За приятелството и изкуството : Албена Баева и Петя Боюкова


Приятелки и партньори в творчеството си, Албена и Петя са подготвили интерактивна аудио-визуална инсталация за Нощта. Посетителите на Нощта ще могат да видят работата им “Горе:Долу” на паркинга на ул.Константин Стоилов в Капана от 21:00 до 23:00 часа на 24 септември. А сега повече от самите авторки за това, което ги свързва и тяхното творчество.

Албена и Петя се познават от повече от осем години, заедно са ходили на курсове по рисуване, следвали са по едно и също време в Националната Художествена Академия. “Често се шегуваме, че докато учехме, сме завършили по още една специалност – аз – нейната, а тя – моята. И така знаехме че работим добре и лесно заедно още преди да започнем Runabout project.”  – споделя Петя.

“Runabout Project е отворен проект за комуникации между визуални артисти и музиканти, които са по-експериментално насочени.” – обяснява Албена – “Двете с Петя работим с различни музиканти и правим тематични пърформанси. Работата ни по този проект ни доведе до идеята да направим нещо, което да е по-скоро инсталация с по-семпъл сет от инструменти и участници в пърформанса, да развием проекта и чисто като формат за галерии и изложби или различни събития. Това, което направихме (за Нощта) беше да вземем част от програмните разработки и част от видеото от единия от пърформансите и да развием идеята в друга насока и под друга форма”. И така се получава интерактивната аудио-видео инсталация “Горе:Долу” – “един нов продукт, с нов смисъл, който може да бъде трансформиран и променян още”, смятат авторите.

За първи път Баева и Боюкова посещават Нощта на музеите и галериите – Пловдив през 2009 година. “Когато се озовах пред Джумая Джамия в Пловдив, видях повечето от приятелите си от София и цареше голямо оживление.” – казва Албена за първото си посещение на Нощта, а Петя допълва “многото хора, цялата еуфория направо ме изуми!”.

За Албена “положителното в събития като тези “бели” нощи е, че те се превръщат в един празник за изкуство. Освен че много хора  посещават музеи и галерии за пръв път или твърде рядко имат време за тази дейност, събитието е и много социално: групово ходене на изложба – винаги е по забавно!” – споделя младата авторка – “До някъде моментът на среща там е много силен: хора се срещат с други хора, с изкуство, с размисли, култура, но от друга страна цялото това множество, по-скоро взаимствано от физичните принципи, е като една ентропия при газовете – или хаотична система. В множеството е също трудно да намериш това, което търсиш.”

Петя и Албена канят всички от и извън Пловдив да се потопят в Нощта, “музеите и галериите са самотни без хора”!

Интервю от: Илиана Новак & Дончо Христев

ПРОГРАМА, 24 септември

ПАРКИНГ В КАПАНА
Капана, ул. Константин Стоилов 14
Представят Албена Баева и Петя Боюкова (София)

21:00 – 23:00 ”Горе:Долу” – интерактивна инсталация на Албена Баева и Петя Боюкова

При аудио-визуалната инсталация водеща роля се поема от публиката. С помощта на перкусионен инструмент зрителят манипулира видеопрожекцията на мъж и жена, които независимо един от друг падат и стават. В зависимост от ритъма на инструмента те могат да се срещнат в непринуден танц или да се разминат в трудно изкачване.

Албена Баева e родена 1983 година. Завършва Национална художествена академия София, специалност Дигитални изкуства. Основател е на Runabout project. Работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса.

Петя Боюкова е родена 1982 година. Завършва Национална художествена академия София, специалност Сценография и костюмография. Работи като сценограф.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg