„Нощ” в „Мароко”


Тази година клуб „Mоrocco прави своя официален дебют в програмата на „Нощ на музеите и галериите“. Талантливите Джамал Джам и Венсан Гайо ще представят пърформанса „С падането на нощта“, една история, наслада за сетивата. Срещнахме се със собственичката на клуб „Mоrocco” Жана Симеонова, за да ни разкаже малко повече заприятното местенце, което е създала и за „нощния” проект, с който ще участват.

Защо решихте да включите клуб „Morocco“ в програмата на „Нощ на музеите и галериите“?

На практика вече няколко години участваме в „Нощта“, но без да се афишираме. Тук винаги стават интересни случки, свързани най-вече с музиката. Тази година ме намери конкретният човек – Джамал Джам, който каза, че се занимава със съвременен танц. Обсъдихме варианта, че това място е много подходящо да покаже част от нещата, които прави. Той е композитор. И наистина, както ми описа нещата ми се видяха много интригуващи и много подходящи за „Нощ на музеите и галериите“. Когато многото млади хора вечер минават оттук, ще могат да видят различни неща, модерни неща.

Пърформансът е със заглавие „С падането на нощта“, разкажете ни малко за него – какво да очакват посетителите?

Трудно е да се обясни, защото е свързано с емоцията. Визуално трябва да очакват една река, каквато ще е улицата – цялата синя, оцветена от сини прожектори. В тази река един танцьор, който гребе в лодка. Един женски глас, който чете стихове на български, на френски, на английски и Венсан, който също се включва в танца. Тук има и картина (направена е от стъкло, което ненапразно е замъглено). То се превръща в екран, но това е чисто технически, ако мога така да го опиша. Но това, което наистина трябва да очакват, е една невероятна емоция – любов. Всичко това, което се излъчва от това представление, е любов. Една много искрена нежност. Наистина усещането е много хубаво. Толкова е нежно, музиката е невероятна.

Как решихте да изберете точно тях за „дебюта“ на клуб „Мароко“ като част от „Нощта“?

Те ме избраха. Аз тук съм свикнала да ме избират. Може нескромно да звучи, но обикновено хората, когато дойдат им харесва мястото и оттук идват и идеите. Много различни неща правим. Затова казвам, че всъщност ние всяка година участваме в „Нощта“ без обаче да сме анонсирани в рекламните материали и се радвам, че тази година ще получим подкрепа за спектакъла, за който говорим.

Ще има ли още нещо подготвено за гостите?

Аз съм свикнала да не правя големи планове. Това е едно от малкото неща, които толкова отдалече готвим. Обикновено разчитам на импровизацията. В последния момент винаги се получава много хубаво, защото вече и хората са свикнали, че като дойдат тук могат да покажат нещо, което да ги провокира, да ги накара  да се почувстват добре. Така че, сигурно още нещо ще изскочи, но засега не знам. Има време.

Автор: Десислава Йорданова

21 СЕПТЕМВРИ

КЛУБ „MOROCCO

ул. „Проф. Крикор Азарян“ 7

21:00 – 22:00

„С падането на нощта“ – пърформанс на  Джамал Джам, Венсан Гайо (Франция)

Френска поетически активна група за първи път в Пловдив ви кани да станете свидетели и участници в техния трансформанс. Членовете на групата са като лодкари, които ви пренасят от единия бряг на съзнанието до другия, пресъздават това, което е вътре, в нещо, което е вън. Преминават от статично към музикално движение и ви карат да се дивите. Проявата е в естествена среда и зависи от вашите моментни емоции, само трябва да се оставите в ръцете на лодкарите.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg