„Малка нощ” за приключенци и откриватели


Както всяка година „Нощ на музеите и галериите”, Пловдив има специална селекция от събития за най-малките си посетители. „Малката нощ” има няколко предимства пред „голямата” – започва по-рано, активна е през целия съботен ден и е подготвила много подаръци, които да остави за спомен на малките си гости.

Заниманията за деца започват близо до Пловдив – в Крумово, малките ще могат да се запознаят със самолетите Ан-2, МиГ-21 бис и вертолета Ми-24. А в салона на Ан-24 ще имат възможност да гледат филм, който да ги запознае с дейността на Музея на Авиацията. По-изявените смелчаци ще могат да летят с балон и да разгледат външната експозиция и околността на музея. А като спомен за проявения си кураж, ще получат грамота за осъществен полет и сувенир.За тези, които предпочитат да останат на пловдивска земя, „Малката нощ” започва от 16 ч. в градинката на Джумаята. Там деца и възрастни ще играят с архитектурни елементи и ще научат пловдивски археологически потайности. А щом се стъмни, лицата ще грейнат със светещ макиаж. Детските забавления в петък продължават до Общински съвет Пловдив /бившия Младежки дом/, където ще се разкриват тайните на Космоса и морското дъно. Жадните за знания пътешественици, ще се превъплътят в космонавти и ще бродят из планети и съзвездия. В събота «Малката нощ» ще изпревари «голямата» и още от 10 ч. в Цар – Симеоновата градина децата творци ще се вихрят в различни интересни ателиета. Заниманията обхващат разнообразни таланти и желания – рисуване с восъчни бои, рисунки във вода, работилница за мини архитекти, музикално ателие „Фортисимо“, стенопис, рисунки с пясък, робопарънс, цирк на науката, фотография, бижута, стъклопис, рисунки на асфалт, детски играчки, пиксел арт, животни от картон.

След 16 ч. се активират и други локации за децата. Навършилите 7 години, ще могат да посетят шоколадовата работилница на «Гайо». В същото време в Културния център на Радио Пловдив ще се проведе уъркшоп с деца от начална и прогимназиална възраст под надслов „Деца рисуват цветя“. В Детския отдел на РНБ „Иван Вазов“ пък малки и големи ще си рисуват сенките и ще ги превръщат в миникартини.

Малката нощ е помислила любителите на точните науки – на Римския стадион ще се демонстриратфизични и химични опити. Забавление, наука и култура ще се преплитат, ще заразяват и ще разбиват скучни стереотипи за учени.© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg