Зорница Халачева: Основната ми идея е зрителите да са неподготвени за това, което ги очаква


Зорница Халачева е млад и позитивен артист, родом от Стара Загора. Тя ще впечатли пловдивската публика с всичко онова, с което те не очакват. Зорница живее от скоро в Португалия, откъдето е почерпила вдъхновение за инсталацията си в Нощта на музеите и галериите. Експозицията й е част от фестивала „Град и публични пространства”. Основната идея е насочена към навика да се слагат етикети на всичко. Позитивната художничка, завършила живопис, се е опитала да изгради мост между обикновените предмети и механичното и спонтанно поставяне на етикети, провокирайки ни да станем нейни съавтори като изписваме нашите мисли, мнения, съвети и рисуваме всичко онова, което искаме да оставим след себе си като знак.

Защо сте избрали тази форма за представяне на работите ви?

Основната ми идея беше да изненадам зрителите, да са неподготвени за това, което ще видят, да не знаят какво ги очаква. Искам да ги провокирам да погледнат от друг ъгъл на нещата, да ги видят озарени от различна светлина. Стремя се да разширя понятията, виждането не трябва да е концептуално, трябва да се търсят решенията. Не трябва да се ограничаваме в нищо.Трябва да надскочим рамките и параметрите и да виждаме цялото. Това е моето поле за изява и това са моите цветове.

Как участието ви в Нощта на музеите и галериите ще се отрази на творческия ви път, как очаквате публиката да възприеме онова, което сте им предоставила?

Това е първото ми участие в Нощта на музеите и галериите, искрено се надявам да не е последното. Атмосферата в града ви е невероятна. Пловдивчани са изключително отворени хора, лесно разчитат културните кодове и послания. Пред техния поглед можеш смело да експериментираш с различни творчески прояви. Надявам се с това ми първо участие тук, името ми да се популяризира и за в бъдеще да бъда канена и за други подобни инсталации.

Защо сте подбрала в изложението си елементи от португалската култура?

Всички малки детайли, които са ми направили впечатление там, се опитах да пренеса тук – типичните за тях керамични плочки, гирляндите, с които украсяват празнично улиците си и множество предмети, които човек среща в ежедневито си. Искам хората да се чувстват знаещи и можещи, да се почувстват в свои води.  По време на изложението в Нощта на музеите и глериите ще приготвяме и риба по специална португалска рецепта, за съжаление рибата ще е българска- не успях да донеса португалска.

Каква съдба очаква металните ограждения след завършека на изложението?

Много ми се иска те да бъдат покрити със следи от посетителите, тогава мисията ми ще бъде изпълнена, а аз ще съм много удовлетворена от себе си. Всичко, което мога да съхраня, ще бъде прибавено към личния ми архив, а всичко останало ще бъде снимано и прикачено към портфолиото ми.

Как ще опишете цялата инсталация?

Това е своеобразна машина на времето, която ще отвежда хората на различни места чрез цветове и графити. Нека всеки хване маркера в ръка и остави частица от себе си върху стените. Хората трябва да подходят без определени очаквания, всеки да разчете, това което вижда по свое му и върху платформата да създаде своята собствена вселена.

Автор: Русана Куманова, Александра Юнакова
Фотограф: Иван Кирев

Дебютен проект на Зорница Халачева (Стара Загора)
ул. „Загреб“ 16

Debut Project by Zornica Halacheva (Stara Zagora)
16  Zagreb St.

19:00 – 01:00
Само в Нощта, дебютен проект, интерактивна акция Фестивал „Град и публични пространства“, Проект „Ритуали на обичайното“, Куратор: Вера Млечевска

Only during the night, Debut project, interactive action „City and Public Spaces“ Festival, Project „Rituals of the Habitual“, curator: Vera Mlechevska

Зорница Халачева е родена през 1987 г. в Стара Загора. Завършва бакалавърска и магистърска степен в Национална художествена академия, София, специалност „Живопис“. Работи в полето на живописта, видеото, инсталацията. Тема на работите й е обществото и заобикалящата го среда. Участвала e в изложбите: „Кутии за сънища“ (2011), София, „10x5x3“ (2010), София, „Живопис“ (2010), Стара Загора, „Живопис и рисунка“ (2010), Нова Загора. Представеният проект е насочен към навика да се слага етикет на всичко, което се прави механично и спонтанно и се е превърнало в модел на мислене.

Zornica Halacheva was born in 1987 in Stara Zagora. She graduated with an MA in Painting from the National Art Academy, Sofia. She is working with paintings, video and installation. Society and the surrounding environment are the topics of her work. She participates in the exhibitions: “Boxes for Dreams“(2011), Sofia, „10x5x3“ (2010), Sofia, „Panting“ (2010), Stara Zagora, „Oil painting and drawings“(2010), Nova Zagora. The presented project treats the habit of labelling everything, which is a mechanical and spontaneous action and has become a model of thinking.

http://night.bg/bg/program/the-city-and-public-spaces/49/Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg