Предимството на реалността


Екипът – Неделиян Нешев, Лидия Тодорова, Мартин Божков и Свилена Тенева –  участва за първи път в „Нощта на музеите и галериите”, а идеята за проекта се ражда едва преди 3 месеца. Силно ентусиазирани, те ще покажат своята инсталация „Реалности” в Чаената къща на 25-ти септември. Споделят, че крайната визия  ще бъде изненада дори за тях, тъй като върху проекта продължава да се работи.

Според Лидия Тодорова животът трябва да бъде нещо повече от скучно, сиво ежедневие в рамките на тиктакащ часовник, който отмерва времето, за да идем до работните си места и след това със същата монотонна походка да се приберем вкъщи. „Съществуват и други светове. Съществува реалност, за която само трябва да отворим очите си. Поради тази причина изложбата носи това наименование ” – счита младата фотографка.

Фотографът Неделиян Нешев разяснява, че в проекта са отзразени техните идеи за „реалност”. „В него сме втъкали целия си заряд от положителна енергия. Когато човек не се съобразява с рамките, той има възможност да предаде идеите си по нетрадиционен начин. Всички символи и знаци, които сме маркирали, имат за цел да накарат зрителя да се замисли, да почувства, да прозре…Какво? Остава загадка. Всеки сам трябва да пречупи видяното през своята призма, всеки посетител трябва асоциативно да усети…реалността.” Събрани по щастливо стечение на обстоятелствата, те продължават да вярват в късмета си и да провокират своята публика.

Като хора, които съчетават реалното и нереалното чрез дейността си, обясняват че целият живот е изграден от непрестанната борба межу въображаемия свят и битието. „Чрез своята работа ние пресъздаваме реалността, но обикновено зрителят вижда в нея именно голяма доза въображение. И двете понятия постепенно се преобръщат, заменяйки се едно с друго. Пикасо е казал, че хората на изкуството са тези, които усещат най-много реалността, те могат да я предадат най-живо. Големият въпрос, който остава, е ще могат ли хората в забързаното си ежедневие да се докоснат до магията в нея и да съзрат невидимото?” – пита се Лидия.

Мартин Божков я допълва като казва, че мястото няма значение – важни са само идеите, а мисълта рано или късно се визуализира върху белия лист. „Най-хубавото от всичко е, че никога не знаем как ще завърши!” – споделя Мартин.

И четиримата са убедени, че  ако имаш късмет и подкрепа в нужните количества, можеш да следваш пътя си. Основният дълг на всеки един човек е да бъде себе си, въпреки неимоверните усилия, които понякога са нужни. Екипът, създал „Реалсности”, е убеден, че „Нощта на музеите и галериите” дава възможността  на всеки да преоткрие себе си. Тяхната цел е да провокират посетителите със символи, знаци и отговори на незададени въпроси. Както Лидия напомни: ”Човекът на изкуството, трябва да се чувства у дома, където и да е!”. А Нощта е чудесен повод всеки един от нас да открие нови домове и да стане съпричастен към нови идеи.

Интервю от: Катя Първанова


ПРОГРАМA КУЛТ. И КЛУБ , 25 септември

Чаената къща – Галерия
Капана, ул.Абаджийска 10
www.teahouse.hit.bg


19:00 – 01:00 „Реалности” – инсталация на фотографа Неделиян Нешев (Пловдив) и неговите студенти Свилена Тенева, Лидия Тодорова и Мартин Божков

21:00 – 23:00 Среща-разговор с авторите с чаша ободряващ вкусен чай

Инсталацията „Реалности” разглежда възможни отговори на екзистенциални въпроси. Един от тях е изборът между настоящата реалност и илюзията, породена от желание. Какво бихте направили, ако разберете, че сънят зависи от вас?

Неделиян Нешев е роден 1962 година. Член е на Фотографската академия и на Съюза на българските журналисти. Учредител е на Асоциацията на пловдивските фоторепортери.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg