Сапунени мехури за деца и възрастни


Caché Atelié и детски център „Джули Марули“ чрез Магдалина Рудова от Български Червен Кръст ще зарадва малките посетители на Нощта с проекта си „Копчетата и сапунените мехури“. За позитивния и радостен хаос, който ще създадат хлапетата в Нощта, както и кой е вдъхновил артистите за проекта, ще ни разкаже Цветомир Павлов от Caché Atelié.

Откъде се роди идеята за сапунените мехури от копчетата?

Със синът ми, който е на 2 години, много му харесва да правим сапунени мехури. Търсил съм различни начини и рецепти да ги правим. Това е нещо, което обединява децата. Едното дете прави мехури, другото тича, скача, вика, гони ги, пука ги. От това нещо се образува един хаос, но в добрият смисъл на думата. Създава се неконтролируемо движение, организирано от много прост обект – сапуненият мехур.

За деца или за възрастни е по-трудно да се направи проект?

Мисля си, че е по-трудно да се направи проект за възрастни. Защото възрастните вече имат прекалено много информация в съзнанието си, винаги сравняват, винаги имат едно наум (в добрия смисъл на думата). На децата съзнанието е отворено, те са способни да изпитат чиста радост от най-обикновеното нещо, без въобще да се замислят за някакви странични неща. В този смисъл за деца е с една идея по-лесно да се направи проект. Честно казано това е първият проект, който правим за деца, и в който ще се включат толкова много деца. Ще ми е интересно да видя какво ще се получи. Основно проектът е за деца, но се надяваме да се включат и възрастни в това нещо да правят балони, да се включат в „хаоса”.

Колко деца смяташ, че ще се съберат. Готови ли сте за един страхотен наплив, например 100 деца?

Готови сме за този наплив, защото имаме помощници за това цялото нещо. Ние няма да ги охраняваме там (смее се), надяваме се че ще дойдат с родителите си. На мен едно ми „скрива топката”, представям си 100. Надявам се колкото се може повече деца да се съберат.

Сигурно ли е, че децата от „Олга Скобелева” ще дойдат?

Да, абсолютно сигурно е. Говорихме с наша приятелка, която има връзка с тях и организира за тях подобни неща, тя ни предложи да го организираме проекта за тях, за да може хем те да се забавляват, хем те да са тези, които ще започнат такава инициатива.

Смяташ ли че децата виждат по различен начин от възрастните сапунените мехури?

Ако съдя по моето обкръжение, мисля че не. Това може би зависи от индивидуалните нагласи. Аз лично ги бях забравил тези сапунени мехури до преди да се роди синът ми, след това много случайно си ги припомних. Видях каква е реакцията му и на всички  деца и започнахме редовно да се занимаваме със сапунени мехури. Първоначалната реакция е лека изненада „А-а-а”, в следващият момент всички започват да гледат, да правят и те.

Кой е най-странният въпрос който ти е задавал дете?

Аз напоследък общувам с много деца, но те всички са на възраст около 2 години и още никой не говори. Всъщност всеки говори, но някакви негови си неща и не са много по въпросите. Общуваме на едно друго ниво, което също си има своя чар.

Автор: Диана Илиева

Проект на Caché Atelié

Фонтаните пред Община Пловдив

Project by Caché Atelié

The Fountains in front of the City Hall

16:00 – 19:00

Само в Нощта, Детска програма, Акция „Копчетата и сапунените мехури“ – Caché Atelié

Cache atelie и детски парти център „Джули Марули“ чрез Магдалина Рудова от Българси Червeн Кръст ще съберат децата и възпитателките от Дом за деца лишени от родителска грижа „Олга Скобелева“, както и всички малки и пораснали деца да се забавляват, като сами изработят приспособления за правене на сапунени балони. Централното пространство в града ще се изпълни с детски смях и ще се погледне през цветната призма на сапунените мехури.

Only during the night, Children’s programme, Action „The Buttons and the Soap Bubbles“ – Caché Atelié

Cache atelie and children’s centre July Maruliand Margarita Radulova from the Bulgarian Red Cross invite the children and teachers from Home for children without parental care Olga Skobelevaas well as all little and grown up children to have fun by making soap bubble blowers. Let’s fill the centre of the city with children’s laughter and to look at the world around us through the colourful prism of the soap bubbles.
http://night.bg/bg/program/the-city-and-public-spaces/44/


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg