Пиесата „Опечалените” на открито в Капана


 

Във втората „Нощ”, с нетърпение очакваме представянето на пиесата „Опечалените” на Борис Роканов. В нея, благодарение на режисьорските умения на Ида Даниел и актьорските превъплъщения на Петър Мелтев, ще видим една забавна и иронична история, с герои от българската, а и пловдивска действителност. Разбира се всичко е поднесено с усмивка, както казва авторът: „… за хора с чувства за хумор, които могат да се забавляват”. Вижте какво още сподели за пиесата Борис Роканов в следващите редове.

Кога изкуството става смущаващо?И къде е ползата от душевния смут?

Изкуството става смущаващо, когато има засегнати хора. Когато човек се припознава, в някой образ или, когато кажеш някакво неестетическо понятие, което другите не възприемат, смущаващо е. Социалистическият реализъм винаги е бил смутен от новите, модерните изкуства. Когато има развитие в литературата и в изкуството класиците се смущават от това, което не разбират. Те не разбират посланията на маргиналите. Класическо значи поп, или иначе казано, това, което пълни залите. Неразбирателство. Когато ниският хоризонт, срещне един голям хоризонт, винаги има смут.

Ще бъдат ли „смутени” зрителите на „Студио Роканов”, където ще могат да проведат разговор със самия Вас, на тема „Смущаващо изкуство”? Какви въпроси очаквате ,че ще Ви бъдат зададени ?

Дано да не бъдат смутени  хората, а да са весели, защото това  е една забавна пиеса. Човек може да се смее ли смее и така да му минат щастливо едни два часа, без да мисли за кризата и оставката на кабинета. А иначе, аз никога не очаквам въпроси, защото, ако ги очаквам, се подготвям, а обичам просто да импровизирам.

За кого е предназначена пиесата „Опечалените”?

Ами това е една много пловдивска пиеса, като започнем от включените вътре герои. Тя е една феерия. Разказва се за един човек Данте Петров, който е  главното действащо лице. Той умира, възкръсва няколко пъти и по пътя си среща разни наши съвременници, които са разпознаваеми личности – Левчев, Секулов, Игов. Те вече станаха драматургичен проблем с тази пиеса. Срещат се там и се окарикатуряват, но с любов. Забавлявах се, докато пишех. Пиесата няма сюжет, безсюжетна е, но в нея има разказ, които интерпретира Съединението на България, освобождаването на Пловдив и Кюстендил. Предназначена е за хора с чувство за хумор, за хора, които могат да се забавляват, а не да гледат втренчено. Петър Мелтев, Тодор Стоянов и Ида Даниел са особено важни за реализирането на пиесата. Ида много добре се справи с предизвикателството и показа, че има общо с прочутия си дядо Леон Даниел.

Какво Ви мотивира да напишете сборника и към каква публика е насочен?

Написах един роман „Шейсет и четири хиляди деветстотин двадесет и осем”, който се издаде от  „Жанет 45”, но не се разпространи поради субективни причини. Направих драматизация и се получиха пиеси, които издадох в този сборник.

Както казва Ирина Канушева, споменатите личности са не само от Кюстендил, София и Пловдив, но и от култови заведения като „Найлона”, „Пауталия”, „Хамбара”.Как се решихте на тази смела постъпка? И каква мислите, че ще бъде реакцията на участващите?

Имах големия късмет, че на хората вече им е омръзнало четенето.

Режисьор на пиесата е Ида Даниел, която е позната още и със своята поезия и проза. Как се случи колаборацията Ви с нея?

Познавам Ида от много малка. Тя пишеше стихове. Имахме топли чувства. Работеше с дядо си, като помощник-режисьор. Ида ме спечели с това, че каза, че вижда „Опечалените” като опера, а аз не съм си я и представял по този начин. За мен Петър Мелтев е откритие.

Всички 29 действащи лица ще бъдат представени от един и същ актьор, а звукови ефекти, ще му помогнат да придобие 29 различни характера. Каква мислите, че ще бъде реакцията на публиката?

Това е Петър Мелтев. Играе с мегафони, има синтезатор, говори през вода. Гледайки го, всеки ще си помисли, че на отделни моменти може да пострада. Човекът се раздава и прави един много модерен театър, какъвто в България, почти съм виждал. Това е себеотдаване и тотален професионализъм.

Кажете ми едно Ваше запомнящо се „нощно” преживяване.

Бях с едно момиче, имаше много сняг. По едно време мина една фигура, казвайки ми да му дам пет лева и аз му ги дадох. Без нищо. Девойката се почуди как така давам пари на клошар. Отговорих й, че това всъщност е писателят Людмил Станев.

Автор: Валентина Средева

21 СЕПТЕМВРИ

СТУДИО „РОКАНОВ“

ул. „Загреб“ 11

20:00 – 21:00

„Смущаващо изкуство“ – разговор с Борис Роканов

В пространството на Студио „Роканов“ по-любопитните ще имат възможност да разговарят с Борис Роканов по темата „Смущаващо изкуство“ преди и след представянето на пиесата – от 20:00 и от 21:00 ч.

21:00 – 22:00

„Смущаващо изкуство“ – пиесите на Борис Роканов на открито

Представянето на първата книга с пиеси на поета Борис Роканов „Да живее кралицата“ на изд. „Факел“ ще бъде превърнато в нетрадиционно четене. В празното пространство срещу номер 11 на улица „Загреб“, в емблематичния за Пловдив квартал „Капана“ ще се разиграе пиесата „Опечалените“. В нея авторът е заложил 29 действащи лица и всички те ще бъдат представени посредством един и същ актьор, спомогнат от звукови ефекти, даващи 29 различни характера. Публиката ще има възможност да гледа това нетрадиционно четене и през прозореца на студио „Роканов“, в компанията на самия автор. Така както и стихотворенията му, неговите текстове за театър носят със себе си чувство за хумор предизвикателно до ръба на непоносимостта и същевременно празнуващо абсурда на живеенето.© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg