Stuart McCulloch – ‘Reverse Graffiti’


На 24-ти септември бетоновият парапет на Римския Стадион в непосредствена близост до Джумая Джамия ще бъде преобразен в произведение на изкуството, наречено “Reverse Graffiti”. Стюарт Маккълок, шотландец, живял и работил в Ирландия десет години, ще използва за първи път в България техниката на воден спрей, за да  трансформира градския ландшафт и да впише нещо естествено в него. Той сподели с екипа на блога, за връзката си с България и участието му в Нощта на музеите и галериите.

Стюарт живее в България от три месеца. Преди да се установи в Пловдив, той е живял в Ирландия и работил в Корк за различни организации в сферата на мулти-дисциплинарните изкуства с обществена насоченост. Верига от обстоятелства са го довели до Нощта на музеите и галериите.

Говорейки с колега от Обединеното Кралство за плановете си да се премести в България, Стюарт получава координатите на Юрий Вълковски. Той го свързва с Веселина Сариева. “Въпреки, че сме живели в различни страни, малко или много сме вършили същото нещо : изкуство с обществена насоченост” споделя Стюарт.

За Нощта на музеите и галериите – Пловдив, шотландецът решил да използва техника, оказала голямо въздействие върху публиката по време на работата му в Ирландия. Техниката за рисуване на графити чрез почистване на повърхността с вода под налягане никога преди не е била използвана в България. “Когато си дадох сметка, че искам да използвам тази техника в Пловдив, обиколих града и не намерих замърсена стена; и тогава видях бетоновия парапет, обграждащ Римския Стадион и помислих – Това е перфектно!” – казва Стюарт с неприкрит ентусиазъм – “ Става дума за истински градски ландшафт и всичко е доста ъгловато. Щеше ми се да впиша някакъв поток и нещо естествено, природно”. И така Стюарт избира да нарисува фигури на птици за шаблоните : “Това беше наслагването между ъгловатото сътворено от човека и природното”.

Дори и на пръв поглед техниката да изглежда семпла, практическото й осъществяване изисква време и усилията на неколцина. “Нанасянето на водната струя е доста бързо. Мисля четири или пет часа са нужни. Но стъпките преди това взимат повече време: за цялостното продуциране на работата, проектирането на фигурите, изрязването на шаблоните и подготвянето на цялата нужна екипировка, всичко това може да отнеме около петдесетина часа” счита авторът.  И ако се чудите, като нас, колко време ще летят птици по бетоновия парапет на стадиона, трябва да знаете, че “Reverse Graffiti” потенциално ще трае най-малко година преди да започне бавно да изчезва.

Стюарт Маккълок не се счита за артист в класическия смисъл на думата: “Обичам креативните неща. Особено ми е интересно да откривам артистичния талант в хората, а когато има точните възможности и точните ресурси всеки може да създава. Открих, че някои хора се чувстват смутени от затворените пространства на галериите. Да представиш работата си навън, на улицата позволява на всеки да се докосне до нея в нашата собствена споделена среда.” Със сигурност, Нощта на музеите и галериите със програмите си “Култ. и Клуб” и “Градска среда” се опитва да промотира това направление на креативно мислене.

Интервю от: Дончо Христев


ПРОГРАМА В ГРАДСКА СРЕДА, 24 септември


Джумая Джамия, Античен Римски стадион
представя Стюарт Маккълок (Ирландия)

19:00 – 01:00 Reverse Graffiti – демонстрация от Стюарт Маккълок

Стюарт Маккълок ще промени облика на Античния Римски стадион като демонстрира специфична техника за рисуване на графити чрез почистване на повърхността с вода под налягане.

Стюарт Маккълок е член на Cork Community Art Link. Работи в областта на мултидисциплинарните изкуства в подкрепа на различни социални общности.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg