Хор “Детска китка” предизвиква публиката


Ако сте пропуснали последния концерт на хор „Детска китка“ за сезон 2013-2014 г. през месец юни, който беше съчетан с  първата по рода си фотографска изложба посветена на хора, дело на бившата хористка Вера Хаджийска, не се притеснявайте. През септември ще имате възможността да се насладите на изпълнението на „Детска китка“, част от десетото юбилейно издание на „Нощ на музеите и галериите“, а изложбата може да разгледате по всяко време тук.
Освен диригент на пловдивския хор “Детска китка” и преподавател по хорово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Яна Делирадева е и дългогодишен приятел на „Нощта на музеите и галериите“. Тази година, освен посетител, Яна ще бъде и участник. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже повече за участието си с хор „Детска китка“ в тазгодишното издание на „Нощта“. И още…Бихте ли се представили с няколко изречения?
Казвам се Яна Делирадева. Диригент съм на хор „Детска китка“ към Общински детски комплекс – Пловдив и съм преподавател по хорово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Завършила съм в Америка магистърска степен по хорово дирижиране и сега го прилагам в действие.
Следите ли „Нощта на музеите и галериите“?
Да, следя „Нощта“ от самото начало на фестивала. Особено първите няколко години бях много ентусиазиран фен. Беше страхотно преживяване, защото не знаех, че още на първото издание могат 

да се съберат толкова млади хора в Пловдив, които да влизат, гледат, харесват,

да се интересуват и да им е приятно. Това изключително много ме вдъхнови тогава.
Имате ли любими моменти от „Нощта“, без значение от кое издание?
Конкретно не мога да си спомня нещо да ме е впечатлявало, но винаги ми е харесвала атмосферата и това, че има страшно много различни събития, а напоследък почна да има и съпътстваща културна програма, което мен пряко ме засяга.
Пропускали ли сте издание на „Нощта“?
Пропуснах миналогодишното издание, но за сметка на това гледах подготовката за него, което също е важно.
Чертаете ли си предварително маршрути?

Винаги разглеждам програмата и си набелязвам какво ми е интересно.

Предварителни маршрути не правя, защото обикалям с мъжа ми, а той е изключително спонтанен човек и някой път просто в момента решаваме накъде да отидем, но почти винаги имам предварително набелязани събития, които искам да посетя.
А мислите ли, че трябва да има повече музика в „Нощта“?
Музика има достатъчно и то в най-различни жанрове, с участието на различни групи и състави, но смятам, че музиката и изкуствата задължително трябва да присъстват в „Нощта“.
Участвали ли сте до сега в „Нощта на музеите и галериите“?
Да, през 2011 година Нима Гуше от Иран ни покани да участваме в неговия музикален пърформънс „Трактат“ от Корнелиус Кардю. Преди музикалния пърформънс, с “Детска китка” имахме възможност да направим едно концертно участие. Това беше нашият дебют в „Нощта“.

SONY DSC
Тази година с хор „Детска китка“ ще участвате в десетото юбилейно издание на „Нощ на музеите и галериите“. Бихте ли ни разказали повече за Вашето участие?
Бяхме поканени да участваме от Александър Секулов, който е собственик на “Конюшните на царя”. Аз бях много приятно изненадана, защото отдавна не сме пели на тези летни сцени. Всъщност там е моят диригентски дебют, така че за мен това е много специално място. Запомнила съм го със страхотни преживявания и емоции и се надявам и предстоящият концерт да стане добре.
С „Детска китка“ ще представим част от програмата, която последно изпълнявахме в Хале, Германия. Новият елемент, който ще включим, е участие на публиката в нашето музициране. Много съм любопитна как ще се получи.
Подготвила съм няколко неща, които да направим 

съвместно с публиката,

едно от които е хората да пеят един мотив заедно с момичетата от хора. Другата импровизация ще е върху песента „Ой, шопе“ от Стефан Мутафчиев, в която използваме инструмента тарамбука. Бих искала публиката да прави ритъма на тарамбуката заедно с „Детска китка“. Освен това ще опитам за първи път в Пловдив, а може би и в България, с посетителите да направим звукови клъстери и под моята насока

да правим кресчендо, декресчендо, пиано, форте, да свършваме и започваме заедно,

за да види публиката каква е всъщност ролята на диригента.
Много интересно звучи. Пожелаваме Ви успех!
Благодаря, надявам се наистина да е интересно. Ще бъде любопитно и за нас като експеримент, защото до сега сме правили част от нещата на концерти, но никога в този вид.

Заповядайте на 13 септември от 20:30 часа  в Конюшните на царя да послушате и попеете заедно с Яна Делирадева и хор „Детска китка“!

 Казвам се Вера Хаджийска. Родена съм и съм израснала в Пловдив, което силно ме привързва към този прекрасен град. Фотографията е моята страст, но се интересувам от всякакъв вид изкуства. През юни 2014 година осъществих първата си самостоятелна фотографска изложба, а септември заминавам за Великобритания, да следвам висшето си образование по фотография. Освен да снимам, обичам да чета, пиша, пея и творя. В свободното си време водя личен блог и фотографски сайт, създавам подаръчни картички, ключодържатели и други ръкоделия. Харесва ми да споделям нещата, които ме вълнуват и вдъхновяват.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg