Помогни на очите си да виждат

Японската кукла "Дарма" - част от експозицията в Музей "Нова история" на РИМ - Пловдив


Историческият музей в Пловдив е първият музей у нас, чиито  колекции стават достъпни за слепи хора. „Помогни на очите си да виждат“ се нарича специалният проект на музея за Нощта на музеите и галериите. Във всяка от експозициите на РИМ – Пловдив вече има по един експонат, за който са направени тактилни

Мария Карадечева

Мария Карадечева

карти. С помощта на релефни изображения и записани на аудио напътствия, всеки незрящ ще може не само да получи информация за дадения артефакт, а и да „види“ съдържанието му. Особено трудно предизвикателство е това по отношение на избрания експонат в Зала „Съединение“  – литографията на Николай Павлович „Съединена България“. Доста наситеният сюжет на творбата е стилизиран върху тактилната карта, като релефно са очертани само основните елементи. Аудио указанията ще насочват към система от движения на ръката върху релефа, чрез които да се разбере какво  всъщност съдържа картината. Много символно са подбрани обектите във всяка от експозициите,  разказва Мария Карадечева от Историческия музей. Освен значимостта на картината на Павлович, интересен момент е, че самият художник е бил полусляп с едното око след доброволческото му участие в Сръбско-българската война. В    музей „Нова история“, където е постоянната експозиция на японски кукли, експонатът, който ще бъде представен с тактилна карта, е куклата Дарма. Очите на тази кукла първоначално са празни. Когато човек си пожелае нещо, той трябва да изрисува едното око. Когато желанието се сбъдне, рисува и другото око. Освен това тази кукла е така направена, че никога не пада. „Което означава, че никога човек не трябва да се

Кристиян Терзиев

Ученикът Кристиян Терзиев – на любимото си място в музея – кабинетът на Главния управител на Източна Румелия

отчайва, защото и в най-сложната ситуация, когато му се струва, че е паднал, има начин да се оттласне“, разкрива символиката Мария Карадечева.
В проекта, подкрепен от „Нощта на музеите и галериите, партньор на музея е Националния център за рехабилитация на слепи. Със съдействието на директора на Центъра Стефан Данчев са направени брайлови таблици с информация за експонатите в Зала „Източна Румелия“. Малко по малко ще бъдат описвани за незрящи и другите експозиции. Тактилните карти са изработени  с доброволен труд от Петър Петров.
Други млади доброволци правят qr – кодове, първоначално на десет от експонатите в Зала „Съединение“. Това е вторият проект, който ще бъде представен първо в „Нощта“. Кристиян Терзиев и Владимир Димов от Математическата гимназия са разработили системата на кодовете, които, заснети със смартфон или таблет, ще препращат към допълнителна информация за обектите.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg