Търсят се новите 40 млади, креативни, смели и любопитни българи


Българското общество се нуждае от правилните ролеви модели, споделяне на правилната формула за успеха, от вдъхновители и мотиватори, от хора, които ежедневно работят за развитието на бизнеса и обществото у нас. Време е да ги намерим с второто издание на проекта “40 до 40”.

С този призив от Дарик Радио канят всеки от нас да се включи в избора на 

новите 40 млади българи – смели иноватори с предприемачески дух.

Това са хората с правилните “рецепти за успех”, защото са станали успешни, преди да бъдат медийно популярни, упътват към критериите за номинация организаторите от Дарик.

Второто издание на проекта „40 до 40″ има изцяло нова визия, която кореспондира с различността и уникалността на всеки, който ще стане част от топ 40. Противно на схващанията това не е просто класация, защото всички отличени личности са равнопоставени и се превръщат в една общност Константин Вълковот можещи, смели и креативни млади хора, които могат да  взаимодействат помежду си и да вдъхновяват обществото.

Всеки може да се включи в публичните номинации, чрез които да номинира себе си или да сподели историята и успеха на свой приятел, колега, вдъхновител. 

Номинационната форма можете да откриете на официалния сайт на събитието ТУК.

Още за проекта – от програмния директор

на Дарик Радио Константин Вълков.


Проектът „40 до 40“ търси вдъхновяващите лица около нас, които не се вписват в медийните клишета за преуспелия човек в България. Къде най-често откривате героите на вашите истории?

Стандартният отговор би трябвало да звучи така – “ те са навсякъде около нас”. Истината е, че те са навсякъде, но не всички ги забелязват. Няколко месеца почти ежедневно водене на бележки, преглед на списания, сайтове, разговори, срещи бяха необходими за предишното издание. Винаги ги търся. Имам отделна папка на компютъра си, където свалям всяко интервю, профил на някого, който е направил впечатление.

Това ще е второто издание на „40 до 40“ – с какво то ще бъде по-различно от миналогодишното?

По-различно не бих казал, но със сигурност по-добро. Ние вече знаем какво правим, осъзнахме силата на проекта, но запазваме неговата идентичност. Различното ще е в това, че вече ще работи ефективно т.нар. 

“Клуб на визионера”,

който включва всички избрани – от първите 40, от вторите 40 и т.н.

Как точно ще се развие инициативата  “Клуб на визионера”?

Ще има регулярни срещи, съвсем скоро ще издадем една визуална книга тип “какво предстои”. Ще разберете скоро.

„Иновативност“, „креативност“, „предприемачество“ са думи, които преобладават при представянето на номинираните в „40 до 40“. Извън тези критерии, кои чисто човешки качества са важни за вас в съставянето на крайната формула за успеха?

Онези човешки качества, които се обединяват в думата “любопитство”, на първо място. 

Харесвам любопитните хора.

Онези, които не се страхуват да опитват новото. Да правят неща, от които нищо не разбират. Да се интересуват от сфери, различни от тяхната.

Подрастващото поколение у нас като че ли трудно обръща внимание на добрите примери за подражание и изобщо на посланията, когато те не са адресирани към тях от някоя „звезда” от шоубизнеса…

Не винаги обръща, защото твърде рядко тези примери имат необходимата публичност. Това е идеята на проекта ни всъщност. Само за миналия проект 

отделихме над 60 часа програмно време в прайм тайм,

това не е малко.
Във вашите най-смели очаквания – до каква верижна реакция от промени може да доведе ежегодното провеждане на формати като „40 до 40“?

Това е мечта. Нека я оставя за себе си.


Казвам се Даниела и съм един от редакторите в блога на НОЩ/Пловдив. Завърших журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2008-ма. Интересите ми са шарени като калейдоскоп и почти толкова преливащи един в друг. Безусловната обич към книгите ми даде добър начален старт за откриването на енциклопедичния дух на изкуствата. Киното и фотографията се погрижиха погледът ми да еволюира в правилната посока - към детайлите. Съприкосновението с музиката, без която нямаше да стана себе си, се превърна в кислорода за всяко вдъхновение. Харесва ми да наблюдавам спонтанните движения на хората и градовете. В свободното си време снимам балкони и разказвам възможните им истории или мелодии в блог, който създадохме с близка моя приятелка. Ако се случи да ме забележите около вас - ще се радвам да ми кажете „Здрасти“.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg