Минало и бъдеще се срещат в читалище „Алеко Константинов“


В един горещ августовски следобед се срещаме с Ани Парсехян – секретар на читалище Алеко Константинов, Стефан Колев a.k.a. DJ SKILL и дамите от колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова”. С тях говорим по темата „Миналото среща бъдещето“, лайтмотив на тяхното участие „Нощта“.

Ани Парсехян – секретар на читалище „Алеко Константинов“, Пловдив

Госпожо Парсехян, каква според вас е ролята на читалищата днес?

В последно време се вижда едно завръщане към читалищата като място, където се събират хора с различни граждански позиции. От тази гледна точка бих казала, че читалището е център с изключително важно значение за местната общност. Много може да се говори за читалищата, защото те са със сто и петдесет годишна история, лошото е, че повечето хора гледат на тях като на нещо отминало. А в читалищата има  невероятен потенциал, защото това са места, на които не само се събират хора, тук се ражда изкуство и култура, всяко читалище има и библиотека. Това е голямо богатство от всяка гледна точка.

Как успявате да бъдете работещо и  интересно читалище?

Стремим се да реализираме повече идеи и да обновяваме дейността си. Участваме в европейски проекти например, в които извършваме обучения по чужди езици. Стремим се по всякакъв начин да отговорим на търсенето на хората, на техните интереси, да бъдем място, в което хората свободно да влизат и да намират всичко, от което се интересуват.

Как решихте да участвате в „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“? Какви са проектите, които ще представите?

Участието ни в „Нощта” е инициатива, за която мислим от четири – пет години. Тази година успяхме да я осъществим. Ние сме предвидили поредица от събития, в които се преплитат музика, танц и везане, като целта ни е да върнем хората към една позабравена красота, която да бъде отправна точка към бъдещето. Ще направим изложба с български национални носии, едновременно с това ще покажем и елементи от тях, направени на пана. Така търсим начин да покажем красотата и да я внедрим в бъдещето и по-скоро в предметите от бита – картини, кенета, тишлайфери…

В този смисъл срещат ли се или се сблъскват миналото и бъдещето?

Смятам, че това е среща, в никакъв случай сблъсък. Бих казала, че това е много хармонична среща, която има проекция в бъдещето много години напред. Важното е да я опознаем, претворим и използваме.

Стойка Попова – ръководител на колектив за национална шевица и орнаментика  „Росица Чуканова“

От кога се занимавате с бродерия? Кой Ви научи да бродирате?

Специално аз работя от дете, бях любопитна и се научих. Когато влязох в колектива, Янка Арсова го ръководеше около 36 години. След като тя се оттегли, избраха мен. Мога да посоча като учител нея, тя беше изключителен педагог и знаеше всичко за шевиците и носиите в България.

Защо започнахте да бродирате?

Аз съм от карнобатския край и вкъщи винаги е имало стан и чекрък за предене. Едната ми баба шиеше носии, другата предеше, гледах от тях и се учех, а като влязох в колектива, се научих на почти всичко.

Може ли да се експериментира в бродерията?

Може да се експериментира, но целта на колектива „Росица Чуканова“ е да запази шевицата такава, каквато е. Може много фино да се пипа, още през 1929 г. господин Петев – директор на музея в София, казва, че българската шевица трябва много фино да се пипа, за да не промени облика си и да се запази такава, каквато е.

Предават ли се народните занаяти през поколенията? Вие предавате ли тези ваши умения на деца и внуци?

Аз лично съм научила дъщеря си на занаята и двете сме членове на задругата и на занаятчийската камара. И двете работим, аз ѝ предавам своите знания, а тя ги обогатява.

С какво се отличават шевиците, които ще покажете в „Нощта“?

За пръв път се правят картини от шевици. Ние сме единствените в България, които правят такъв тип изложба, това е наша запазена марка. Целта ни в „Нощта“ е да привлечем повече хора да влязат и да ги видят.

На какво ще научите посетителите във вашия уъркшоп „Часът на шевицата“?

Ще подготвим книгоразделители с бод зад игла или на кръстче. Всичко ще зависи от уменията и знанията на посетителите. Ако има по-можещи желаещи, ще им покажем и как се шие дантела. Каним и всички заинтересовани на нашите ежеседмични сбирки, които започват от първия вторник на месец септември.

Стефан Колев a.k.a. DJ SKILL – диджей, scratch мaниак, oldschool рапър, радиоводещ и запален колекционер на редки и трудно намиращи се грамофонни плочи

Разкажи за себе си. От кога си диджей? Какво е да си диджей в България?

1994 г. беше първият ми курс за диджеи. В началото ми беше само хоби, иначе съм дърводелец по принцип. Не знам какво е да си диджей в България, защото никога не съм бил комерсиален диджей, винаги съм искал да налагам собствени идейки… имам собствен поглед над нещата и слушам и пускам по-стара музика – 50-те и 60-те. В зависимост от мястото, понякога пускам само на плочи и се придържам към старата нота.

Какво включва проектът „Етноритми”?

По принцип проектът беше на един мой приятел от Асеновград, той е закърмен с фолклор от малък. С пък друг един негов приятел – учител по кавал – бяха започнали да правят нещо, това беше около 2004 година. Като ги чух, казах на Цецо, че трябва да се развие идеята. То малко се разми във времето, но аз постепенно събирах материал от стари плочи – патриотични фрази, стихотворения, части от „История славянобългарска“, филми… Един ден седнах и почнах да ги сглабям, пуснах ги на Цецо, той много се зарадва. След време на едно градинско парти го пуснах за пръв път и хората го усетиха и се изкефиха, с Цецо се спогледахме и си казахме, че това е хавата. Традицията от едно време много ме привлича, затова не исках да има толкова модернизиране на семплите, а автентичното да е смесено с по-съвременен бийт. Получава се интересен за слушане аудио филм. Дори си представям проекта „Българи“ като представление. Трябва да се направи в театър или читалище, за да се визуализира и да въздейства по-силно на хората. Може и да се филмира.

Досега участвал ли си в подобни проекти, които смесват фолклор с хип-хоп, бийтове и т.н.?

Миналата година на 3 март в София направихме този проект с Янка Рупкина, гайдар, кавалджия и ансамбъл, който интерпретираше нестинарски тип танци. Сега обновихме проекта и това, което ще покажем на 21-ви ще е по-ритмично и живо, хората ще могат да се хванат и на по едно хоро.

В читалището ще има уъркшоп по бродиране, би ли се пробвал да бродираш?

Не, но бих искал да колекционирам.

Какво е отношението ти към фолклора? Знаеш ли някоя народна песен?

Знам, даже имам гайда и се уча да свиря. Едни приятели от Родопите ми я подариха.

Според теб винилите ще оцелеят ли при дигитализацията?

В момента има абсолютен пик на плочите. Компакт дисковете навън не се купуват толкова, колкото плочите. Да си пуснеш плоча е уникално.

Как успяваш да намираш нови винили?

По интернет. Ако са стари плочи, чрез приятели. Битката е да намериш стар албум за по-малко пари.

Чуйте изключително приятния летен микс на Skill тук!

 

21 СЕПТЕМВРИ

Читалище „Алеко Константинов“

бул. „Шести септември“160

16:00 – 20:00

„Часът на шевицата“ – уъркшоп на Стойка Попова, Анна Дрангова, Станка Стойчева

Творческата работилница е отворена за всички, които желаят да се научат да бродират – деца и техните родители. Водещи: Стойка Попова – члена на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Анна Драганова и Станка Стойчева – везбарки. Посетителите ще имат възможност да изработят своя творба – разделител за книга с логото на „Нощта“, който ще е техния спомен от събитието.

19:00 – 20:00

„Традиция и съвременност“ – изложба на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“

Членовете на Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ представят оригинални старинни автентични носии и везби по мотиви на старинни шевици. Акцент в изложбата е тяхната съвременна интерпретация върху предмети от бита, пана и аксесоари, както нещо съвсем ново: шевици, аранжирани като картини – около 20 пана. Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” е създаден преди 1945 г. Участвали са в 14 международни и 15 самостоятелни национални изложби. Печелят редица престижни награди – 2 златни медала за колектива и 10 златни индивидуални медали.

20:00 – 21:00

„Етноритми“ – концерт – спектакъл  на проект „Българи“

Проектът събира четирима млади музиканти Цветан Мегленчев, Атанас Петков (кавал), Скил (Стефан Колев) и Иван Марковски (каба гайда) и тяхната страст към етномузиката. Те представят свой прочит и интерпретация на българския автентичен фолклор смесен с Hip Hop beats, samples и scratches и „магии” с грамофон!

21:00 – 22:00

„Кръшно се хоро завило“ – танц на ансамбъл „Дилянка“ с художествен ръководител Мария Кьосева

22:00 – 23:00

„Памет за утре” – мултимедийна презентация, текст: Ани Парсехян

В презентацията се представят стари, уникални снимки с носии от началото на 20 век. Снимките са от личните албуми на стари фамилии от Пловдив и страната. Публиката ще има възможност да се срещне с екипа.

 © 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg