Качествени кино и литература в „нощен” формат


Тази година емблематичният пловдивски клуб – Петното на Роршах се включва в програмата на „Нощта” с две изключително силни инициативи. Първо ще видим в действие вече известната формула на литературен салон „Spirt and Spirit” с участието на писателите Алек Попов, Михаил Вешим и Деян Енев. След дискусията пък ще гледаме някои от най-добрите късометражни филми, представени от Кинематограф.бг. Вижте какво каза писателят Александър Секулов – основно действащо лице в „Spirt and Spirit”– за „нощните” дейности.

Как се роди „Spirt and spirit”?

„Spirt and spirit” е една идея за целогодишно представяне на качествена българска литература в клубна обстановка. Идеята е на бившия директор на издателска къща „Сиела” и е препотвърдена от следващия директор. Т.е. това е осъзнато усилие на „Сиела” и на клуб Петното на Роршах в Пловдив. Третият елемент от тази идея са моите лични усилия да го водя в продължение на четири години, всеки вторник на живо да се водят разговори с цвета на българската литература. Фактите са следните – за четири години имаме около 200 премиери на книги и са гостували сигурно около 80% от смислените, действащите, провокативните, утвърдените, спорните, скандалните автори в българската литература. Представили сме широк диапазон от жанрове и родове – през драматургия до поезия, от разкази до романи, от научни изследвания до сериозни и смислени етапни преводи. Мога да кажа, че четири години са страшно много и сме дали нещо смислено. Големият пропуск на направеното до този момент е, че не записвахме тези разговори, т.е. постъпихме като едни пълни провинционални абдали, за което аз дълбоко съжалявам и нося лична вина. Защото беше лично усилие, а някои от разговорите никога няма да се повторят, защото авторите бяха в прекрасно настроение и супер форма и публиката е предразположена и сама се култивира буквално, тя изкара цял университет по съвременна българска литература, поне една група 20-30 човека, която не само видя и чу, ами пи, вечеря, смя се, запозна се с авторите и си купуваше и книгите.

Защо Петното на Роршах иска да участва в „Нощ на музеите и галериите”? Какво сте подготвили на публиката?

Защото „Нощта на музеите и галериите” е прекрасна платформа да се покажат дълготрайните усилия. Един миг, в който имаш възможност да покажеш това, което правиш през цялата година, пред хора, които по принцип не идват. Те излизат и това е твоят шанс много повече от тях да видят това, което правиш и ние решихме да се представим с част от поредиците ни. От една страна това е киното – късометражното и документалното, в колаборация с Кинематограф.бг. Това е една добра платформа на много млади, страшно работливи момчета. А другото е с издателска къща „Сиела”, но и с други български издателства – литературният клуб „Spirt and spirit”. Ние искахме да покажем традиционните неща, които правим всеки вторник и всяка сряда.

Кои са авторите, които ще представите в „Нощта”?

Тримата автори нямат нужда от много представяне. Имат доста широка и различна читателска аудитория. Читателската аудитория на Алек Попов е една, на Мишо Вишим – друга, а на Деян Енев е трета. Разбира се, те се и препокриват, но се и различават коренно. В „Нощта” ще водя три едночасови разговора с тримата автори, този път ще ги запишем. А след това Кинематограф ще покажат и най-провокативното от световните късометражни филми. Ще видим някъде около 30 топ къснометражни филми от целия свят във всевъзможни стилове – от хорор, през фантастика, през комикси, анимации, реклами и т.н.

Успяхме да отправим и няколко скоростни въпроса  към „нощните” писатели, гости на „Spirt and spirit”:

Какво мислите за мястото на литературата във формат като „Нощ на музеите и галериите”?

Алек Попов: Мисля, че връзката между музеите и литературата е явна. Отдавна музеите са научени да разказват истории със своите колекции. Като всяка колекция е една автентична история, умението e да я разкажеш. Тези неща са много свързани. Това също е една културна индустрия, която трябва да държи публиката, да я занимава и забавлява. А чрез забавлението и да я информира, да я въвежда в един по-сериозен контекст.

Каква според Вас е читателската публика в Пловдив?

Михаил Вешим: Няколко пъти съм имал възможност да се срещна с четящите хора на Пловдив и смятам, че там има мислеща аудитория. От край време Пловдив е културно средище и за разлика от София, където вече са събрани всякакви хора, Пловдив държи на интелектуалното по някакъв начин. Бил съм и на „Нощта на музеите и галериите”, когато се провеждаше за пръв път в Пловдив и ми направи впечатление колко много млади хора бяха излезли на улицата и колко много неща се случваха – в музеи, галерии, книжарници… Така че Пловдив е чудесно място за провеждане на такива прояви. Бях и на „Пловдив чете”, едни от водещите издателства са точно пловдивските. Мога да кажа само хубави неща за града.

Досега посещавали ли сте „Нощ на музеите и галериите” – Пловдив? Какви са очакванията Ви за тази година?

Деян Енев: Да, идвал съм. Очакванията ми са отново всичко да е ентусиазирано и жизнерадостно, защото хората свикнаха с тази проява и я чакат с нетърпение. Бил съм няколко пъти в „Петното на Роршах” и съм много доволен, че пак ще бъдем там, защото това е едно хубаво място, което има своя публика пък и създава публика. Там се чувствам добре. Идват много хора, говори се, интересно е и разчитам да се случи отново това.

ПЕТНОТО НА РОРШАХ

ул. „Йоаким Груев“ 36

19:00 – 22:00

„Началото“ – литературен клуб „Spirtandspirit“, пети сезон.

Литературни срещи с Деян Енев, Алек Попов и Михаил Вeшим.

22:00 – 24:00

Прожекции на „kinematograf.bg

kinematograf.bg“ не е просто сайт, където може да гледате най-добрите къси филми от цял свят, но и нещо повече – платформа, която информира и помага на българските режисьори, захванали се да снимат късометражно кино, а също и благодарение на която българските филми достигат до все повече хора.

© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg