“Самиздат” в галерия “Ластици”


Галерия “Ластици”, утвърдена в София като специализирано пространство за арт фотография, отскоро намери своето място и в пловдивския Капан. Галерията бе една от десетте организации, спечелили конкурса на фондация “Пловдив 2019” за творческо ползване на десет обекта в арт квартала. “Това, което ни накара да участваме в конкурса е желанието да работим в посока популяризиране на съвременната фотография и да помагаме в процеса на изграждане пазара на фотография у нас”, споделят младите галеристи.

В Нощта на музеите и галериите  “Ластици”  ще представят изложба, озаглавена “Самиздат”.  Успоредно с всяка изложба галерията въвежда практиката да представя лимитирани фотографски серии в джобен формат, зинове, ръчно правени кутии и сетове с авторски картички. Целта е след края на всяка изложба нейният живот да бъде естествено продължен и пътищата й да се разклоняват. Това осигурява по-широка достъпност, както и позволява фотографски серии да бъдат възприемани в тяхната концептуална цялост.

Пловдив е град с традиции в областта на фотографското изкуство и смятаме, че тук ще достигнем до точните публики, както и ще работим в посока оживяване на чудесния квартал Капана”, уверени са от екипа на “Ластици”. Ето какво още споделиха те.


Уютно ли се чувствате в Капана?

Разбира се. Намираме мястото за изключително подходящо за творческа работа.

x01

Трудно ли се поддържа галерия изцяло за художествена фотография? Какви по-особени идейни и други инвестиции изисква?

Цялостната ни концепция е насочена към създаването и популяризирането на фотографското изкуство, към поощряването на дискусионна среда относно тенденциите в съвременната фотография, към диалогизиране, откриване и  представяне на  нови имена  в  областта на фотографията, както и менажиране на вече утвърдените професионалисти.
Започнахме работа преди близо три години, в стремежа си за създадем адекватна среда и да предоставим място за изява на професионалисти в областта на съвременната фотография, като по този начин запълним липсваща точка от културната карта у нас.
Освен изложбено пространство, даващо място за изява на автори от Пловдив и от страната, фукциите на галерия „Ластици“ са да бъде платформа за стимулиране и подкрепа на професионалисти в областта, организирайки и насърчавайки  дискусии, семинари, прожекции, разговори, срещи, творчески работилници и обмен на идеи, популяризирайки устойчиви и стойностни практики в посока подобряването на визуалната среда със средствата на фотографията.
Зад работата на „Ластици“ стои малък екип, но хората, които ни подкрепят или са ни помагали на някакъв етап от дейността ни са много. Любомир Атанасов е човекът, който  отговаря за пространството ни в Капана и поддържа галерията в Пловдив.
Разбира се, поддържането на подобно пространство е енергоемко занимание, пазар за художествена фотография у нас реално липсва, сега започва да се изгражда и това прави оцеляването ни на пазара на изкуството доста трудно, но за сметка на това много вярваме в бъдещето на начинанието ни и в неговата и важност.

x01 (4)

Разкажете ни за изложбата САМИЗДАТ, с която ще участвате в „Нощта“.

„Самиздат“ е проект на галерия Ластици, който представя self-publish продукцията на галерията през последните две години.
Успоредно с всяка изложба въведохме практиката да представяме лимитирани фотографски серии в джобен формат, зинове, ръчно правени кутии и сетове с авторски картички. Целта ни е да след края на всяка изложба нейният живот да бъде естествено продължен и пътищата й да се разклоняват.
Това осигурява по-широка достъпност, както и позволява фотографски серии да бъдат възприемани в тяхната концептуална цялост.
Освен проектът „Самиздат“ в „Нощта“ при нас ще гостува и „ТУНЕЛ“
на Mytrip & George Chelebiev. “ТУНЕЛ“ са поредица аудио-визуални пърформанси –  интензивен опит за преосмисляне на потъването като преживяване. Изграден от постепенно наслагване на тектонични ниски честоти и остинатни тонове. Mytrip е ambient / drone проект, с който работим отдавна, като осигурява аудио-средата на фотографските изложби при нас.

0608_DSC2628sm

Освен зинове и картички джобен формат, ще има ли основна традиционна експозиция? Какво ще включва тя? Кои са авторите и с какви фотографии ще участват?

Ще бъде подредена сборна експозиция от автори на галерията– Стефан Маринов, Венета Захариева, Мариета Ценова, Любомир Атанасов, Райна Власковска, Михаил Георгиев, Ива Яус, Яна Лозева са част от имената в нея.

Има ли конкретната изложба целта да приобщи новата публика, с която се сблъсквате тук в Пловдив?

Целта ни е да представим основните насоки на дейността си пред новите публики, с които се срещаме на територията на града, да представим някои от авторите си.


Казвам се Вера Хаджийска. Родена съм и съм израснала в Пловдив, което силно ме привързва към този прекрасен град. Фотографията е моята страст, но се интересувам от всякакъв вид изкуства. През юни 2014 година осъществих първата си самостоятелна фотографска изложба, а септември заминавам за Великобритания, да следвам висшето си образование по фотография. Освен да снимам, обичам да чета, пиша, пея и творя. В свободното си време водя личен блог и фотографски сайт, създавам подаръчни картички, ключодържатели и други ръкоделия. Харесва ми да споделям нещата, които ме вълнуват и вдъхновяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg