мръсните думи, които използват. Миналогодишният им акцент в “Нощта” пък е насочвал вниманието към нежния пол. Проектът „Булки” е бил посветен на жените и правото им на развитие след сключване на брак. Тази година на фокус са мъжете.

„С „Проект Т“ правим нещо доста смело, което не е правено досега в България.” – коментира Симеон. Изложбата се състои в представяне на фотографии на голи мъже.  Без лица, имена, възраст  и обществено положение.  Мъжете са всякакви – волейболист, инженер, златен медалист, лекар, студент, графичен дизайнер, музикант. Мястото – Point Black Gallery. Звучи шокиращо, провокиращо. Голи мъжки тела в галерия. Но Симеон обяснява:

ST„Искам да поставим въпроса, да създадем диалог. Целта ни не е „дайте да сме скандални”. Целта е да покажем, че щом тези хора показват телата си без да ги е срам, значи и останалите могат. Не става въпрос за ексхибиционизъм или някакъв скандал. Имената и лицата им са скрити, за да не се спекулира излишно извън каузата. Провокацията достига до там, за да накара  хората да се замислят. Да си кажат: „Важно е да отида на лекар, да ме видят гол – в това няма нищо срамно и щом тези хора го правят, мога и аз.”

Изложбата е подкрепена от лекари от УМБАЛ „Свети Георги”. Те приемат идеята доста радушно и дори организаторите не очакват толкова положителна реакция от тяхна страна.  Симеон споделя, че интересът към проекта още отсега е изключително сериозен. Много хора се интересуват кога ще се показва и дали могат да участват.

Говорим за мъжкото здраве, голото тяло и срама от него.

„В града отиваме на лекар по-често, но в много затънтени места хората се обръщат към  лекаря  чак в краен случай… Много мъже не знаят, че са болни от рак на тестисите, чакат до последния момент, когато започнат да получават болки и тогава вече е прекалено късно. Много от тези, които имат симптоми пък не отиват на лекар, понеже ги е срам от особеностите на мястото, от факта, че трябва да се събличат. А в същото време България е на първо място от 33 държави в Европа по късно диагностициране на рак на тестисите”.

AKАлекзандра Кевин стои до мен и ме чака да свърша да говоря на български. Тя е от Ванкувър, Канада. Споделя, че в Пловдив се чувства като у дома си, макар разстоянието да е наистина внушително. Определя пловдивчани като естествени хора. „Хората тук са такива, че веднъж ако те харесат и се сближите, ще направят всичко за теб.” Това ще е първата ѝ „Нощ” и я очаква с нетърпение, въпреки възможните проблеми около визата ѝ, които има да решава. Споделя, че в България за тези чувствителни въпроси се говори доста по-малко отколкото в родината ѝ. Разказва за цял фестивал във Ванкувър, свързан с мъжките болести „под кръста”. Информирали са, набирали са средства за лечение и превенция на този вид болести. Тук обаче няма много информация за тези проблеми.

„Искаме да се говори за това. Ако болестта се открие навреме, шансът за оцеляване е много голям. Искаме да накараме хората да се проверят, така може да спасим живота им. На бившия ми приятел му откриха рак на тестисите на 20-годишна възраст, така че това не се случва само на възрастни хора. Целта ни е мъжете да са осведомени.”

Друг от акцентите на Симеон и Алекзандра в „Нощ/Пловдив” 2015  са

прожекции на канадската платформа Out in Schools за LBTQ младежта

Филмчетата са правени от канадски ученици и в тях те споделят мнението си относно проблемите на хората с различна сексуална ориентация, за предизвикателства, триумфи, развенчаването на стереотипи.

Преди да се разделим, не пропускам да попитам Симеон и как върви вече станалия култов проект pLOVEdiv. Името се превърна в един от символите на Пловдив, а артикулите им се носят от страшно много хора не само в града, но и по целия свят. „Този проект не е мой, той е на пловдивчани, на целия град. Различни хора могат да се включват, идеята е да се разрастне и да е полезно на пловдивчани. Надявам се все повече хора да се включват с проекти.”

Project2_c

Програма: “Култура и Клуб”

Локация 35: pLOVEdiv

Дата: 12 септември

Адрес: ул. Куртевич 3 и Point Blank Gallery,  ул. Кожухарска 6, Квартал Капана

18:00 – 01:00 – „Дами“, изложба на Алекзандра Кевин, PLOVEDIV, етаж 2

19:00 – 21:00 – Out in Schools, прожекция, PLOVEDIV, етаж 3
 
22:00 – 01:00 – „Проект Т“, пространството на Point Blank Gallery (изложбата не е подходяща за лица под 18 г.)

 


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg