Светлата и тъмната страна на Нощта


Както е известно, 12 и 13 септември са датите на знаменателното 

10-то юбилейно издание на „Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив.

По този повод, на страниците, на които сте попаднали, предстои да бъдат обширно разработени следните няколко фундамента.

  1. Близко вглеждане във всеки бляскав сегмент от заредения вече събитиен фойерверк.
  2. Обобщителен флашбек с фокус върху най-ярките спомени от миналите издания и върху формиращото въздействие на „Нощта” върху градските традиции.
  3. Широкоареална разходка из гравитационната орбита на „Нощта“ и улавяне на пресрещнати случки и образи.
  4. Старателна формулировка на поредица от приложни форми за „нощно“ ориентиране. 

За по-многообразна сугестивност ще използваме различни средства за комуникация, като в началото е словото, а видеото е в края (според разположението на менютата горе). Безпримерно ще сме зарадвани, ако успеем да зафункционираме като надежден пътеводител и мотиватор за очакващите „Нощта“. Стъпка първа вграждаме в настоящия „манифест“, като припомняме какво е замислено за изтъкнатите вече дати.

На 12 септември

се навършват 2504 години от прочутата Маратонска битка, което несъмнено е добър повод да стартира и юбилейният нощен маратон през традиционни и алтернативни артистични пространства. По установения вече образец за балансиране на съдържанието, първата нощ ще е в пълен синхрон със заглавието на събитието – над 20 общински, държавни и частни музеи и галерии са планирали специални изложби, концерти и представяния.

На 13 септември

1965 година излиза сингълът “Yesterday” на Бийтълс. С туптящия спомен за „вчера“, през втората вечер на „Нощта“ предстои впускане в ритъма на клубните и на откритите, преоткритите и новооткритите градски пространства. Участници са театри, университети, читалища, книжарници, барове, ателиета, работилници… Както и улици, площади, сгради, хълмове и ландшафт от всякакъв порядък. През целия уикенд ще има и специална програма за деца, разположена на много различни места в града.

„Светлата страна на Нощта“

е слоганът, който ще просветлява пътеките в традиционната програма.

Но нота бене! Извънредната и пълномощна Юбилейна програма е под надслов

„Тъмната страна на Нощта“.

Вдъхновена е от едно от знаковите творения на Фондация „Отворени изкуства“ – Алтернативна карта на Пловдив. Три от най-изявените представителки на новата изкуствоведска вълна у нас са куратори на програмата, която ще обиграе забравени архитектурни шедьоври в града.

Минало и бъдеще, светло и тъмно, Ин и Ян – полюсите, които, колкото са противовесни, толкова са и допълващи се. В тяхното двуединство е концептуализиран предстоящият фестивал, както ще забележите и във визията на анонсиращите материали. Това – за начало. В съвсем компресиран формат, за да избегнем преследващото ни изумление как така всичко ще бъде събрано само в два дни. Предстои да посветим любопитните в детайлите на резюмираното горе и да опитаме да влеем повече нюанси в

едно от най-интересните човешки състояния – очакването.

С уважение: Екип на „Нощния“ блог, който не само ще подготвя за конкретното събитие, а и ще го представи като значима част от все по-богатата културна панорама наоколо и ще видите, че тези два дни годишно се разтеглят в много повече целогодишно, като само сменят агрегатното си състояние.


Следя отблизо "Нощите" от еуфоричния им старт преди повече от десетилетие до превръщането им в безспорното събитие на годината. Блогът на „Нощта” успя да стане стабилен ориентир , особено при силната прогресия в мащаба и разнообразието на модулите. Предизвикателство е да си съучастник в развитието на всичко това.


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg