За какво говорим! Новостите и предразсъдъците в образванието


Локалният център в Пловдив на Нов български унивеситет отново ще е пункт за разнообразни забавления и размишления в “Нощта”. Първата вечер – 12 септември – студенти от департамент “Архитектура” ще проведат тематичен уъркшоп. Резултатите от него ще бъдат представени на 13 септември. Втората фестивална вечер джазът ще е ядрото на програмата. Студенти от департамент Музика към НБУ към класа на Камелия Тодорова и hristo chukurlievИлиян Парасков ще запалят нощта с bossa nova ритъм, ще охладят eмоциите с cool суинг и ще оцветят небето в синьо с blues класики. През цялото време на фестивала в сградата на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” ще е подредена постерна изложба на студенти по Интериорен дизайн. 

Изявата като елемент от обучителните практики,  новите методи в образованието и “почвата” за развитието им,  стойностите в градската среда – това са част от темите в разговора с Христо Чукурлиев – директор на Центъра по дистанционно и електронно обучение в НБУ.


Какво място има включването в „Нощта на музеите и галериите“  сред форумните участия на университета?

Нов български университет е ситуиран в София и до скоро дейностите, в които участваше се съобразяваха с това. От четири години, с промяната на локациите на трите ни локални центъра във Варна, Видин и Пловдив, се промени и активността ни – “Нощта на музеите и галериите” в Пловдив през септември е 

едно от най-важните събития за културната програма на центъра,

то е нещо като талисман. Ще участваме за трети път.

Този тип артистични и презентационни изяви играят ли роля и на вид практически образователни модули?

Да, особено за студентите от програми по сценични изкуства. Всяка поява пред публика за тях е важен опит и преживяване. Представянето в различна среда и пред разнообразна публика е предизвикателство и изисква умения, които само практиката може да създаде.

NBUSummer05

За артистичните специалности представянето, продукцията пред публика е неотменен елемент от обучението. Прилагат ли се подобни подходи и в други дисциплини?

Макар че е по-трудно, правим опити и в тази посока. Миналата година опитахме формата на литературната дискусия, догодина можем да направим кръгла маса по икономически, политически или въпрос от масовата култура и комуникациите, защо не?!

При въвеждането на нови подходи и  нови системи за обучение, сблъсквате ли се все още с предразсъдъци?

Сблъскваме се, съвсем сигурно. Но си мисля, че това не е регионален или национален феномен. 

Хората са недоверчиви към промяната в началото,

а след това са се възползвали от нея. Някои неща трябва да се променят революционно, за други е по-добре постепенно и внимателно. В крайна сметка всичко, което правим е в името на по-доброто обучение и общо състояние на хората.

Дистанционно и електронно обучение вече се прилага на много места и за артистични специалности. Смятате ли, че се запазва пълноценността на обучението и в тези случаи?

Това е един от любимите ми предразсъдъци – разбира се, че е възможно да се провежда дистанционно. Има неща, които трябва да се случат присъствено и се нуждаят от непосредствен контакт, от усещане за пребиваване в една стая, един въздух – но за тях студентите могат да провеждат с преподавателите си два или три пъти в годината едноседмична присъствена практика, някакъв тип пленер или семинар – всичко останало е въпрос за усърдие, мотивация и позитивно настроение. Ще ви дам пример с доцент Възкресия Вихърова: в театралната зала има монтирана камера, тя записва репетициите и ги предава на отдалечените студенти; част от задачите си те записват сами като видео файлове и предават в платформата за електронно обучение, дискусия през скайп с включени камери и микрофони… 

за какво говорим?!

По света се правят хирургически операции през интернет с камера и микрофон.

Освен в уроците по джаз, има ли място за импровизации в учебната програма?

Повечето програми в университета отделят поне една четвърт от семестриалната натовареност на студентите за самостоятелна работа по поставена задача – тъкмо там студентите могат да изберат за себе си модела – дали да следват класическа структура или да изненадат преподавателя и колегите си с нещо иновативно, нещо различно. НБУ не се бои от различното и цени разнообразието, не само на думи.

Юбилейното издание на „Нощта“ се вписва в една обемна  кампания за засилване наNBU1 вниманието към архитектурните стойности и съживяването на позанемарени градски локации. Имат ли отношение към тази тема  архитектурният уъркшоп и представянето на пространствени дизайнерски решения – част от участието на НБУ?

Уъркшопът е вдъхновен от кампанията! Идеята ни хрумна тъкмо защото Фондация “Отворени изкуства” е активна в тази област и поражда интерес и дискурс за дискусия. Изместването на събития от света на дизайна и архитектурата в Пловдив, 

особеният дух на града

и множеството добри инициативи са притегателни за още прояви в тази посока. Надявам се, че колегите архитекти (студенти) ще ни изненадат ако не с нещо пловдивско, то поне от същия регион.


НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ЛОКАЛЕН ЦЕНТЪР ПЛОВДИВ НА НБУ

бул. Цар Борис ІІІ Обединител 128

13 септември

Архитектурна композиция – Автори: студенти от департамент Архитектура към НБУ, резултат от уъркшоп проведен на 12 септември 2014

ОСНОВНА ПРОГРАМА:

19:00 – 20:00

Джаз среща – Автори: студенти от департамент Музика към НБУ към класа на Камелия Тодорова и Илиян Парасков, концерт

Пространствени решения – Автори: Студенти от департамент Дизайн към НБУ, изложбаОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg