„Стаи и възли” в галерия Сариев


Галерия Sariev Contemporary” и тази година ще провокира публиката на „Нощта”. Ще видим интересната изложба на живеещата в Германия българска авторка – Даниела Георгиева, както и аудио-визуалния проект на нейното музикално дуо St. Greta. Срещнахмесе с Даниела за повече информация относно нейното творчество и участието й във фестивала.

Здравей, Даниела, като за начало би ли разказа накратко за творческия си път. Как започна да се занимаваш с изкуство? Какви са твоите търсения?

Като дете съм отраснала във Виена, оттам знам и немски. Завръщането ми в България беше трудно, но все пак посещавах Немската гимназия тук, което ми помогна да се адаптирам. През цялото това време винаги съм се интересувала от изкуство, а не съм от семейство, което да проявява особен интерес към тази сфера. Беше ми трудно да утвърдя това свое желание пред тях, особено като се има предвид ежедневната борба с битови проблеми в България. Като бях на осемнайсет реших, че искам да се завърна в немскоезична среда и заминах за Германия. Още от самия момент на заминаването, желанието да творя си ме „глозгаше” отвътре, то си беше в мен и искаше да бъде изразено. В началото се занимавах не само с рисуване, но и с театър, участвах в един малък колектив. Когато трябваше да кандидатствам в Академията в Дюселдорф, до последния момент се двоумих дали да бъде с рисуване или с актьорско майсторство. Тогава бях посъветвана от моя близка позната, която отделяше доста време за разглеждане на творбите ми, да кандидатства с рисуване. И така започнах да се интересувам повече и от немските автори – Рихтер, Пенк, Люперц, даже един от тях стана мой преподавател. А иначе в Академията кандидатствах само веднъж и веднага ме приеха. Имах специално отношение към тази институция, защото знаех, че е важно място – все пак училището на Бойс и Макс Ернс. Като образователна платформа там нещата са много специфични, много свободни, никой не ти се намесва в творческия процес. По-скоро те наблюдават как се развиваш и в много специални моменти преподавателите се включват с коментар. Този коментар обаче е изключително своеобразен, прилича на математическа формула или таен шифър. На мен ми трябваха две години, за да разбера например как Пенк се отнася към моите творби. То бяха стрелички, думи, описания, все едно карти ми рисуваше. Аз си ги носих с мен в леглото, под възглавницата, ако може на другата сутрин да ги разчета по-ясно. Беше много конструктивен методът на преподаване там, изграждаш самодисциплина и стимул за себеизразяване.

А какви теми и мотиви може да разпознаем в твоите творби? С какви материали работиш?

Темите варират от съвсем елементарни битови неща до по-абстрактни такива. Например, ако тук,на тази маса, имаме едно листо, то за мен вече е обект, с който мога да се заиграя. От малките елементи правя свои асоциации, съчетавам ги с други елементи. Иначе интересувам се от мода, природа, музика, намирам вдъхновение навсякъде около мен.

В „Нощта” ще видим изложбата ти „Стаи и възли”. Разкажи ни малко за нея, за заглавието, концепцията?

Харесва ми думата „възел” – как да го разнищим или как да се справим с него, ако е прекалено затегнат. Има нещо строго в думата, но и привличащо, загадъчно. Ако се впуснеш да го разгадаваш, може да те отведе в нов свят, да те доведе до някаква стая. Една от работите ми  в изложбата е прожекция от седемнайсет диапозитива. Представят стаи от XVI и XVII век от Англия и Франция. В самите помещения има окачени нови елементи, които така въздействат, че по особен начин помагат да видиш пространството. Те леко и цветно влизат в черните и бели стаи, като трансформират енергията на мястото. Обичам да комбинирам старо и ново. От своя опит знам, че връщането в миналото не е нещо грешно, напротив, хубаво е, добри неща се раждат от тази връзка. Друга творба в изложбата е под наслов „Atem” (от нем. – дъх), представлява различни платове, с много нишки, възли по тях, хартии – прилича на сбор от карти или места, по които бягаш или се луташ в търсене на своето си пространство. Другите работи са колажи. Тях съм работила с моливи, изрезки от списания и вестници, платове. В тях може да се види вдъхновението ми от мода и природа.

Освен изложбата, посетителите ще могат да видят и аудио-визуалния проект на дуото St. Greta. Разкажи ни за този твой проект.

St. Greta сме аз и Лиза Клинкхамер. Запознахме се в едно заведение, което се намира точно под Kunsthalle – един от най-важните музеи за града. С Лиза много бързо усетихме, че сме близки като душевност и скоро започнахме да композираме заедно. Тя има сериозен музикален background, години наред е ходила на уроци по пиано и пеене, завършила е музикознание. Аз от друга страна съм самоука. От години свиря на синтезатор, вземала съм за малко уроци по пеене, но като цяло сама съм се занимавала. Получава се много интересен микс между нас. И двете свирим, пеем и пишем песните заедно. А името – St.Greta – идваот любовта ни към Грета Гарбо. Името на аудио-визуалния проект се казва Wierd War – „Луда война” – тук акцентираме върху това, че войната не е само мъжка тема, може да е и женска. Както музиката ни е направена от жени, но провокира не само женска аудитория, а се харесва и от мъжете. Филмът, който ще се прожектира в „Нощта”, е специално направен за събитието. Всеки клип в него илюстрира една от песните. Много са колажни като визия, заиграват се и с теми акцентирани в изложбата.

Имаш ли определени очаквания от публиката на „Нощта”?

Ще бъде изненада за мен, но много се радвам, че имам възможност да представя своите работи в „Sariev Contemporary”.

Откриването на изложбата е на 06. 09 (четвъртък) от 19 ч. в галерия „Sariev Contemporary”. Моля заповядайте!

20 СЕПТЕМВРИ

ГАЛЕРИЯ САРИЕВ

ул. „Отец Паисий“ 40

www.sariev-gallery.com

19:00 – 01:00

Фон: Младиавтори:„Стаи и възли“ – изложба на Даниела Георгиева

Фон: Млади автори е платформа за младиартисти и куратори, организирана ежегодно от SarievContemporary, като през 2013 г. се представя живеещата в Германия българска авторка Даниела Георгиева и нейната първа самостоятелна изложба с куратор Фредерика Шулер.

„Стаи и възли“ не трябва да се чете само като заглавие, но и по-скоро като основен мотив и съединяваща тема в нейната артистична практика. Този принцип може да бъде открит почти във всичките й видове работи: в работите на хартия тя комбинира елементи като рисуване на списание и книжни изрезки; в инсталации често работи с платове, пластмаса, корда, вълна и подобни изграждащи материали. Във фотографиите и филмите й се открива мотив, който пречи на подредени сцени и колажи от отделни форми от плат и хартия, които по този начин стават част от  по-голяма композиция. Различните групи произведения показват разнообразните подходи на Даниела – принципът на възли, наслоявания, както и взаимоотношенията между тези артистични практики. В изложбата са представени рисунки, диапозитиви, колажи и инсталация от плат на авторката.

Даниела Георгиева (р. 1979 г., Пловдив) живее и работи в Дюселдорф, Германия, къдетозавършва в Художествената академия и става магистър при проф. А.Р. Пенк. Наградена е с: NachwuchsförderungKunststiftungNRW (2008) и FörderpreisBildendeKunstderLandeshauptstadtDüsseldorf (2009). Имапредставяния и пърформанси: KunstvereinfürdieRheinlandeundWestfalenDüsseldorf, KunsthalleDüsseldorf. Нейниработисапредставени в частниколекции в Чикаго, Берлин и Дюселдорф.

20:00 – 21:00

„И срамежлив / И невротични / И странно“ – аудио-визуален проект на St.Greta(Даниела Георгиева & Лиза Клинкхамер, Германия), loop, 9мин., 2013

Паралелно с прожекцията, ще бъдат представени и лимитирана бройка дискове на звуковата инсталация с авторски изрисувани обложки.

„И срамежлив / И невротични / И странно“ е аудио-визуален проект на St.Greta, направен за „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, 2013. St.Greta са откачени и поп-очарователни. Почти три години вече експериментират с мелодичен минимал фолк и плуват в свои звукови пейзажи. Те се въртят, усукват се и винаги имат място да посвирят на китара или ксилофон. St.Greta са не само авангард, но имат свежо диско-синт звучене с много „хей-хей-хей“. Бенджамин Даум казва за тях, че са „поезия между тежка меланхолия и своеобразна еуфория“, „Хаос с генерален план и отношение. Интересни, различни и изключително талантливи.“© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg