DAGADANA: „Не забравяйте да си вземете нещо, на което да свирите с нас по време на концерта – детски играчки, стари тенджери, тиган, парче дърво, са повече от добре дошли”


 

Едно изключително приятнопопълнение в тазгодишната „Нощ” е участието на Полски институтс прекрасната полскоукраинска банда DAGADANA. За широката културна дейност на Полски институт в България говорим с Албена Попова, част от екипа на института. За музиката, приятелството и света – с DAGADANA.

Как се е развивала дейността на Полския институт през годините? Какви са вашите цели и приоритети преди и сега?

Полският институт съществува от 1949 г., като още преди това от 1915 г. пристига Тадеуш Граболски, който е първият посланик. Той има страшно богата научна дейност – статии и книги, които издава на български език, прави анкети на полски за преходните времена. Той е сред българските политици и обществени фигури, много интересна личност. С първата му жена Дора Габе издават полско – български преглед, който се развива във времето и реално това е първата такава дейност, която пропагандира, в най-хубавия смисъл, полската култура и политика. Това е и началото на Полския институт като институция с изявена мисия. Целта му е да представи Полша пред българите, как се развива след войната нейната култура, тъй като България също минава през някои промени, които са много сходни. Това от своя страна помага тези две страни да имат доста сериозен контакт помежду си. Времето на социализма не е попречило на тази връзка. Институцията е съществувала като Полски информационен център, но вече е Полски институт. Нещата, които организираме и правим, са изключително разнообразни – конференции, които имат научен контекст, сега всяка година ни гостува конференция, свързана със селското стопанство и развитието на регионите. Организираме също танци, концерти, изложби, много издателска дейност – стараем се да издаваме това, което е част от полската култура и литература. Като че ли все повече се стремим към това да представяме нови автори и това всъщност е най-важното в нашата програма – да имаме разнообразни мероприятия, които да достигнат до широк кръг от публика, но във всички случаи да представят традиционното и новото в полската култура.

Какъв тип проекти подкрепяте и как решавате кой проект да подкрепите?

Няколко са факторите. За да участваме в даден проект, трябва да има някакво полско участие в него. Подкрепяме най-разнообразни проекти, навсякъде, където виждаме, че има добро представяне и истинско партньорство. Важно е отсрещната страна да предложи добър контекст на това, което ние предлагаме. Идеята е да стигне до публика, която да бъде докосната. За нас не е важно да участваме в страшно много проекти, а те да бъдат силни. Българските партньори да имат план и желание да представят своите проекти. Също така ресурси, които не са безкрайни – нито човешките, нито финансовите.  Всичко, което се прави с желание и дава достатъчно пространство за изява на полски изпълнители или артисти във всякакви сфери на културата, е добре дошло. За разговори винаги сме с отворени врати.

Виели избирате артистите, с които да работите?

Има случаи, в които някои институции, организации и фестивали имат конкретни предложения, след което ние поемаме част от комуникацията. Друг път идва предложение за тема и ние от своя страна предлагаме артисти, които смятаме, че е добре да бъдат видени и се вписват в концепцията и заедно с партньорите подбираме най-подходящите.

DAGADANA ли е най-новият артистичен колектив, с който работите?

Да, най-свежият пример, който ще бъде и в Пловдив е DAGADANA. Провеждаме поне по 3 телефонни разговора и обменяме поне по пет мейла на ден. Те са страшно ентусиазирани. Скоро приключи тяхното азиатско турне. Обиколили са много екзотични места и виждам, че подхождат със също толкова ентусиазъм към участието си в България, което много ме радва. Искат да имат добра визия, да се срещнат с максимално много хора и да се забавляват. Никога не са били в България, но посрещат всичко с невероятно желание. Има страшно много артисти, които са ни гостували неведнъж и виждам, че им е много приятно да се връщат, което е прекрасно. До сега не сме се сблъсквали с пренебрежение заради това, че сме малка страна и не сме в приоритетите им за гостуване. Успяваме да поканим много хора, които са големи имена в музиката, изобразителното изкуство и фотографията.

Как стана връзката с тях?

Стигнахме до тях, търсейки група, която да смесва различни стилове и да бъде интересна. Това, че е полска не беше най-важното, целяхме да бъде космополитна. Те пеят на полски, имат модерно звучене и смесват народна музика с джаз и други модерни елементи. Просто са страхотни, може човек без никакво знание по езика да възприеме музиката им. Имат страхотно присъствие на сцената – няма как да не ги забележиш и запомниш. В момента са много популярни и са лице на Полша в този стил. DAGADANA са млади и гъвкави и биват добре възприемани в много разнообразен контекст. Пътуват постоянно на всевъзможни места. Първо ще гостуват в Пловдив и на следващия ден в София.

Посещавали ли сте „Нощта“ в Пловдив?

Не съм била, но тази година ще дойда. Имам много приятели, които са от Асеновград и Пловдив и чакат с нетърпение „Нощта”. Ще бъде динамично, защото след това трябва да се върнем за участието на DAGADANA в София и да обърнем внимание на пробите и организацията, но ще присъстваме, за да усетим атмосферата на „Нощта”. Ще бъда за първи път, но знам, че хората обичат и познават това събитие. Виждам, че тази година програмата е изключително богата и наситена.

Dagadana е полскоукраинска група, която се пътува по цял свят, за да покаже своята култура. Те са много отворени, ентусиазирани, пълни с енергия и с нетърпение очаквамв да се запознаем с тях близо пред  аrtnewscafe на ул. Отeц Паисий 38, в 21:00 часа, в „Нощта” Не пропускайте възможността да чуете техния невероятно стил, съчетаващ традиционни и модерни елементи.

Как се събрахте като група?

Групата идва от Полша и Украйна. Всеки живее на различно място  Дана в Лвов, Миколай в Краков и Дага в Познан. Срещнахме се в Краков в Международната академия за летен джаз. Станахме приятели, но никой тогава не се мислеше за създаването на група. През 2008 г., дана получи стипендия от Министерство на културата и дойде за година и половина в Полша. Благодарение на това, се роди идеята за създаване на групата. Първоначално бяхме са двете, свирихме по концерти в Полша, но постоянно чувствахме необходимостта да бъдем в трио. Тогава попитахме Миколай дали иска да свири  с нас и се оказа, че именно той е липсващият елемент. Това беше най-доброто попадние не само за нас, но и за музиката, която свирим. Станахме по-уверени на сцената с нашия басист. И започнахме да пътувахме с влак до всяко едно място, което беше отворено да слуша нашата музика. Така се създаде DAGADANA. Ние не са бяхме ходили по международни турнета, но от скоро това вече е факт.

Какво ви крепи заедно?

Всъщност ние имаме три причини, поради които създадохме нашата група. Това са музика, приятелство и мисия. Нашата мисия е да покажем славянската култура и музика в целия свят, да намерим нови интересни контакти с хора от други култури и просто да правим нашите слушатели щастливи, като им помагаме да преоткрият детето в себе си.

В какъв стил свирите?

Правим един вид на световната музика – полски и украински народни мотиви се смесват с джаз и електроника. Всички нас, идваме от традиционни полски и украински семейства, в които се държи на музиката и на обичаите, така че може да кажем, че сме израснали с народна музика. Както казах и преди, ние се срещнаха помежду си в Краков на Международната лятна джаз академия. Защото джазът за нас е другият много важен стил. А Дага носи и ново, експериментално електронно звучене. Това са основните стилове, които вкарваме в нашата музика, но това не е целият списък. Можете да изслушате нашите албуми: рап, хаус, минимализъм, диско, нова класика т.н. Ние сме отворени за различни видове музика, просто търсим добрия музикален език, който да отговаря на нашите идеи.

Били ли сте част досега от формата „Нощ на музеите и галериите” някъде другаде по света?

Участваме в „Нощ на музеите и галериите” за първи път, но сме имали концерти в различни „Нощни” фестивали. Например в Полша в град Люблин има фантастична „Нощ на културата” (Noc Kultury) с няколко музикални сцени, големи и малки. Страхотни изложби в музеите и добри театрални постановки. В Познан имахме участие в „Нощта на поезията”. Ние също свирихме наша интерпретация на саундтрака към „Годзила” (1954) в „Нощта на ужасите” в Полша, както и на един много специален фестивал в Сао Пауло  – 24 часа музика нонстоп.

Били ли сте някога в България преди и какво е вашето мнение за нашата страна и в Пловдив?

Посетили сме много държави, но никога не сме били в България. Много сме щастливи иразвълнувани, че ще свирим в България за първи път. Надяваме се, че това е само началото на нашите посещения. България е много популярна в нашите

страни. Много от нашите приятели са били ​​тук на почивка и наистина им харесва,

невероятна страна. Бихме искали да се направим специално изявление за тези, които не са ни чували още. Не забравяйте да си вземете нещо, на което да свирите с нас по време на концерта (детски играчки, стари тенджери, тиган, парче дърво, са повече от добре дошли). Чувствайте се свободни да бъдете част от нашата музика. Ние също така ще научим публиката да пее в нашите езици.

Автори: Василена Панчарова и Нона Кичукова

20 СЕПТЕМВРИ

„DAGADANA“

Сцена пред artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38

Със съдействието на Полски Културен Институт и в партньорство с клуб “Библиотеката” и “Интеркомплекс ООД”

21:00

DAGADANA – концерт

DAGADANAе полско-украинско трио, съчетаващо различни музикални стилове: джаз, фолк и електронна музика. Изпълнените със смях концерти свидетелстват за това, че тази музика прави щастливи слушателите, така кaкто и изпълнителите. Между културният проект би трябвало да допадне на вкуса на всеки слушател, отворен да приема славянската душа, лудешка от една страна и нежна от друга. Дебютният албум „Maleńka“ получава две номинации (Дебют на годината и Албум на годината) и награда Фридерик в категория Албум на годината 2010 световна фолк музика. Ще ги видите и чуете в следния състав: ДагмараГрегорович (вокал), Богдана Виннитска (вокал, пиано), Михал Ярос контрабас).

 © 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg