Съновидение, фантазия и видео мапинг


Евгения Сърбева е мило и усмихнато момиче, запазило детското в себе си и същевременно, много сериозно. Разговорът с нея започва непринудено от самото начало, изтласквайки твърде официалното „Вие”. Говори за предишните си участия сдържано, но с удоволствие. Усеща се, че участието й в проекта „Улица Отец Паисий” й е доставил искрено удоволствие, а поканата за Нощта е предвкусване за такова.

На 25 септември от 21 часа младата авторка представя своята видео мапинг инсталация, прожектирана върху фасадата на сграда на улица Отец Паисий 42. Видео мапингът е триизмерна прожекция върху сграда като се създава ефект на нови форми, обеми, цветове, текстури.  Сградата придобива нови значения.

Кои според теб са положителните аспекти на Нощта на музеите и галериите?

ЕС : Мисля,че това мероприятие е чудесно! В една нощ всички отдаваме почит на изкуството.

Не трябва ли нощите, а и дните за почит към изкуството да са повече?

ЕС : Трябва, разбира се. Но Нощта е винаги по – забавна. Така че това, което имаме трябва да ни радва.

Как ти хрумна идеята за работата ти в Нощта? Какво е посланието ти?

ЕС : Посланието на различните неща е различно. Напоследък се занимавам с проблемите на общуването.

В какво според теб се крият проблемите на общуването?

ЕС : Нюансите са много, а проблемите – индивидуални. Просто споделям лични наблюдения, стараейки се да не давам оценки. Та, от навлизането на текстовото общуване, каквото провеждаме в момента, имам доста наблюдения за свобода и страх в общуването, което предлага тази форма. Ситуации на загуба и схематизиране на емоции, механичност на изречения, паразитност на изрази, такива неща.

По какъв начин според теб са свързани видео – мапингът и текстовото общуване? Интернет общуването по- проблемно ли е според теб или напротив? Виждам,че тук представяш емоциите като кутии. Доколко автоматизиран е светът на емоциите, и достатъчно ли е да си наложим да „запалим” определена „емоционална кутия”, за да почувстваме? Имам предвид да почувстваме наистина? И не е ли схематизирането в същото време и банализиране на емоционалния свят на човека?

ЕС : Видео – мапинга е само изразно средство. Проблемно е, когато се превърне в схема пречеща ни да сме да сме различни към различните хора.

Имаш ли нещо да кажеш на посетителите на Нощта? Някакво послание? Освен забавление не е ли, не трябва ли да бъде тя и прозрение за стойностните неща в изкуството и живота?

ЕС : Прозрение от забавление и радост от изкуството. Всяка нощ и ден (смее се). Конкретно проекта за Нощта е раздвижване на една фасада, едно разказче през стена, картинки, които ги няма на стената, но може да се предвидят.

Има ли видео – мапингът нещо общо със съновидението и ако да, какво е то?

ЕС : Зависи кой какво представя и каква е идеята. Общото е това, да се види стената като екран/платно с друга материалност, с друго значение. Нощта е възможност да споделиш фантазии и, да, това е като едно общо сънуване (смее се). Да посънуваме заедно!

При видео – мапинга сградата се превръща от субект в обект? Това “одухотворява” ли я? Всяка сграда ли има душа или е нужна намеса “отвън”?

ЕС : Одухотворяването е необходимост на човека. Има душа, ако ние искаме  тя да я има.

Разделяме се приятелски до следващото „сънуване” и „разказ върху фасада” на 25 септември.

Интервю от: Илиана Новак


ПРОГРАМА, 25 септември

Ул. Отец Паисий 42 – Фасада на сграда
Представя Евгения Сърбева (София)

Програма в градска среда

21:00 – 22:00 ”..page.. видео мапинг: инсталация на Евгения Сърбева

Видео мапингът е триизмерна прожекция върху сграда. Създава се ефект на нови форми, обеми, цветове, текстури – нови значения на сградата като жива, активна, привличаща внимание структура.

Евгения Сърбева е родена 1984 година. Завършва Национална художествена академия София, специалност Сценография. Работи в областта на дигиталните изкуства.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg