Изложбата “Парите разказват” гостува от понеделник в Пловдив


Парите 11Интерактивната изложба “Парите разказват” ни запознава с наследството, оставено ни от историческите личности, изобразени на българските банкноти, сред които Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Петър Берон, Пенчо Славейков, Иван Милев и Стефан Стамболов. Постиженията им са представени с видео и аудио материали, витражи, пана и други информационни материали. Посетителите могат да се докоснат и до техни лични вещи, портрети, снимки, извадки от дневниците, кореспонденцията и работата им. Сред любопитните елементи в изложбата „Парите разказват” са телескопът на д-р Петър Берон и копия от писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева.

“Парите разказват” се организира от Alpha Bank със съдействието на Община Пловдив, а автори на изложбата са талантливите български творци Юрий Вълковски, Весела Ножарова и Георги Господинов. Изложбата е отворена за всички в периода

8-28 септември в Дома на културата “Борис Христов”.

“Идеята на проекта е да предложи различен поглед към банкнотите от нашето ежедневие, които всеки ден държим в ръцете си и обменяме, но едва ли гледаме на тях като на носители на история, споделят организаторите  Alpha Bank – институция с дългогодишни традиции в подкрепата на различни културни събития. С тази изложба искаме да покажем скритата стойност на ежедневните неща и да ги превърнем в част от културната традиция на страната”, допълват организаторите. В интервю за блога на “Нощта” от Alpha Bank представиха още интересни детайли за изложбата.


Лицевата или обратната страна на банкнотата разказва по-увлекателно?
Нашите банкноти са изключително богати на образи и символика, така че не бихме могли да направим разлика. Двете страни са неделими една от друга – обратната страна разгръща история, свързана с историческа личност, чийто портрет е изобразен на лицевата страна.Парите 15

Докато проучвахте и се вглеждахте в детайлите на банкнотите, открои ли се някоя от тях като най-стойностна естетически и съдържателно?
За нас образите на банкнотите бяха само повод за да се опитаме да разкажем увлекателно и смислено за тези исторически личности. Вярваме, че миналото има много какво да ни каже, че миналото има смисъл за децата днес и искаме да покажем, че

историята може да бъде жива и вълнуваща

Именно съчетанието между музейни експонати, видео филми, звуци и предмети, които могат да се докоснат, дръпнат или на които могат да се правят разни неща, беше един от начините да се излезе извън обичайното клише за историята.

Парите 5

Дълго ли подбирахте кои точно елементи от богатите биографии на личностите да вплетете в изложбата? Вероятно не е лесно постижимо многоединството на краткост, съдържателност, изненада, интерактивност…
Паритее4Тази задача в нашия екип бе в ръцете на писателя Георги Господинов. Той беше човекът, който основно работеше по съдържанието, изваждайки факти от биографиите на личностите върху банкнотите. В същото време, той бе и единственият, способен да се справи с толкова обширен материал и от него да изведе само отделни изречения, фрази, факти, които максимално концентрират посланието. От самото начало бяхме решили да търсим лаконичност и колкото е възможно да намерим 

образи и символи, които да подкрепят историите,

които разказваме. Друг важен елемент, който неизменно присъства в трактовката на всички персонажи, е опитът да намерим връзката на историите, които разказваме, с настоящето. За нас беше особено важно хората, които гледат изложбата да мислят за настоящето. Миналото, което ни помага да разберем по-добре живота си днес.

Парите 3

Мислили ли сте за продължение на проекта, който всъщност да е връщане назад – Левски, Вазов, Христо Г. Данов, Захари Зограф, Георги Димитров, Кина Гърбова, Борис ІІІ…?

“Парите разказват” се фокусира върху тази банкноти в обращение, които може би ще бъдат последните български банкноти преди влизането на страната ни в Еврозоната.
Целта ни бе да предложим различен поглед към банкнотите, които всеки ден държим в ръцете си и обменяме. 

Те са своеобразен символ на нашата идентичност,

не просто обект от нашето ежедневие, а носители на история.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg