За сградите и хората

Теодор Караколев

Теодор Караколев


Фотоконкурс “Как и защо променяме сградите си” – предизвикателство от MediaCafe – част от техния проект за “Нощта”.  Предложенията си може да изпращате до 31 август на e-mail: konkurs@mediacafe.bg.


Красивите сгради край нас и нашата чувствителност към промените, които се случват с тях – размисъл на тази тема провокира проектът на MediaCafe  в „Нощта на музеите и галериите“. Екипът на младежкия сайт е подбрал десет сгради и представя техния първоначален изглед с десет архивни фотографии. От тук нататък предизвикателството е към всеки, който вярва, че може да улови в кадър детайлите на случилата се промяна. Тя е фрапираща при някои от сградите, при други е минимална. В общия случай е неуместна, но има и добри примери. Това са изводите от пръв „прочит“ на десетте локации. Идеята е този прочит да се обогати, анализира, да се потърсят причините за всяка промяна, да се покажат различни гледни точки,print_50x70_initiativec призовава Теодор Караколев от MediaCafe. Той уточнява, че е много важно да се избере  личен ъгъл, и визуално и идейно, за да се направят стилни авторски  фотографии на  сградите в техния днешен изглед. 

Новите снимки не трябва да репродуцират архивните.

10 от предложенията, които ще обхванат най-пълно така изложените идеи, ще намерят място в изложба, която е същността на втората част от проекта.  Старите и новите снимки ще съжителстват както една с друга, така и с обектите си. Десет винилови пана с фотографиите и с кратки текстове ще бъдат разположени до съответните си локации. „Така от една страна ще провокираме хората да се разхождат повече, но по-важното е да наблегнем на друго раздвижване – на погледите и мислите към пътя, който една сграда е извървяла от миналото до настоящето” , обяснява Теодор Караколев. Винаги, когато видя много хора да гледат стари снимки на градски пространства, оставам с усещането, че малко от наблюдаващите се замислят върху историята, натрупана на тези места. Затова, разположени непосредствено до обектите си, избраните фотографии може да въздействат именно в тази посока – 

да се замислим за обекта, не само за качеството на фотографията“,

обобщава репортерът, чийто интерес към архитектурата е ясно видим в съдържанието на медиата. Избраните фотографии все пак ще могат да се видят и на едно място. На 13 септември  в Тютюневото градче те ще бъдат прожектирани върху фасадата на мебелен магазин „Галеро“ от отсрещното помещение на „Тотал Спорт“. В този периметър ще е концентриран третият етап от проекта. Известни архитекти и хора, които се занимават с опазване на културно наследство ще представят наложени и нови визии относно съхраняването на архитектурни стойности по целия свят. От десетте фотографии допълнително ще бъдат отличени три, чиито автори ще бъдат възнаградени съответно с ваучер за пазаруване в „Галеро“, ваучер за ползване на „Тотал Спорт“ и пропуск за форума на One Architecture Week.

Десетте сгради са представени на фейсбук страницата на проектаОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg