Фестивалите се фокусират в Пловдив


Или в Пловдив фестивалите се фокусират.ИзберетеBoiana_image си словоред, все ще е вярно.

Вероятно мнозина си спомнят, че проявите на „Едно“ стъпиха в Пловдив за пръв път именно в Нощта на музеите и галериите. На миналото издание бяха представени Sofia Design Week и Sofia Architecture Week. Много скоро след това се разбра, че „One” – седмиците ще имат нов домакин. Сега, известно време след първия ONE DESIGN WEEK в Пловдив, директорът на фестивала Бояна Гяурова е още по-уверена, че Пловдив е правилното място.С какво Пловдив промени фестивала и с какво фестивалът промени Пловдив?
Пловдив промени фестивала към по-добро – направи го по-фокусиран в своето съдържание, което аз лично отчитам като плюс.

Самият град ни вдъхнови за програмата,

тъй като голяма част от съдържанието беше концентрирано в квартал Капана и съобразено с даденостите на този пловдивски квартал. Мисля, че с нашия фестивал показахме потенциала на Капана да се превърне в място за творческите индустрии. Фестивалът промени града като демонстрира, че той може да бъде добър домакин на международен фестивал от ранга на ONE DESIGN WEEK и може да привлече нова публика.

DSC00385Какво е най-голямото постижение на екипа на “Едно” като идеен замисъл и организация на фестивала?
Като постижение и развитие на фестивала отчитам показването на работата на големи имена от световната дизайн сцена в изложби и лекции. Успяхме да привлечем изложби в Пловдив като Svicolando  и Bravos, които обикалят големите музеи по света и да имаме лектори от ранга на куратора от МоМА Джулиет Кинчин. Освен това смятам, че фестивалът се развива с всяко следващо издание като успява да инвестира в собствени продукции. За втора година ние осъществяваме изложба курирана от Кирил Златков, за която български графични дизайнери подготвят специално произведения. Тази година привлякохме и два големи международни проекта, за които дизайнери от Вишеградския регион и от скандинавските страни

работиха преди старта на фестивала в Капана и създадоха site-specific проекти.

Надявам се в бъдеще фестивалът все повече да може да участва в продуцирането на съдържание и да осъществява сътрудничество между български и чуждестранни дизайнери.
Един от най-интересните Ви проекти е “Възможният Капан”, в който са взели участие студенти по архитектура, урбанизъм, градска антропология, чиито предложения предстоят тепърва да бъдат анализирани и представени по време на One Architecture Week 2014 на 10-11 октомври. Бихте ли коментирали най-креативните представени насоки за развитието на Капана?
Това е проект, който е в развитие. За ONE DESIGN WEEK решихме да покажем резултатите от изследванията в Капана по артистичен начин, тоест интерпретирани от дизайнери, избрани за участие от нас и подкрепени от “Канапе”. За мен тази графична работа беше много любопитна и ме впечатли с разнородния подход на дизайнерите.
Какви други проекти предстои да бъдат доразвити и осъществени след приключването на фестивала?
Предстои гостуването на изложбата за български продуктов дизайн “Партида 4” на Skopje Design Week. Освен това се надявам да има продължение на работилницата на Валентин Водев за измисляне на

мобилно място за забавление VELLOmobile,

от която произлязоха много интересни проекти. Иначе като цяло една от целите на фестивали като нашия е осъществяването на връзки между различни автори, културни организации и куратори, от които в бъдеще биха могли да произлязат интересни сътрудничества.
Какви са Вашите наблюдения за реакцията на пловдивската публика по време на провеждането на интерактивните форуми и конференции?
Изключително впечатлена съм от младата публика в Пловдив, стори ми се много отворена за новото, любопитна и също така инициативна. Също така не мога да не отбележа над 80-те доброволци, които подкрепиха фестивала – от една страна те помогнаха за успешното провеждане на събитието, а от друга те използваха пълноценно фестивала в своя полза за осъществяването на нови контакти. Като цяло реакциите бяха много положителни. Важното е, че за фестивала дойдоха и хора от други градове и смятам, че успяхме да привлечем и голяма част от софийската ни аудитория.

DSC00301
Какви са предимствата на Пловдив, според Вас, в надпреварата за титла “Европейска столица на културата 2019”?
Имаме обща кауза с нашите партньори от фондация Пловдив 2019, община Пловдив и културните оператори в града. Европейска столица на културата е чудесна възможност за всички градове кандидати да предприемат реформи в културния сектор, които да им позволят да се позиционират на европейската културна карта. В този смисъл

това, което виждаме да се случва в Пловдив е наистина оптимистично

и затова ние искрено вярваме в кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.
© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg