Рихард Лоскот и неговата инсталация за реакции


Той е физик, технолог, математик. Освен тази, суха на пръв поглед за повечето хора материя всъщност работата на младия Рихард Лоскот е свързана с емоция и малко психология.
Той си играе със сетивата. Вали, не вали. Има светлина, няма. Човек не знае какво да очаква, което поражда различни чувства и реакции. Чешкият творец предизвиква с инсталацията си на улиците „Ген. Гурко“ и „Отец Паисий“, която ще заработи от днес в рамките на фестивала „Град и публични пространства“.

След поканата си за участие в проекта Рихард пристига в Пловдив 10 дни преди старта, не за да монтира технически идеята си предварително, а за да почувства обстановката. Да се разходи няколко дни из града, да проучи какви хора минават през улицата, която е избрал и да напълни дробовете и сърцето си с пловдивския въздух. Той казва, че много хора реагират странно на инсталацията му, но и самият проект е такъв. Идеята е да предизвиква и анализира човешките характери- инсталацията прави дъжд, свети, издава звуци. Другото е изненада.

Рихард държи винаги да работи сам. За него това е удоволствие. А и така се чувства по-сигурен, че всичко ще е наред. В занятията си той често изглежда повече като инженер, отколкото творец. Работата е много трудоемка, но всяко свързване на две жички например ме зарежда с някаква особена енергия, тъй като съм направил една стъпка към цялостта, завършеността на идеята ми. Всяка секунда работа е за тези, които ще се усмихнат, намръщят, ще реагират по някакъв начин, казва Рихард.


От 7 години се занимава с авторски работи, като с всяка година ги усъвършенства. Любимият му проект се нарича „Просто нещо“- ефектна пъстросветлинна инсталация. Любимият му куратор е Барбора Седива. Тя го е забелязала случайно. Влюбва се в творбите му и желае да работи с него. Единственото, което си признава е, че му куца английският, но това е без значение, когато човек говори с изкуството си.
Автор: Ивелина Василева
Фотограф: Ивелина Василева

Проект на Рихард Лоскот (Усти над Лабен)
публично пространство
Project by Richard Loskot (Ústí nad Labem)
Public space
19:00 – 01:00
Фестивал „Град и публични пространства“, Проект „Ритуали на обичайното“, Куратор: Вера Млечевска
City and Public SpacesFestival, ProjectRituals of the Habitual, curator: Vera Mlechevska
Работите на Рихард Лоскот включват различни звукови инсталации, симулации на природни феномени и отразяват безспорните постижения на цивилизацията, например радио комуникациите. Въпреки технологичната ориентация, инасталациите му изненадват с естетическата си интуитивност и предварително обмислена работа с конкретното пространство. Има самостоятелни изложби, а творбите му се появяват извън традиционните галерийни пространства, намесвайки се в публичните такива. Негови работи са представяни в престижни селекции за модерно изкуство на колекционерски изложби като Шестия младежки салон в Злин 2012 или Римейк (Преосмислящи медийни изкуства в съвместните среди) 2012. Той е и един от финалистите на тазгодишната награда „Юдрих Чалупешки”.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg