Вратата към изкуството се отваря само пред онези, които търсят


Галерия „Аспект“ ще отбележи своята десетгодишнина в „Нощ/Пловдив“ със специално събитие – част от дългогодишна стратегия на арт пространството да дава изява на млади художници. В края на миналия месец приключи конкурсът за живописци, графици и скулптори до 30 години. Откриване на изложба със селектирани творби и награждаването на най-добрите са част от програма „Музеи и галерии“ в първата фестивална вечер – 11 септември. „Нощ/Пловдив“ осигурява и една от поощрителните награди. За арт пространството в сърцето на Пловдив разказва в първо лице Татяна Вълчева.


Вървя към галерия „Аспект“ –  в южния край на площад Стефан Стамболов, в самото разтапящо се от жегите сърце на Пловдив. Докато се стапят метрите, отброявам случайните си  преминавания край входната врата на пространството, което се оказа не просто „страна на чудесата“, а необятен континент от цветове и сюжети. Как  не съм разбрала за съществуването му по-рано?! Отговорът се крие в  житейска аксиома, формулирана „а ла лексикон” – необходимо е търсене.

IMG_0649Галеристката  Олга Петрова ме посреща с усмивка и леко нетърпение. Може би в хода на разговора ще ѝ призная, че на два пътиZa_Maritsa подминах община Пловдив в неумело търсене на иначе лесното за откриване галерийно пространство. Надявам се искреността ми да не я засегне… Опасенията ми се оказват безпочвени – тя самата сподели увереността си, че вратата към изкуството се отваря само пред онези, които търсят. Олга Петрова е галерист с дългогодишен опит и дама, с главно „Д“, която е пренесла умереността, елегантността и класическите разбирания за естетика в изкуството, което представя. Всяка  галерия изгражда свой собствен облик. Надявам се за тези 10 години да съм успяла да създам 

пространство с разпознаваем профил,

като представям някои аспекти към съвременното  изобразително изкуство. Вярвам, че хората, които идват при нас, знаят какво да очакват,“ споделя галеристката в навечерието на юбилея на „Аспект“. Тя си спомня, че е имала късмета да стартира в благоприятен период. За съжаление, настъпилата в последните години всеобхватна криза се отрази и на галерийния бизнес. В момента работата ни е в по-малки обеми. Но самият факт, че сме  тук след 10 години, е една достIMG_0655атъчно положителна атестация.“ Въпреки недвусмислените доказателства за умелото  и последователно ръководене, Олга Петрова твърдо вярва, че успехът на „Аспект“ се дължи най-вече на авторите, които галерията представя. Редом с произведенията на отличили се български и чуждестранни Лятна Аспекттавтори, 

стремежът винаги е бил свързан и с лансиране на млади артисти.

През годините тя дава шанс на неизвестни или малко известни млади автори да се изявят и намерят своя публика. Тази лична кауза, превърнала се в традиционна за галерията дейност, е и причината за обявения  конкурс за млади таланти. Докато се подготвях, макар  скромно и символично за предстоящия десетгодишен юбилей, сметнах, че е добра възможност изложбата на кандидатите да бъдеЛятна Аспект открита именно в „Нощта на музеите и галериите”, за да бъде видяна от хората, които така или иначе ще посетят това вече наложило се събитие. Смятам, че това би донесло още по-голяма радост и удовлетворение на участниците, които тепърва поемат по един нелек път.“  На 31 юли изтече крайният срок за кандидатстване, а участие заявиха над 45 художници. Този факт е радостен, въпреки че надхвърля възможностите на галерията. В зависимост от големината и броя на творбите, в галерията ще бъдат представени между 20 и 25 от тях.  Най- голям е броят на живописците, а най-малък – на скулпторите.  Въпросът за критериите при селекцията няма лесен отговор, защото изкуството доставя различно субективно усещане на всеки  от нас. То няма как да се измери или съпостави. Журито, в лицето на изкуствоведките Галина Лардева и Светла Москова, утвърдените съвременни художници  Недко Итинов и Илия Желев и самата Олга Петрова, ще има нелеката задача да отсее най-доброто от кандидатурите. Голямата награда е само една, допълнена от две 10629596_10153154632591704_6357724468016923784_nпоощрителни. 

Победителят ще получи възможност за самостоятелна изложба

в галерия „Аспект“. По време на „Нощ/Пловдив” в галерията ще бъде поставена урна за гласуване, която ще даде възможност на посетителите да излъчат свой победител от предварително селектираните творби. Докато представя конкурса в развитие, Олга разказва как не е подозирала, че липсата на долна възрастова граница ще мотивира две деца със завидна творческа биография да вземат участие.

„Галерия „Аспект“ се е утвърдила в представянето на трите класически жанра на изобразителното изкуство (графика, скулптура и живопис). А посетителите ѝ са хора, които изпитват не само жив интерес, но и потребност от положителния заряд, който им носят представяните произведения. Независимо дали имат възможност да закупят някое от тях. В този ред на мисли

изкуството винаги е било достъпно за онези, които са се интересували от него.“

Олга Петрова говори премерено, но думите ѝ са наситени с неподправения оптимизъм и авторитет на човек, отдаден на професията си.  Въпреки краткото ни познанство, вече съм убедена, че за нея изкуството е начин за себеизразяване, макар че, както се осмелих да питам, самата Олга никога  да не е рисувала. С известна нетактичност  любопитствам за произведенията, които галеристката избира за своя дом. IMG_0027Моят дом далеч не прилича на галерия. Имам картини, разбира се, и  обичам периодично да ги сменям. Но личността на автора и професионалните ни отношения с него са това, което до голяма степен предопределя избора ми на картини. Произведенията вкъщи са основно от автори, с които работя и които ценя. Такива са Илия Желев, който ми е брат, Недко Итинов, Станимир Видев, както и на редица други, приемани за класици автори.“ Разбирам, че Олга Петрова основава избора на произведения, които ще изложи в своята лична крепост не на колекционерски принцип, а на личното си усещане за емоционален заряд. В края на разговора ни искам да разбера какви са очакванията ѝ за следващото десетилетие. Предизвиквам спонтанна усмивка, придружена със сдържан отговор.Това е една много далечна перспектива. Основният план и най-важна задача е след десет  години да сме пак тук. Това само по себе си би било достатъчно голямо постижение. Галерийният бизнес е труден, но работата, която върша вече 10 години, ми  носи вътрешно удовлетворение и огромно удоволствие. Смятам, че профилът на галерията е  очертан и посоката е правилна“, уверена е галеристката,  която е избрала да  колекционира не картини, а емоции.

Програма: Музеи и Галерии

Локация 2: Галерия “АСПЕКТ”

Дата: 11 септември

Адрес: пл. Стефан Стамболов 1А

19:00 – 01:00 – Откриване на изложба „Конкурс за млад автор”

22:00 – 23:00 – Връчване наградите на журито на победителите в конкурса


Казвам се Татяна. Завърших "Финанси" в УНСС през 2010 година, а малко по-късно, под напора на същата житейска амбиция, се дипломирах и в Нов Български Университет. Интересите ми отдавна преляха стереотипния формат на финансов отчет и някак неочаквано и за мен самата, се насочиха към доброволческата дейност, импровизационния театър, модата и градското изкуство. В Пловдив съм от скоро. Не знам колко време ще ми е необходимо да отхвърля необходимостта от GPS в града, но може би и след години пак ще ме съпътства усещането, че зад ъгъла се крие поредната градска изненада. Дано да е така.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg