10 Въпросa към Стив З. Баровски


Когато чух за идването на Стив З. Баровски в Пловдив, сметнах, че става дума за шега или нещо повече – за трик на Open Arts Foundation, целящ обществено внимание. Защото какво би накарало майстора на американския horror да отпътува към Пловдив? От години той живее в усамотение в своето малко имение във Върмонт и се е отдал предимно на пчеларство. Сега обаче изненадва и своите най-заклети фенове със „ Седемте хълма на Пловдив “, като изоставя досегашната арена на действие, източното крайбрежие на Щатите, и поставя точно Пловдив на географската карта на книгите на ужасите. Това не се е случвало от времето на Брам Стокър.

След множество писма и отговори пълни с обяснения за невъзможността на среща с автора, ми се отдаде шансът да попитам по телефона Стив З. Баровски за посещението му в Пловдив на 24 септември. В уговорения ден обаче на телефона се обади женски глас – литературният агент на автора госпожица Рамзи.

– Госпожице Рамзи, най-напред въпросът, който със сигурност вълнува живо нашите читатели. Идва ли Стив З. Баровски в Пловдив?

Аз съм настроена оптимистично относно идването му. Откакто Стив за първи път говори с мен за едно бъдещо пътуване до България минаха десет години и сега направихме всичко необходимо, за да направим това пътуване възможно за него.

– Известно е, че Стив Баровски страда от панически страх от летене, след като е оцелял при падане на самолета му над Канада. Следователно как ще пропътува дългия път до България?

Ще пътуваме с кола до Ню Йорк. От Ню Йорк до Лисабон ще пътуваме с товарен кораб. И от Лисабон до Пловдив отново с кола. Надявам се да стигнем навреме.

– В Щатите Стив З. Баровски е един от безспорно най-четените автори на книги на ужасите. За разлика от това в Европа работата му е до голяма степен непозната. Как си обяснявате този факт?

Баровски е много загрижен за критиката на неговата работа. В Щатите имаме дълга литературна традиция в horror жанра. Би могло да се каже, че в нашата страна книгите на ужасите не се считат за тривиална литература, те са част от нормалния книжен пазар на проза. В Европа има по-строго разграничение между редактори, които публикуват книги на ужасите и такива, които публикуват работи с така наречено „високо литературно реноме“. Само погледнете естетическите концепции на издателите, лошото качество на превода и арогантния и често глупав начин, по който критиците се изказват за книгите на ужасите в медиите. Това е главната причина, поради която не сме намерили подходящ издател, на когото Стив да позволи да представи романите му в Европа.

– Около личността му се носят множество слухове. Баровски избягва обществеността, докато Вие го представяте на интервюта, четения и връчване на награди. Позволете ми този тривиален въпрос, но кой е Стив З. Баровски всъщност?

Всеки автор е с различна индивидуалност, някои обичат да са център на вниманието. Стив е много срамежлив човек. Не обича публичните изяви, както и лични срещи с хора, които не познава. Понякога иска да е сам месеци наред. Мога да ви убедя, че това не е рекламен ход. Не познавам друг човек, който да се нуждае от толкова уединение, колкото Стив Баровски.– След години на творческо затишие тази сензация, която изненада и най-заклетите фенове: Баровски пише роман на ужасите за България, за Пловдив. Как се стигна до това?

Честно казано, не знам с какво България е впечатлила Баровски! Знам, че семейството му има предци някъде в региона на Пловдив, но Стив мрази семейните истории, ето защо това не може да бъде обяснение. Знам, че е вманиачен по тази книга и историята на Пловдив. Вчера ми сподели, че е започнал работа по нея преди 35 години.

– Един от последните големи автори, който е писал за тази страна и народа и е бил Волтер с „Кандид”. Ще бъдат ли българите охулени отново? Какво бихте могли да издадете на нашите читатели за съдържанието на романа на този етап?

Не бих искала да говоря твърде много за съдържанието на романа, но мога да Ви кажа, че Стив никога не е гледал на Пловдив само като на живописен, екзотичен и усамотен декор. Веднъж ми каза, че всяко място по света има свой специфичен ужас и че за него е немислимо просто да вземе стандартна формула за сюжет на роман на ужасите и да я трансплантира на място, за което никой не е чувал. Въпреки това в нашия все по глобализиран свят има много процеси които свързват градовете и държавите помежду им. Мога да го изразя с думи на Баровски: „Има ужас в различията и в идентичността“

– Знаем, че в началото на миналото десетилетие Томас Пинхон, вторият по големина американски инкогнито автор, е пребивавал в България и Пловдив, заради проучвания за новия си роман „Срещу деня“. Дали Баровски също не се е подвизавал под друго име и напълно незабелязан между пловдивските тепета?

Томас Пинхон не съществува. Обществена тайна е, че зад книгите му стои група калифорнийски писатели наречени момчетата на Пасадена. Не знам дали Баровски е бил някога в България, но знам, че дядо му е починал в Пловдив и е погребан там през 1972. По това време Стив все още имаше контакт със семейството си. Може би тогава е започнал да обмисля написването на книга за Пловдив. Преди няколко години ми каза: Пловдив е пресечна точка между моето спасително въже и пропастта на миналото.

– Изборът на град Пловдив като сцена на действието на роман на ужасите изненада дори познавачите на неговото дело. С какво го впечатлява това място? Какво се крие тук, което би могло да събуди интереса на автора?

Съжалявам, но Стив не иска да говоря точно за това, преди романът да излезе по книжарниците.

– Според слуховете, след 15 години странене от обществеността, решението му да направи четене на новия си роман „Седемте хълма на Пловдив” е свързано с неговите проучвания за семейната му история. Смята се, че Стив З. Баровски има български корени. Какво можете да кажете по въпроса?

Трябва да кажа, че Стив никога не чете от своите книги. Но той ще дойде в Пловдив, хората ще могат да го видят и дори да говорят с него. Ще има известни ограничения, това ще рече, че по едно и също време само един човек ще може да види господин Баровски в колата му за максимално десет минути. Много съм благодарна на Open Arts Foundation, която ми помогна да убедя Стив да приеме субсидия за своя престой в Пловдив. Не мисля, че ще изследва историята на своето семейство, но неговата фикс идея за Пловдив се е засилила, откакто завърши книгата, и това е истинската причина, поради която реши да отиде там сега.

– Към някогашния си близък приятел Стивън Кинг Баровски има дистанцирано отношение. Истина ли е, че Кинг води частно дело срещу Баровски заради опит за плагиатство?

Доколкото знам Баровски никога не е срещал Стивън Кинг. Стилът на двамата автори е толкова различен, че дори мисълта за плагиатстсво е абсурдна.

Интервю от: Райна Бояджиева


ПРОГРАМА ГРАДСКА СРЕДА, 24 септември


Паркинг на ресторант Фреш
ул.Отец Паисий 15
Проект на Club Real (Берлин)

Представят Open Arts Foundation и Якоб Рачек

19:00 – 01:00 – „Седемте хълма на Пловдив” – представяне на хорър-роман и среща-разговор с автора Стив З. Баровски (САЩ)
С подкрепата на Фондация Америка за България и Национален фонд Култура.

Стив З. Баровски е американски писател от български произход. На 24 и 25 септември Баровски ще представи бестселъра си „Седемте хълма на Пловдив”. Той ще приема феновете един по един в купето на личния си автомобил, с който пътува от Америка, поради страх от летене. Баровски пристига в Пловдив специално за Нощ на музеите и галериите – Пловдв 2010 по покана на Open Arts Foundation и куратора Якоб Рачек.

“Club Real”, основан от Мариане Рамзи-Зонек, Томас Хaук и Георг Райнхарт, е формация от културни дейци в различни дисциплини, чиито артистични дейности са свързани с интерактивност и работа със спецификата на определено място.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg