Литературата вдъхновява танците в “Библиотеката”

снимки: Даниела Севрийска


Ако застанеш отдясно на Римския стадион, върху стълбичките, които водят към „кръгчето” до Джумаята, и погледнеш на запад, през един малък процеп между сградите, ще я видиш. Съветвам те да го направиш по залез. Сграда с широкоъгълна фасада, която умело следва извивката на улицата и небрежно се слива на фона на стръмните павирани улици. Пред нея кипи типично градско ежедневие – коли се опитват да паркират на невъзможни места, надуват се клаксони и шофьори си губят тасовете. Но на „Библиотеката” не ѝ дреме особено.


“Библиотеката” е библиотека, защото има много книги. Дебнат те от всеки рафт, от всеки ъгъл. Неведнъж съм искал да си прибера някоя. Последно ми се случи с едно старо и много запазено издание на „Спасителят в ръжта”. Предполагам е още там, така че не обещавам нищо. Гаро Узунян, разочарован от клубната култура в Пловдив, създава това прекрасно място преди 3 години.  Опитва се да превърне бара в един от основните културни обекти в града и се справя повече от добре с това начинание.  Не работи на парче, а следва своя дългосрочен план, дори отваря нов обект в Капана – „Малката Библиотека”. Гаро и Библиотеката участват за 3-а поредна година в „Нощта”. Вече се превръща в традиция тяхната програма да е една от най-богатите за вечерта. Понеже барът трябва да е верен на името си, а какво е една библиотека, ако не говорим в нея за книги, един от основните акценти ще е

голямото литературно събитие на „Код червено”

– платформата, водена от Силвия Димитрова, която повече от половин година среща пловдивчани с известни и не до там известни, но значими имена от българската литература и художествена критика. Недялко Славов, Светлозар Игов, Росен Карамфилов, Младен Влашки, Благовеста Пугьова са само малка част от имената, минали през „Библиотеката”. Тази година „Код червено” участва за пръв път в „Нощта” с уъркшоп на тема „Хайку- да изразиш неизразимото в 3 реда.”

Lib1Но в „Библиотеката” не се говори само за литература, тазгодишната „Нощ” ще можем да видим за пръв път и винтидж инсталация, чийто старт ще бъде даден точно в полунощ. 20-те и 30-те години ще излязат от черно-белите филми и книгите, за да се разтанцуват на собствената си музика. Ако имате един високо-сложен панталон, тиранти, стилен каскет и класическа риза и се притеснявате къде ще облечете тези дрехи,  най-добре го направете в Библиотеката, тази „Нощ”. „Хората видяха, че няма накъде и тръгнаха назад. Историята се повтаря.

Винтидж стилът преди бума на индустриализацията

навлизането на пластмасата в ежедневието– това са последните години на истинските материи. А ние залагаме на 99 % в заведението на дърво, хартия и метал – единствено натурални продукти.”

За Гаро е много важно отношението към най-малките посетители на „Нощта”. Споделя, че детската програма винаги се подценява, а миналата година единствено в „Библиотеката” има толкова наситена детска програма. Актьорът Анди Райчев, известен с ролята си в хитовия сериал „Под прикритие”, ще участва в организирането на детски театър. В „Малката Библиотека”, намираща се в Капана, непосредствено до „Котка и мишка”, децата и родителите им ще могат да се запознаят с детските книжки на арменски и български от издателство „Аракс”.

0806151_282В новия обект Гаро и неговите сънародници ще ни докажат, че освен, че съжителстваме и си помагаме вече толкова години, двата християнски народа – българи и арменци – можем и да се забавляваме заедно. Армения ще бъде представена чрез филми и традиционни танци, а финалът, разбира се, ще е по съседски –

дегустация на арменски домашни специалитети.

Освен като утвърждаваща се културна локация „Библиотеката” е и познато на пловдивчани място за танци. Най-различните танци  са задължителна част от програмата на бара и тази година. „Танците за мен бяха социален експеримент. Включиха се много хора. Мъжете в България си мислят, че не е мъжествено да танцуваш. Затова на танците се гледа малко съмнително. Но пространството се изпълни с адски много хора и това ме обнадежди. Опитваме се да възродим и суинг културата в Пловдив и вярвам, че под една или друга форма суингът ще намери своето място.” – споделя Гаро Узунян.

0806151_280

„Нощта” за него е единственото събитие, което успява да събуди наистина целия град. Въпреки наличието на много други и разнообрази фестивали, само „Нощта” пълни улиците на града с толкова много хора. Гаро разказва за големи групи негови приятели, които пътуват от най-различни места специално за тези две вечери през септември. А „Библиотеката” очаква с нетърпение новия сезон, за да обяви програмата си и да пусне билети в продажба. Гаро обещава много здрави банди, танци и настроение. Мотивира се да развива все повече клубната култура в града, въпреки многото проблеми, които често среща. Тук се опитваме да създаваме един качествен продукт. Но не навсякъде е така. На клубовете се гледа с едно съмнение. Виновни затова са денонощните магазини и някои от нещата, които се случват в Капана. Не се съблюдава употребата на алкохол на обществени места. Това е голям проблем за клубната култура и заведенията. Оттам идват и нарушаването на обществения ред и множеството жалби. Едва ли не хората ни намразват и ни мислят за такива, които създават не култура, а единствено проблеми.”

0806151_252_1Макар да се сблъсква с подобни спънки, Гаро няма намерение да се отказва от мисията си да възражда клубната и сценичната култура. И да я обвързва с литературата. Защото

литература има във всичко – в суинга, в танците, в музиката изобщо.

Нещата се вдъхновяват взаимно и така се получава “Библиотеката” – културно-музикалната крепост, към която ще ви ориентира слънцето, всеки ден по залез, там, откъдето ви казах.

Програма: Култура и Клуб

Локация 41: Библиотеката

Дата: 12 септември

Адрес: ул. Лейди Странгфорд 5

19:00 – 20:00 – Код червено – литературно четене;

20:00 – 21:00 – Прожекция на късометражни авторски филми;

21:00 – 22:00 – Уроци по афро и латино танци и танцов пърформанс със завързани очи;

22:00 – 23:00 – Суинг парти с The Smugglers Collective и уроци по суинг;

23:00 – 24:00 – концерт на  The Smugglers Collective;

24:00 – 01:00 –  Vintage light installation – инсталация от старинни осветителни тела.

***

Програма: Култура и Клуб

Локация 46: Малката Библиотека

Дата: 12 септември

Адрес: кв. Капана, ул. Христо Дюкмеджиев 12

19:00 – 20:00 – Прожектиране на филм за Армения

20:00 – 21:00 – Арменските танци и носии – представяне на арменската музика, танц и фолклор от д-р Кеворкян

21:00 – 22:00 – Арменски специалитети по комшийски – домашно приготвени и по рецепти предавани от поколение на поколение

22:00 – 23:00 – Гурме и арменски напитки.

***

Програма: Малката Нощ

Локация 34: Библиотеката

Дата: 12 септември

Адрес: ул. Лейди Странгфорд 5

16:00 – 20:00 – Клуб Библитеката организира театрален уъркшоп с театър Питър Пан и латино уроци за деца. Малките посетители в Нощта ще могат да вземат урок по актьорско майсторство с актьора Анди Райчев, както и уроци по латино танци с учители от латино училищата в града.

 


Казвам се Илия. Бивш тийнейджър, наскоро прекрачил 20 години. Намирам се в Пловдив и нямам намерение да ходя никъде другаде. Преди време чух един известен човек да казва, че е станал журналист, понеже не е успял да стане писател. Оттогава се крия някъде между журналистиката и литературата, четивно и академично. Интересувам се от всичко, което успява да създаде някакъв свят. Издирвам истории, които се материализират в настръхнали косъмчета по ръцете. Понякога се опитвам и да ги напиша. И толкоз.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg