Усмивката, “муай тай” и лютата чушка : да откриеш Тайланд


На 24 Септември, в Регионалния исторически музей в Стария град (Къща Георгиади – Постоянна експозиция “Българско Възраждане”) пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на изложбата „Екзотичния свят на Тайланд”. Екипът ни разговаря с координатора на събитието – г-жа Детелина Маринова –  организатор и координатор на няколко събития, проведени съвместно от Историческия музей и почитателите на азиатско кино от Интернет общество “Истърн спирит” .

Какви са впечатленията Ви от „Нощта на музеите и галериите”?

Д. М. „Нощта на музеите и галериите” е културно събитие, което в значителна степен допринася за утвърждаването на Пловдив като арт-столица на България. “Вечерта на Тайланд” не е първото участие на Историческия музей в нея. През миналогодишната Нощ в зала Съединение около шест хиляди посетители успяха да се насладят на изкуството на лютиерите, а също така и да се докоснат до колорита на Далечния изток посредством “Вечерта на Корея”, представена съвместно с Интернет общество “Истърн спирит”. Интересът на пловдивчани към културата на азиатския регион провокира музея да продължи “азиатската връзка” – този път на фокус е Тайланд.

Какво ви привлича в събитието?

Д.М. Привлекателното лично за мен да участвам в събитие от величината на “Нощта на музеите и галериите” е предизвикателството да помогна на още хора да се докоснат до културата и изкуството на една далечна страна, която за съжаление, на мнозина е известна единствено като производител на хорър-филми и дестинация за секс-туризъм.

С какво е ценна за Вас Нощта?

Д.М. “Нощта на музеите и галериите”  според мен е изключително ефикасен начин да се противодейства на упадъка на естетическите ценности на съвременния българин, а също и да се провокира у него стремеж към съпричастност с изкуството, към съ-участие в творческия акт.

Бихте ли ни разказали повече за изложбата ”Екзотичния свят на Тайланд”?

Д.М. Изложбата, наречена “Страната на усмивките” (“Екзотичният свят на Тайланд” е името на микса от видеоклипове, включени в програмата) представлява мозайка от фотографии, в която зрителят ще открие “типично тайландското” –  традиционни танци, маски от театралните представления “кхон”,  задължителните кадри от двореца на тайландския монарх – крал Рама IX, стара и съвременна архитектура, като не са пропуснати и вездесъщите тайландски люти чушки.

С какво смятате, че тя ще грабне посетителите на Нощта?

Д.М. Далечното и непознатото винаги са привличали човека – от обикновеното любопитство да надникне зад ъгъла, та до стремежа да достигне отвъд хоризонта. А когато в това далечно и непознато се долавя уханието на южни морета, полъх на пикантна подправка и традиционно мъжкото бойно изкуство “муай тай”, любопитството на посетителите би трябвало да стане непреодолимо.

С какви предмети и ритуали ще могат да се запознаят посетителите?

Д.М. Нека част от отговора на този въпрос да остане в графа “изненади”. В самото тайландско бойно изкуство, което ще демонстрират момчетата от Спортен клуб ST Gym, има елементи от древни ритуали. Така например, преди всяка битка боецът изпълнява традиционен танц, с който предизвиква противника и демонстрира желанието си за победа.

Има ли някакво послание, което бихте искали да предадете чрез тази изложба?

Д.М. Вместо послание, бих искала да си послужа с думите на почетния консул на кралство Тайланд за България, г-н Виктор Меламед – да свикнеш да се усмихваш и да уважаваш е първият важен урок, който трябва да научим от тайландците – едни от най–милите, любезни и усмихнати хора в света.

Интервю от: Катя Първанова


ПРОГРАМА, 24 септември

Регионален исторически  музей – експозиция „Българско Възраждане”
Старинен Пловдив, ул.Цанко Лавренов 1
www.historymuseumplovdiv.com


19:00 – 01:00 – Вечер на Тайланд

19:00 – 19:15 – Приветствие от н. пр. Виктор Меламед, консул на Кралство Тайланд

19:00 – 01:00 – „Екзотичният свят на Тайланд” – изложба на предмети и демонстрация на ритуали от тайландската култура

21:30 – 22:30 – Тайландски традиционен грим – демонстрация от VIP-гримьора Валентин Кулагин върху лица от публиката

Публиката има възможност да се запознае с интересни предмети, факти и ритуали от историята и от съвременното ежедневие в Тайланд.

19.00 – 01:00 „Българско Възраждане” – постоянна експозиция

Експозиция „Българско Възраждане” проследява историята на град Пловдив от XV до XIX век. В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg