В “Ръкоделницата” материите могат да говорят

снимки: Калина Германова


Сякаш пощадени от дигиталния апокалипсис, в сърцето на Капана една група творци- приложници заявяват своята страстна любов към книгите, онези хартиените, нали се сещате, и четенето – не като потребление, а като духовно преживяване. За втора поредна година екипът на “Ръкоделницата” се включва в програмата на НОЩ-та със своя собствена изложба, вдъхновена от съкровищата на литературния свят и сътворена от вълна, текстил …и много любов.


Изложбата тази година е  идейно продължение на миналогодишната изложба „Нарисувай ми овца“, споделя  Яна Цветкашка – творец и съорганизатор на събитието. За разлика обаче от 2014-та, когато акцентът е падал изцяло върху вълната с препратка към творчеството на Екзюпери, този септември всеки от творците ще интерпретира своите собствени литературни „страсти“, използвайки различни материали и техники.

Това, което обединява творците е любовта им към книгите,

а това, което откроява тяхната идентичност, са различните материи в работата им. „Материите могат да говорят…“, казва Яна. Те са носител на стила на самия автор. Ако миналата НОЩ акцентът е бил върху едно произведение и един материал – вълната, то целта на тазгодишната изложба “ТекСтил” е да направи връзка между многообразието в литературните стилове и многообразието в материите и авторските походи в приложното изкуство.

Творците, които в момента трескаво се готвят за ТекСтил, са четирима – един повече от миналата година. Те условно се разделят на две групи.  Отбор „Текстил“ включва Яна Цветкашка и Мариан Бозуков. Яна изразява себе използвайки памук, лен и естествени материи, а Мариан, който е и новият участник тази НОЩ, предпочита по-друг вид текстил като жакард и сатен, например.

Rakodelnica Yana

Отбор „Вълна“ включва шампионите от миналата година Нако Цветкашки и Дияна Бойкова. Той иглонабива, а тя се занимава с мокропластене. За най-малките и любопитни посетители, творците са подготвили и демонстрации – една с вълна и една с текстил. В единия вариант ще се правят щампи с текстилни бои, а в другия, ще се изработват буквички от вълна с участието на самите деца. 

„Начинът, по който ние от “Ръкоделницата”  разбираме хендмейд изкуството, е свързан с начина, по който изначално разбираме живота“.

“Ръкоделницата” е едно магическо място, което обединява автори с различни техники и подходи, от различни области на занаятите и изкуството. Тя е платформа за хендмейд култура, която посреща двустранно нарастващия интерес към приложното изкуство. На въпроса как си обяснява този процес през последните години, Яна Цветкашка отговаря практично: „Някои от причините за бума на хендмейд през последните 4-5 години, аз отдавам на  икономическата криза. Голяма част от хората преустановиха професионалните си занимания и се насочиха към творческата си природа.“

Rakodelnica_ _

На хората, които още не са се осмелили да го направят, Яна пожелава да намерят своето призвание, а усетят ли го, да му се отдадат изцяло. Всеки който се занимава с хендмейд обаче трябва да бъде достатъчно добър специалист. „Много хора се насочват към хендмейд изкуството, но не са достатъчно психически и физически подготвени за това. Всеки един автор има своя собствена визия за нещата, но много често се поддават на външни влияния“, добавя със съжаление тя. „В резултат на това се получава едно пренасищане с продукти, които дори не са в сферата на приложното изкуство.“

„Hand-made“ ли е или е „ Hard-made“?

„Hard-made“ е защото, за да се получи един добър „hand-made“, човек трябва да вложи огромни усилия, не трябва да прави нещата през пръсти. Не трябва да прави компромис с работата си, а по-скоро трябва да прави компромис със себе си. Аз се занимавам с пачуърк и от моите наблюдения мога да кажа, че е необходима много добра подготовка, шиене, рисуване, математика. Едно е да го нарисуваш, друго е да го изчислиш. Често греша в сметките, налага се да импровизирам. Определено е „хард-мейд“. Питаме Яна какво означава НОЩ-та за “Ръкоделницата”? „В ролята си на посетител, винаги чаках НОЩ-та с нетърпение. Свързвам я не само с културния аспект на нещата, но и с

възможността да събереш приятели от цяла България и да споделите едно невероятно изживяване

 От гледна точка на “Ръкоделницата”, НОЩ-та е възможност да представим пред огромен брой различни хора това, с което се занимаваме.Благодарение на НОЩ-та и отзвука, който се получи след това, в рамките на няколко дни след събитието миналата година започнаха да идват много чужденци. Дойдоха хора от Израел, Австралия. За тях беше страшно интересно, бяха изключително впечатлени от българското изкуство.“

Rakodelnica

За миналата НОЩ Яна си спомня още : „Беше  шарено, препълнено с хора. Повечето нямаха представа, че вълната е материя, с която може да се работи и представляваше огромен интерес. Обикновено при нас идват изключително позитивни и усмихнати хора, мястото е такова, че предразполага“.Но не само мястото предизвиква топлина и уют, а и прекрасните автори, които са го населили с творчески магнетизъм и смисъл. С Яна се разделяме с усмивка и едно добро пожелание: „Ще ми се “Ръкоделницата” да стане  

притегателно място не само за хората от Пловдив

и за хората от България, но и за хората по света. Ще ми се да бъде място, на което различни автори-приложници да се чувстват уютно, да се чувстват удобно. Искаме да покажем колко много талантливи хора има в България.Те трябва да бъдат показвани.“Искрено ви го пожелаваме.

Rakodelnica___

Програма: Култура и Клуб

Локация 31: Магазин – ателие “Ръкоделница”

Дата: 12 септември

Адрес: ул. Георги Бенковски 19

19:00 – 01:00 – изложба „ТекСТил“

***

Програма: Малката Нощ

Локация 65: Магазин – ателие “Ръкоделница”

Дата: 11 септември

Адрес: ГХГ – Пловдив, Експозиция Енчо Пиронков, ул. Васил Кънчев 1

16:00 – 17:30 – демонстрация – работилничка за деца „Отпечатък”. С помощта на предварително подготвени шаблони, текстилни бои и материали за отпечатване, пет от децата от публиката ще могат да отпечатат букви върху текстилна основа, предварително подготвена за целта.


Аз съм Диляна. Икономист съм по образование и поет по душа. Когато се преместих в Пловдив преди около година, бях много скептична. Слязох на една порутена гара, заживях в един панелен експеримент и се влюбих. Влюбих се в Пловдив така, както само скептиците се влюбват – без да искат и завинаги. Градът диша и говори, а през Нощта празнува своята младост. Аз ще ви разкажа малко повече за неговия празник.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg