Да омаяш орисница – бързо точно и срочно!


Регионален Етнографския музей – Пловдив се включва за шести пореден път в „Нощта на музеите и галериите” с две изложби: „Бързо, точно, срочно” и ”Магия за любов”. Уредникът, г-жа Грозделина Георгиева, е убедена, че за всички ще бъде повече от любопитно да посетят музея на 25-ти септември. „Положителните аспекти на едно такова мероприятие са, че в забързаното ежедневие човек не намира време да посети даден музей или галерия, а Нощта се отделя не само за разглеждане на експонатите , но и за съпреживяване на цялата атмосфера. Често споменът се изтрива, но емоцията остава и тя е двигателят, който отново би ви върнал на дадено място, защото хората забравят какво сте им казали или показали, но никога не забравят начина, по който сте ги накарали да се почувстват. Имаме посетители, които години наред не пропускат да ни посетят. В изложбата „Бързо, точно, срочно” мен лично ме грабна освен визията на тези експонати, които съществуват над 100 години, но и факта, че от тях можеш да научиш много. В текстовете и снимковия материал, които сме подготвили, се съдържа информация, която не можете да намерите в нито един учебник. Това дава сигурността, че когато излезете оттук, ще го направите с твърдата увеченост, че сте се обогатили.”

Изложбата „Бързо, точно, срочно” е най-богатата колекция в страната, представяща историята и развитието на съобщенията в България. Представя повече от 100 автентични експоната от самото раждане на българските пощи до 40-те год. на ХХ век. Най-ранният в колекцията е от 1857 г. Тази експозиция ще ви върне назад във времето, когато хората са общували предимно с писма и телеграми, може да видите дори макет на пощенски гълъб. Изключително атрактивен е един от първите външни (улични) монетни апарати, монтиран в България, с указание за ползване. Телеграфът идва доста по-рано от телефона и дълго време е бил основно средство за далечно общуване. „Може би не знаете, но в Пловдив е създадено първото филателно дружество в България, което предопределя възобновяването на традицията в тази насока днес. В Пловдив обичаят да се изпращат картички се налага след Освобождението – още от румелийско време, под влияние на множеството немски и френски чиновници, пребиваващи в града.” – споделя уредникът.

Целта на двете изложби в Регионален Етнографски музей – Пловдив  е да запази традицията, вървейки напред. А както казва старата поговорка: „Дърво без корени не може”.”Самата аз понякога имам носталгия към тези остарели апарати и телефони. Старите картички и телеграми ти позволяват да се докоснеш по-осезателно до спомена, за разлика от сега, когато развихме навика да качваме снимки на компютъра. Опитваме се да се поевропейчим, поамериканчим, но никога не трябва да забравяме кои сме.” – допълва г-жа Георгиева.

Другата изложба, която си залсужава да посетите е „Магия за любов” на Надя Тенева. В нея може да видите отразено желанието на българина да повлияе върху съдбата си и да „омае орисниците си”. Народното поверие разказва, че когато се роди дете, то бива посетено от три орисници, които предвещават съдбата му. И каквото кажат – това става. Затова родителите са се опитвали да ги предразположат и да омилостивят злите сили, които могат да ги разгневят.  Последната орисница има тежката дума за съдбата на детето – дали ще расте здраво или болнаво, дали ще се ожени или ще остарее само… Изложбата „Магия за любов” ще ви припомни тези позабравени български суеверия – на дете първо да дарите синьо манисто, сребърна или златна пара и кръстче, вързани с червен конец; против уроки момите обличат нещо наопаки, а във везмото допускат нарочна грешка и т.н, и т.н. По облеклото можете например да познаете къде в обществото се подрежда неговият притежател – дали е мома или ерген за женене или пък „свършена” невеста. Изложбата е съпроводена от картините на Вили Николов, обединени под името „Моми и звънци”.

На 25-ти септември Регионален Етнографския музей – Пловдив ще очаква всички, които искат да разберат повече за своето минало и да разгадаят кодираните във времето послания. „Нощта на музеите и галериите” е чудесен повод да заситите своя хроничен глад за култура в нашето материално време.

интервю от: Катя Първанова


ПРОГРАМА, 24 септември

Регионален Етнографски музей – Пловдив
Старинен Пловдив, ул.Д-р Стоян Чом
аков 2,
www.ethnograph.info


Детска програма

17:00 – 20:00  Творческа работилница за деца от National Geographic

За малките посетители е подготвена разходка из музея и рисуване по избрана тема с осигурени материали и аниматори от National Geographic България

Основна програма

19:00 – 01:00 „Бързо, точно, срочно – из историята на съобщенията” – изложба (ет.2)

19:00 „Магия за любов” в съчетание с живописни платна на Вили Николов – откриване на изложба с куратор Надя Тенева, представя Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

Изложбата „Магия за любов” представя ритуални костюми за най-важните жизнени цикли, защото българите вярвали, че „човек веднъж се ражда, веднъж се жени и веднъж умира” и за успешното извървяване на пътя се извършват различни обредни и магични ритуали.
Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg