Програмата на „НОЩ” 2013 е готова!


Да. Програмата на „НОЩ” 2013 е готова. И каква програма само! Тазгодишното девето издание на фестивала ще се състои на 20-ти и 21-ви септември, като за тези два дни (всъщност нощи!) жителите и гостите на Пловдив ще имат възможността да посетят повече от 70 събития. Организаторите на мероприятието – фондация „Отворени изкуства”, фондация Америка за България и Община Пловдив– имаха нелеката задача да разгледат и оценят внимателно всеки проект, заявил желание за участие в тазгодишната културна „Нощ”. Нововъведенията тази година, свързани с плавната фестивална трансформация на събитието, наложиха създаването на фонд „Специални проекти”, към който всички участници имаха възможност да кандидатстват за съфинансиране на своите инициативи. Част от регламента за включване в официалната програма е създаването на специален проект (за предпочитане обвързан с годишния културен план на различните институции и автори), който проект да бъде представен именно в „Нощта”. Всички участници имаха възможността да потърсят помощ и да консултират своите предложения с фестивалния директор – Виктор Янков, чиято основна задача бе създаването на силно културно съдържание.

Програмата и тази година е разделена в три категории. Един от акцентите в първата категория – „Музеи и галерии” е изключително любопитният проект на Музей на авиацията Пловдив съвместно със сдружение Трансформатори – нямаме търпение да ви го представим по-подробно в блога. Други интересни участници са: галерия Пиронеса, където Росен Марковски и неговият екип в реално време ще преобразят пространството; ОИ Старинен Пловдив ще се включи в програмата с интересни инициативи включващи  видеомапинг, творческа работилница, концерт, изложби, пърформанс и др. Регионалният Исторически, Археологическии Етнографски музей също ще вземат участие, като техните проекти неминуемо ще привлекат вниманието на публиката. ГХГ Пловдив, както и частните галерии – Сариев”, „Аспект”, „Ромфея”, Резонанс”,А+”, „Филипополис ще предложат широк спектър от културни преживявания.

В програмата „Култура и клуб” разнообразието е не по-малко. Участниците са изключително различни като мащаб и търсения и силно специфични в „нощните” си предложения: докато artnewscafe, например ни представят на живо радио предаването Фалшименто, а бар „Грамофон ни подлагат на „Винилизация”, в Драматичен театър – Пловдив ще се „възвисяваме” благодарение на Милен Русков, Иван Добчев и Александър Секулов. След като се подсилим с вкусен „нощен” Гайо шоколад, продължаваме напред към  Икономическа библиотекаили към читалище „Алеко Константинов” – и в двата случая няма да сбъркаме. В „Петното” пък ще видим  специална селекция от късометражни филми на „Кинематограф БГ”,  ще станем свидетели и на междупоколенческа литературна среща. Интересна ще е „Лигата на разказвачите” в книжарница Хеликон, както  и проектът на НБ „Иван Вазов”, изследващ лъва в българската хералдика. Не е за изпускане и програмата в бар „Мария Луиза”, където музиката на Майлс Дейвис ще звучи в изпълнение на едни от най-добрите български джазмени.

Програмата „Град и публични пространства” включва като локация една от най-обсъжданите сгради в града, а именно Кино „Космос”.  За казуса „Космос”, както и какво ще се случва там в „Нощта” ще можете да прочетете в следващите ни публикации. Изключително интересна инициатива в същата „нощна” категория е представянето на „Алтернативна карта Пловдив”, съвместен проект на фондация „Отворени изкуства” и „Студио 8½”. Като „Студио 8½” ще отговарят също така и за визията на традиционния „нощен” инфо пункт. Задължителен е и проектът на Сдружение плюс” – „Градски портрет 3.D”, където система от динамични инфографики по абстрактен начин ще изобразяват определено публично пространство.

В тазгодишното събитие публиката ще има възможността да посети мероприятия на някои от най-големите и успешни фестивали в България, гостуващи в Пловдив специално за „Нощта”: A to Jazz Festival, SoIndependent, танцов спектакъл „Monocrossing”на Derida Dance, проект в градска среда на Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС, „Детски панаир” – Easyart, конкурсът Famelab, Sofia Architecture и Sofia Design Week. Голямо признание за „Нощ” 2013 е  участието на Австрийското посолство, посолството на САЩЧешкия център и Британски съвет в програмата на фестивала. Техните проекти ще заинтригуват аудиторията, като можем да кажем, че бележат нов важен етап в развитието на „Нощта”.

Да. Програмата на „НОЩ” 2013 е готова. Изключително трудно е да се обхване цялото многообразие от инициативи в една  статия, така че препоръчваме ви да следите редовно блога, за да откриете по-лесно своите бъдещи „нощни” преживелици!

 © 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg